Dve premijere na kraju sezone

Narodno pozorište Sombor već četvrt veka sezonu zatvara Pozorišnim maratonom, a ovoga puta će dan pred manifestaciju, biti odigrane dve premijere: „Plava ptica” na velikoj sceni i „Duet za solistu” u „Studiju 99”.

Foto 31062 Dan pre 25. Pozorišnog maratona, 14. juna, u Narodnom pozorištu Sombor će premijerno biti prikazane dve predstave. „Plava ptica” Morisa Meterlinka će se igrati na velikoj sceni. Biće to master rad rediteljke Sonje Petrović i dve glumice. Rediteljka je kazala da joj je velika čast da režira u Narodnom pozorištu Sombor i da radi sa glumcem poput Davida Tasića Dafa.
- On je tu da nas motri i u glumačkom i rediteljskom smislu, da obrati pažnju da naša mladost ne ode u nekom pogrešnom smeru. Upravo je to i ono o čemu govori naša predstava „Plava ptica”. Bavi se tim starim vrednostima, zaboravljenim stvarima, kroz nove generacije, koje to otkrivaju. Moris Meterlink je ovu dramu napisao još 1908. godine, što je ne čini zastarelom. Ona je vrlo vanvremenska i aktuelna je i danas - kazala je rediteljka i zahvalila je celoj ekipi koja je radila na predstavi.
- Sonja Petrović je pred ove mlade ljude stavila jedan izuzetno težak glumački zadatak i mislim da bi mnogi iskusniji glumci morali dobro da se zamisle. Međutim, ovi klinci su na svoj mladalački bezobrazan način zagrizli u ovo iz sve snage, pokazali su veliki profesionalizam, što je meni posebno drago i predstavlja mi veliko zadovoljstvo da se družim sa njima - rekao je David Tasić Daf.
Druga premijera će biti izvedena na maloj sceni „Studio 99”. Komad „Duet za solistu” Toma Kempinskog prvi put je preveden na srpski jezik, pa će ovo biti i svojevrsna praizvedba te drame u Srbiji. Inače, „Duet za solistu” je doživeo veliki uspeh u Velikoj Britaniji i u Americi.
- Ono što je meni posebno bilo značajno u vezi ovog komada, i razlog zbog koga sam ga i izabrala je tematika koji ovaj komad pokreće. U pitanju je priča o violinistkinji, koja zbog bolesti mora da prekine brilijantnu karijeru. Drama je pisana po istinitom događaju, odnosno po biografskoj priči čuvene čelistkinje Žaklin Dupre. Ono što je tragično i što je zapravo aktuelno i danas, i može se primeniti na sve sfere zanimanja, jeste pitanje koliko nas definiše ono čime se bavimo. U pitanju je tragična priča o bolesnoj violinistkinji, u fokus naše priče nije stavljena bolest, već upravo muzika. Snaga umetnosti je centralni motiv naše predstave - kazala je rediteljka Nataša Radulović.
Obe premijere su zakazane za sredu, 14. jun. „Plava ptica” će se igrati na velikoj sceni u 19 časova, a dva sata kasnije, u 21 čas, na maloj sceni će biti izveden komad „Duet za solistu”.
@ Čet, 08.06.2017. 01:42
duet za solistu kultura moris meterlink narodno pozorište sombor nataša radulović plava ptica pozorište predstava premijera sombor sonja petrović tom kempinski
Prethodna vest Sledeća vest