Alkoholizam treba primetiti što ranije

U Domu učenika srednjih škola u Somboru u subotu, 25. marta održan je skup predstavnika i članova klubova lečenih alkoholičara, na kojem je održano i nekoliko predavanja na tu temu.

Foto 30497 Domaćin skupa bio je somborski Klub lečenih alkoholičara, a u Domu učenika okupio se veliki broj članova, terapeuta, lekara, socijalnih radnika i drugih gostiju, koji su razmenili iskustva o radu i terapiji osoba koje se leče od alkoholizma, ali i pružaju jedni drugima podršku. 
- Kada se alkoholičar leči i kada prestane da pije alkohol, počinje da se susreće sa jednim novim problemom. To je nerazumevanje okoline, često i porodice, radnog okruženja. Ovo je prilika da članovi klubova lečenih alkoholičara razmene iskustva. Na ovom skupu imamo goste iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, profesore sa univerziteta u Zagrebu, Sarajevu, Beograda i Novog Sada. Na sastanku će iskustva razmeniti i terapeuti koji rade sa zavisnicima od alkohola. Bitno je da pobudimo interesovanje društva za lečenje od alkoholizma, ali i prekomernog pijenja alkohola, što je veliki društveni problem. Veći je broj ljudi koji nisu alkoholičari, ali piju prevelike količine alkohola – rekao je dr Milan Zobenica, lekar sa velikim iskustvom u lečenju alkoholičara. Na skupu je naglašeno da je važno da se lečeni alkoholičari ne žigošu u društvu, da dobiju bolju podršku. Konzumenti alkohola često nisu ni svesni u kakvom problemu su se našli, najpre to stanje primeti okolina, pre svega porodica.
- Alkoholizam je specifična boljka, čovek sam teško shvata šta se dešava, čak ni onda kada se pojave teški telesni problemi. Zdravstveno prosvećivanje u toj oblasti bi značajno poboljšalo stanje – zaključio je dr Milan Zobenica.
@ Pon, 27.03.2017. 23:48
alkoholizam dr milan zobenica društvo klub lečenih alkoholičara socijalna zaštita sombor zdravstvo
Prethodna vest Sledeća vest