Poklon Marije Brankov Gradskom muzeju

U Gradskom muzeju Sombor je u ponedeljak, 14. avgusta potpisan ugovor o poklonu između Marije Brankov i direktora somborskog muzeja, Branimira Mašulovića.

Foto 31783Foto 31781 Marija Brankov poklonila je Gradskom muzeju deo umetničke zaostavštine svog pokojnog supruga, somborskog umetnika Branislava Brankova: osamdeset crteža u olovci, tušu, ugljenu i drugim crtačkim tehnikama, od najranijih skica, preko čitavog puta umetničkog razvoja do poslednjih radova, trideset radova u pastelu, jednu gipsanu skulpturu - portret Pavla Velenrajtera, arheologa i bivšeg kustosa somborskog muzeja, kao i prateću dokumentaciju: kataloge izložbi, fotografije, novinske i druge članke i napise - navodi se na Fejsbuk profilu Gradskog muzeja.
- Premda bez formalnog obrazovanja, Brankov je već pedesetih godina primećen od strane Milana Konjovića kao darovit umetnik-početnik koji će svoju primarnu vokaciju vajara zameniti čudesnom sudbinom jednog od najzanimljivijih umetnika crteža. Od prvih skica rađenih pod maestrovim uticajem (ali i tada samosvojnih, sa gotovo usađenim odnosom prema formi i njenoj transformaciji u voluminozno), preko apstraktnih, asocijativnih, figuralno-fantastičnih motiva, Brankov brižljivo gradi svoj crtački opus razrađujući svoj rukopis grupisanjem, razlaganjem, oslobađanjem forme: bilo snažnim, ekpresivnim potezima koje napadaju format sa svih strana dok iz njega upravo ne „isklešu” skulptorski oblik ili kakvu sličnu plastičku činjenicu, bilo nežnim, strpljivim modelacijama šrafurama koje se iz centralnog plana, sasvim lirski, gube u izmaglicama sfumata ili crticama koje izvan organizacije šrafure ostaju kao poseban, neuhvatljiv gest nedorečenosti, likovne „tri tačke” iza poruke prepuštene kao intimno, usamljeno žarište fiksiranog prizora. ...
Napokon, tu je sjajni portet Pavla Velenrajtera, čuvenog somborskog arheologa. Radi se o jednom besprekornom vajarskom delu, preciznom poput posmrtne maske, izražajnom i prijateljski osećajnom, svedokom prijateljstva ta dva neobična i darovita čoveka. Najzad, to je i jedno od najprijatnijih iznenađenja za somborski muzej koji će imati priliku da na svojoj stalnoj postavci, osim svedočanstava „zvanične” prošlosti, predstavi i svog zaslužnog radnika kao deo svog intimnog nasleđa - napisao je kustos Gradskog muzeja Čedomir Janičić.

Branislav Brankov (Sombor, 1929-2007)
Rano je ostao bez oca, koga su posle Drugog svetskog rata likvidirali predstavnici nove vlasti. Sa mlađim bratom Borislavom posvetio se umetnosti. Otkrio ga je Milan Konjović koji ga ohrabruje na istraživanje i izlagačku praksu. Izlagao je na nevelikom broju samostalnih, i brojnim kolektivnim izložbama ULUV-a, Trijenalima savremenog jugoslovenskog crteža u okviru somborske Likovne jeseni i dr. Boravio je u Parizu u dva navrata, u Nacionalnom muzeju moderne umetnosti. Njegov prebogat opus nalazi se kod njegovih naslednika, a pokušaj podsećanja na njegov značaj učinjen je na posthumnim izložbama u Somboru i Novom Sadu 2007. godine.
@ Pon, 14.08.2017. 18:56
branimir mašulović branislav brankov čedomir janičić donacija društvo gradski muzej kultura likovna umetnost marija brankov nikola erg pavle velenrajter poklon skulptura sombor
Prethodna vest Sledeća vest