Transparentnost: Gradonačelnica zloupotrebila funkciju

Dušanka Golubović zloupotrebila javne resurse za potrebe izborne kampanje - navodi Transparentnost Srbija. Sporan poziv u najkraćem roku uklonjen sa sajta grada.

Foto 30529 - U nevino naslovljenom pozivu građanima Sombora da izađu na predsedničke izbore gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović (SNS), pozvala je sugrađane takođe da glasaju za tačno određenog kandidata – čelnika njene stranke, Aleksandra Vučića. Ovaj retko drastičan primer zloupotrebe javnih resursa za potrebe vođenja izborne kampanje i povrede člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, zaslužio je da se na njega skrene pažnja i iz drugog razloga. Naime, Somborci, po ovome sudeći, imaju retko iskrenu gradonačelnicu, koja je u obrazloženju svog poziva na antologijski način predočila javnosti kako, iza fasade zakona i procedura, vladavine prava i privrženosti evropskim vrednostima, ustvari funkcioniše sistem odlučivanja o infrastrukturnim projektima i trošenju javnih sredstava po načelu trgovine političkim uticajem
Gradonačelnica se, naime, u pozivu da se glasa za predsednika njene stranke na predsedničkim izborima nije pozvala ni na ideološke ni na kvazi-ideološke razloge, pa čak ni na „političku stabilnost” koju kao ključan argument u svoju korist ističe kandidat koga je promovisala, već na čist pragmatizam – „To je dan kada bi mi, građani Sombora, trebalo da pokažemo duh zajedništva i jedinstva i podržimo predsedničkog kandidata kome i statističke prognoze daju najveće šanse za pobedu – Aleksandra Vučića”. A zašto mi, Somborci, treba da damo glas upravo Aleksandru Vučiću? Najednostavnije objašnjenje bi moglo da glasi ovako: ukoliko Sombor masovno glasa za predsedničkog kandidata vladajuće koalicije, ne rasipajući glasove na one predsedničke kandidate koji nemaju ni minimum realnih šansi da dobiju podršku Srbije za pobedu na predstojećim izborima za predsednika države, Sombor i Somborci bi imali ogroman glasački ulog koji bi nosioce najviših državnih funkcija u Srbiji na svojevrstan način obavezao da se „oduže” Somborcima i našem gradu na ukazanom poverenju. Svi mi koji volimo ovaj grad, želimo da Sombor, posle višedecenijskih pokušaja i napora svih gradskih garnitura vlasti, konačno dobije priključenje na auto put, prekategorizaciju graničnog prelaza Bački Breg, bescarinsku zonu na Dunavu, revitalizovanu putnu infrastrukturu i druge velike i važne projekte od kojih zavisi pokretanje zamajca bržeg, jačeg i boljeg privrednog i ekonomskog oporavka našeg grada i podizanje životnog standarda.
Transparentnost Srbija je, inače, na jučerašnjoj konferenciji za štampu predstavila nalaze monitoringa funkcionerske kampanje. Između ostalog smo ukazali na to da u ovoj kampanji nisu zabeležni slučajevi korišćenja sajtova ministarstava za političku promociju, za razliku od ranijih godina. Međutim, sasvim je moguće da je pored Sombora, bilo i drugih slučajeva u kojima su se takve informacije javljale na sajtovima drugih organa vlasti - objavljeno je na sajtu Transparentnost Srbija. Inače, o informaciju o zloupotrebi javnih resursa u Somboru preneli su svi značajniji mediji u Srbiji.
@ Čet, 30.03.2017. 17:49
aleksandar vučić društvo dušanka golubović gradonačelnica sombor transparentnost srbija zakon o agenciji za borbu protiv korupcije
Prethodna vest Sledeća vest