Pesma za kolege u Somboru

Hor Mladost iz Slovačke nastupio je na Pedagoškom fakultetu.

Foto 30402 Studentski hor Pedagoškog fakulteta Univerziteta Mateja Bela iz Banske Bistrice je uspešnim koncertom počeo turneju „Srpska misija”, koju su uz somborski, čine i nastupi u Bačkom Petrovcu, Selenči i Kovačici. Predstavljanje u amfiteatru fakulteta u Somboru počeli su himnom Univerziteta Mateja Bela. Usledile su kompozicije „Benedicat nobis” Georga Fridriha Hendla i „Ave Maria” Ðulija Kaćinija. Kroz raznoliki repertoar slovačkih, izraelskih, makedonskih, ukrajinskih, španskih i engleskih tradicionalnih pesama prikazali su svoje zavidno pevačko umeće. Na samom kraju, izveli su kompoziciju Eugena Suhona „Aka si mi krasna”, najznačajnijeg slovačkog kompozitora 20. veka.
Mešoviti hor Mladost osnovan je 1969. godine. Čine ga studenti Pedagoškog fakulteta i broji 65 članova. Učestvovavali su na brojnim takmičenjima i osvajali prestižne nagrade širom Evrope. Gostovali su u Rusiji, Argentini i Brazilu. Na međunarodnim takmičenjima horova osvojili su zlatnu diplomu i pehar „Petra Velikog” u Sankt Peterburgu (Rusija) i zlatnu plakatu u Ljoret de Maru (Španija).
Izvor: Danka Ivošević | @ Sub, 18.03.2017. 03:45
banska bistrica eugen suhon hendl hor mladost kaćini kultura obrazovanje pedagoški fakultet sombor pedagoški fakultet univerziteta mateja bela sombor studenti
Prethodna vest Sledeća vest