Društveni problemi na slikama

Prošlogodišnja pobednica „Somborskog salona”, akademska vajarka Kristina Benja priredila je samostalnu izložbu u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić”.

Foto 31593Foto 31592 Izložba koja je ponela naslov Vanvremenski je svečano otvorena u utorak, 25. jula i biće otvorena do 2. avgusta, do početka ovogodišnjeg Somborskog salona. Uvodnu reč za izložbu somborske autorke, dala je Tatjana Dimitrijević, urednica likovnih programa KC „Laza Kostić”.
- I dalje mislim da je skulptura glavni izraz Kristine Benja, ali ne manje važan je i crtež - direktan, iskren i ekspresivan. Crtež koji u trenutku kaže sve što kao osoba i kao umetnik Kristina razmišlja i ono što oseća. Kristina vrlo duboko promišlja savremeni trenutak. Satiričnost i podsmeh su ovde sačinjeni od fragmenata umetničkih dela iz istorije umetnosti - kazala je na otvaranju izložbe Tatjana Dimitrijević.
Izložbu čine slike rađene kombinovanom tehnikom i jedna instalacija pod nazivom „Ipak se okreće”.
- Ja vas molim da ne samo da gledate, već i da razmišljate o tome gde smo sada u odnosu na ono gde je bio neko pre nas. Kada kažemo ono što mislimo vrlo često nastradamo. Ja se nadam da neću nastradati za ovo i da ćete shvatiti poruku. Hvala vam što ste došli i razmišljajte - poručila je „Kristina Benja”.
U predgovoru kataloga Vladimir Peurača je napisao da je Kristina Benja svesna svoje odgovornosti kao intelektualca i umetnika, o čemu svedoče dela koja nose naslove „Nevinost”, „Objavljena istina”, „Migrant(i)”, vešto zadirući u goruće probleme naše stvarnosti.
- Reakcijom na dela velikana svetskog slikartsva poput Goje, Velaskeza, Renoara, Kristina Benja nas svojim opusom epizoda, ahromatskim kontrastom, dramatičnim linijama i ekspresivnim stvaralačkim pokretom punim energije i sumnje, vizuelno opipljivom teksturom koja odiše karakterom, uvodi u svet kritičkog premišljanja savremenih društvenih tokova - napisao je Vladimir Peurača.
@ Čet, 27.07.2017. 01:19
galerija kc "laza kostić" izložba kristina benja kultura likovna umetnost sombor somborski salon tatjana dimitrijević
Prethodna vest Sledeća vest