Kažnjen zbog ulovljenog kopca

Prekršajni sud u Somboru presudom od 1. decembra ove godine oglasio je krivim D. M. (41) iz Stapara, zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode.

Foto 32721 Ova osoba je, kako se u presudi navodi, 26. januara 2017. godine u Staparu, u svom dvorištu, u zamku sa mamcem (golubom) uhvatila kopca, strogo zaštićenu pticu grabljivicu. Istu jedinku je istog dana oglasio na prodaju na jednom popularnom internet oglasniku. Prekršajni sudija je na osnovu prijave Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dokaza izvedenih od strane Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, ocenio da je za tri počinjena prekršaja (hvatanje i držanje strogo zaštićene vrste divlje životinje; korišćenje životinje kao mamac i nuđenje na prodaju) D. M. odgovoran i za svaki prekršaj mu je određena novčana kazna od po 25.000 dinara. Uhvaćeni kobac, koji se uz to i povredio u klopci, oduzeta je i smešten u prihvatilište za divlje životinje na Paliću, ali je ptica zbog povreda ubrzo uginula.
Kazna od ukupno 75.000 dinara, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, opomena je za sve one koji pokušavaju da hvatanjem divljih ptica i njihovom prodajom postignu bilo kakvu ekonomsku korist. Reč je o zabranjenim aktivnostima, a po iskazu Marka Tucakova, ornitologa u Zavodu za zaštitu prirode, sve brojniji slučajevi kažnjavanja prestupnika u slučajevima ugožavanja divljih životinja daju nadu da će se ova aktivnost smanjiti. U Zavodu podsećaju da eventualna šteta koju mogu da nanesu strogo zaštićene vrste, ne može da bude opravdanje da se one hvataju i zarobljavaju, niti ubijaju. Zakonodavac je, naime, predvideo mogućnost novčane nadoknade štete koju učine strogo zaštićene vrste životinja, te je takve slučajeve potrebno što pre prijaviti nadležnim organima. 
Iz Zavoda podsećaju da su česte nedoumice kod građana oko toga koji su dozvoljeni postupci sa divljim životinjama. - Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, između ostalog postoji i radi edukacije javnosti i svih onih kojima su informacije o zaštiti biodiverziteta potrebne - izjavio je Marko Tucakov.
@ Pet, 15.12.2017. 00:00
društvo kobac krivolov mamac marko tucakov prekršajni sud sombor stapar zaštita prirode zavod za zaštitu prirode
Prethodna vest Sledeća vest