Šantićani se setili „rukometnog vremena”

Davne 1972. godine prošloga veka osnovan je rukometnog kluba Aleksa Šantić. Iako klub danas ne postoji bivši članovi su okupljanjem podsetili na jubilej - 45 godina kluba.

Foto 32089 Muška i ženska ekipa su formirane već po formalnoj registraciji kluba. Okupio se veliki broj mladih koji su želeli da se bave rukometom. Formirane ekipe su se priključile takmičenju na opštinskom nivou i sa različitim uspehom više od dve decenije nastupale u rukometnim ligama regiona. Kroz obe selekcije prošlo je veliki broj mladih, a neki od njih su se domogli i prvoligaških ekipa, odnosno saveznog ranga takmičenja. Ratko Vujović je počeo u matičnom Aleksa Šantiću. Rukometni put ga je dalje odveo u Bajmok i Suboticu, te klubove Hrvatske, Bosne, nakon kojih je usledio povratak na domaću scenu. Tanja Vučković je meteorskim bljeskom iz Aleksa Šantića otišla u Knjaz Miloš iz Aranđelovca. Tamo su je zapazili treneri reprezentacije Srbije pa je vrlo brzo obukla nacionalni dres. Milan Miskin, rukometaš, a potom trener i savezni sudija. Godinama je delio pravdu na terenima širom Srbije. Još jedan rukometni entuzijasta iz Alekse Šantića, nažalost pokojni Đuro Brujić, po završetku rukometne karijere u Aleksa Šantiću posvetio se trenerskom pozivu i sa velikim uspehom vodio ekipe iz Bajmoka, Alekse Šantića i Sombora. Iako ekipa više ne postoje i već dugi niz godine Šantićana nema u rukometnim ligama, nije bila prepreka da se obeleži 45 godišnjica od osnivanja i da se okupe veterani i evociraju uspomene na neka stara dobra vremena. Tridesetak bivših rukometašica i rukometaša okupilo se u prostorijama mesne zajednice i u dobrom raspoloženju uz poneku fotografiju, prisetili se mladosti i dana kada su nastupali za svoj klub i svoje selo. Skup je u ime organizatora pozdravio Duško Vidović, nekadašnji igrač i sve prisutne pozvao da minutom ćutanja odaju poštu svim preminulim u minulom periodu, a potom je dao reč prvom predsedniku kluba. Ilija Kuprešanin je pozdravio ideju okupljanja i ujedno iskazao žaljenje što klub ne postoji. Izrazio je nadu da će doći bolja vremena i da će klub moći da obnovi rad uprkos činjenici da je sve manje mladih i dece u selu. Boro Janjić, jedan od bivših predsednika je u svom obraćanju potvrdio da je mali interes mladih za nastavak rada rukometnih klubova u selu te da nema ni uslova jer je kombinat, koji je bio nosilac sportskih aktivnosti u selu, otišao u stečaj. Nekadašnji Šantićki rukometaši su u nastavku druženja obišli i fotografisali se na „domaćem terenu”, koji je sigurno bolje „izgledao” dok se u Šantiću igrao rukomet. Susret je završen zajedničkom večerom u Bajmoku.
Izvor: Vinko Janković | @ Pet, 29.09.2017. 02:53
aleksa šantić boro janjić duško vidović đuro brujić ilija kuprešanin milan miskin ratko vujović rk aleksa šantić rk knjaz miloš aranđelovac rukomet sela sombor sport tanja vučković
Prethodna vest Sledeća vest