Riđica: severna svetlost

Ovih dana iz štampe je izašla fotomonografija „Riđica: severna svetlost” Ljubinka Kožula u izdanju Gradske biblioteke Karlo Bijelicki i Istorisjkog arhiva Sombor.

Foto 31403 - Prve fotografije u Riđici snimili su putujući fotografi pre više od sto godina. Riđički fotografi, prvo amateri, a posle i profesionalci javljaju se početkom dvadesetog veka. Do danas, više od dvadeset Riđičana aktivnije se bavilo fotografijom. Slike i reči, fotografije, lirske priče i sećanja pružaju nam bogatstvo događaja i doživljenog. Neko će se setiti prijatelja, neko roditelja. Oživeće nostalgična sećanja na detinjstvo, odrastanje i prve ljubavi - piše u recenziji Boška Milića i Vladimira Jerkovića, ujedno i urednika izdanja. Oni dalje navode da se jedan od naših najpoznatijih umetnika fotografije kroz ovu ilustrovanu monografiju vratio na mesto u kojem je pronašao bazične inspiracije za svoj bogati opus životne akcije stvaralaštva i umetništva u fotografiji. - Treba primetiti da je kroz ovu svojevrsnu istoriju njegovog rodnog sela (fotografije, reči, priče) naglašena jaka emocija, koja prožima svaku stranicu knjige i koja je verovatno bila kamen temeljac autoru u njegovoj stvaralačkoj gladi da fotografiju dočara/uznese na jedan viši, umetnički nivo - navode recenzenti.
Knjiga je na srpskom, engleskom i mađarskom jeziku, na 224 strane nalazi se mnoštvo pažljivo izabranih fotografija. Svoj doprinos ovom izdanju dali su Stanko Crnobrnja - Predgovor, Jadranka Savin Kožul - Priče iz Riđice, Raša Popov - Komentar, Miroslav Josić Višnjić - Pogovor, Milan Tucović - Sećanja, Zoran Blažina - Esej. Knjigu je na engleski prevela Sandra Gagić, a Verova Gal Đurašković na mađarski.
@ Sre, 05.07.2017. 03:31
fotomonografija jadranka savin kožul kultura ljubinko kožul milan tucović miroslav josić višnjić raša popov riđica: severna svetlost sandra gagić sombor stanko crnobrnja verova gal đurašković zoran blažina
Prethodna vest Sledeća vest