Izložba o pola milenijuma reformacije

U utorak je u Gradskom muzeju otvorena izložba povodom 500. godišnjice reformacije u organizaciji ambasade Savezne Republike Nemačke, Humanitarnog udruženja Nemaca „Gerhard” i Grada Sombora.

Foto 30790 Izložba je premijerno prikazana u Somboru, a svečano ju je otvorio ambasador SR Nemačke Aksel Ditman (Axel Dittmann).
- „Here I stand - Martin Luter, reformacija i njene posledice” je naslov izložbe kojom obeležavamo 500 godina reformacije. Pre 500 godina Martin Luter je zakucao svojih 95 teza na vrata dvorske crkve u Vitenbergu. Istorijski nije dokazano da je upravo Luter zakucao ove teze na vrata, o tome se istoričari još spore, ali svakako je to bio događaj od epohalne važnosti. Značenje Martina Lutera za nas je ogromno, on je otac reformacije. Ukazao je na sve ono što nije u redu u izvršavanju vere i veroispovesti, a prevodom Biblije ostavio je dubok trag u razvoju nemačkog jezika i približio religiju narodu. Njegov čin je za posledicu imao velike konflikte, ali ono što je važno jeste da se kroz istoriju i vekove razvila verska tolerancija između katolicizma i protestantizma i što sada imamo ekumenski pristup. Verska tolerancija jeste nešto što je obeležje Srbije - rekao je ambasador Ditman i zahvalio se gradonačelnici i udruženju Nemaca „Gerhard” na organizaciji izložbe, istakavši da je udruženje „Gerhard” centar očuvanja kulturne baštine Podunaskih Švaba.
- Luterov prevod Biblije je implicirao nastanak nemačkog književnog jezika, a ovo je preko moćne književnosti, poezije, filozofije i naučnih dostignuća uticalo na sve pravce modernog mišljenja - kazao je Čedomir Janičić, kustos Gradskog muzeja.
- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što je u Somboru priređena izložba posvećena Martinu Luteru, reformaciji i njegovom ukupnom stvaralačkom doprinosu, kako za zemlju u kojoj je živeo i stvarao, tako i generalno za razvoj društva - kazala je gradonačelnica Dušanka Golubović.
Izložba „Martin Luter - reformacija i njene posledice” biće otvorena do 10. maja. Na otvaranju izložbe najavljeno je i prikazivanje dokumentarnog filma o životu Martina Lutera. Film će biti prikazan u petak, 28. aprila, u 18 časova, u prostorijama udruženja Nemaca „Gerhard” u ulici Matije Gupca (pored velikog katoličkog groblja).
@ Čet, 27.04.2017. 02:18
500 godina ambasada sr nemačke axel dittmann čedomir janičić dušanka golubović grad sombor gradonačelnica gradski muzej humanitarno udruženje nemaca "gerhard" istorija izložba jubilej kultura kustos martin luter reformacija sombor
Prethodna vest Sledeća vest