StartIT: somborska gimnazija opet bez računarskog smera

Za somborsku Gimnaziju Veljko Petrović, koja važi za jednu od najkvalitetnijih srednjih škola u Srbiji kada je u pitanju informatičko obrazovanje, ni ove godine nije sigurno da će dobiti dozvolu Ministarstva prosvete za otvaranje odeljenja na novom specijalističkom računarskom smeru - piše portal StartIT.

Foto 3201Foto 465Ministarstvo prosvete je već obavestilo Ginaziju Veljko Petrović da otvaranje računarskog smera gotovo sigurno neće biti odobreno, iako se o tome još nije glasalo zvanično. Takva informacija iz beogradskog ministarstva prilično je iznenađujuća, jer 10 odsto učenika somborske gimnazije plasiralo na okružno takmičenje iz programiranja, što je značajno veći procenat od bilo koje škole u Srbiji. Profesor informatike Duško Obradović svake godine sprema svoje učenike za učešće na Majkrosoftovom (Microsoft) Babl kupu (Bubble Cup), a somborska gimnazija je jedina srednja škola u svetu čiji učenici već 9 godina za redom uspevaju da se plasiraju u finale tog takmičenja.
Jedan od osnovnih kriterijuma po kojima se utvrđuje podobnost za otvaranje računarskog smera jeste to da li je škola u univerzitetskom gradu ili ima sklopljen dogovor sa nekim univerzitetom čiji bi profesori dolazili kao predavači na stručnim predmetima. Drugi kriterijum koji se spominje kao mogući uzrok odbijanja jeste ocena na eksternoj evaluaciji koja je somborskoj gimnaziji dodeljena pre više od 4 godine.
@ Pet, 05.05.2017. 02:59
društvo duško obradović gimnazija "veljko petrović" informatika ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obrazovanje programiranje računarski smer sombor startit
Prethodna vest Sledeća vest