Nagrada SKF-a Aleksandru Petroviću

Žiri za dodelu nagrade 2. Somborskog književnog festivala laureatom je proglasio Aleksandra Petrovića iz Jagodine.

Foto 27278Foto 9771Drugi Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” početkom januara 2017. godine raspisali su konkurs za drugu knjigu autora do 35 godina. Budući da u Srbiji postoji nekoliko značajnih konkursa i edicija namenjenih prvom rukopisu, konkurs Somborskog književnog festivala idejno je usmeren isključivo prema autorima mlađe generacije koji već imaju jednu objavljenu knjigu, bez obzira na žanr. Na ovogodišnji konkurs je pristiglo 26 rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Branislav Živanović, Dušan Vejnović i Tamara B. Krstić, nakon višestrukog čitanja i diskusije, izdvojio je tri rukopisa koji su se nametnula svojom zrelošću, idejnom zaokruženošću i celovitošću: „Kutija poezije” Ajtane Dreković, Jezikom! „Marije Dragnić”, i „Bogovi otvorenih prozora” Aleksandra Petrovića. U narednoj seriji razmatranja, žiri je većinom glasova odlučio da na konkursu 2. Somborskog književnog festivala nagradi rukopis „Bogovi otvorenih prozora” Aleksandra Petrovića. 
Nagrada, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala, koji će biti priređen od 11. do 13. maja. U nastavku vesti pročitajte obrazloženje žirija.
Aleksandar Petrović (Jagodina, 1984) dao je doprinos zborniku Rukopisi 31 u Pančevu, učestvovao na projektu „Reč u prostoru” beogradskog SKC-a i na finalnoj manifestaciji Festivala mladih pesnika „Dani poezije” u Zaječaru, osvojio treće mesto na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu, izdao knjigu „Pesme i ostale metamorfoze” (2012) u izdanju fondacije „Dejan Mančić” iz Niša.
Rukopis „Bogovi otvorenih prozora” iz korpusa pristiglih rukopisa izdvojio se osobenošću i kreativnošću izraza, doživljaja i osećaja urbane stvarnosti i sveta. Jedna od vrednosti koju  rukopis poseduje jeste njegova jezička raskoš i snaga, slikovni govor i imaginativnost u pravcu metaforičkih konstrukcija, kao i zavidna, ali nenametljiva literarnost, intertekstualni prepleti i aluzije – s jedne strane kao svedočanstvo očuvanja, a s druge, izneveravanje i/ili obračunavanje, te rekontekstualizacija tradicionalnih obrazaca, ideoloških, simboličkih i inih matrica. Resko ironičan, refleksivni, introspektivni lirski glas, prelaženjem kroz sva tri gramatička lica, na neretko eksplicitan i polemičan način svedoči o protivrečnostima, iluzijama, apsurdu i egzistencijalnoj drami subjekta, propituje dehumanizaciju i desocijalizaciju društva i pojedinca. Bez formalne podele na cikluse, sa trideset jednom uvrštenom pesmom, rukopis stvara utisak o uspeloj zaokruženosti i svesti o meri pesme, promišljenom komponovanju i raspoređivanju pesničke građe u njenoj semantičkoj punini, raznolikosti tematsko-motivskih sadržaja promenljivog stihovnog registra, strategije i ritma.
@ Pon, 20.03.2017. 01:33
aleksandar petrović gradska biblioteka "karlo bijelicki" jagodina književnost kultura nagrada rukopis sombor somborski književni festival žiri
Prethodna vest Sledeća vest