Programsko finansiranje i u sportu

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić, razgovarao je se predstavnicima sportskih organizacija Sombora o primeni Zakona o sportu.

Foto 30401Foto 30400 Novi Zakon o sportu usvojen je prošle godine, a njegova puna primena počela je u februaru 2017. godine.
- Imali smo veliki konsenzus prilikom donošenja zakona, preko tri hiljade ljudi učestvovalo je u pripremi, a na sednici Narodne skupštine Zakon o sportu je donet bez ijednog glasa protiv. To pokazuje koliko je značajan sport u Republici Srbiji - rekao je Predrag Peruničić. Državni sekretar je istakao da su mnoge stvari u Zakonu o sportu promenjene na bolje.
- Već naredne godine biće doneta Strategija razvoja sporta za naredne četiri godine. Rade se uporedne analize za period od 2014. godine. Želimo da vidimo šta možemo da poboljšamo i ono što je bilo dobro da unapredimo. Država je učinila ustupak smanjujući poreze onima koji ulažu u sport. Ono što je sport dobio, to je da sportisti plaćaju duplo manji porez na dohodak građana, što je dobro za sportiste, ali je sa druge strane udarac na budžet Republike Srbije. Kroz to se pokazuje snaga sporta - kazao je Peruničić i dodao da novi zakon želi da uvede red u sport i zbog toga sistem finansiranja mora biti jedinstven na svim nivoima.
- Svi sportski kolektivi ili sportske organizacije daju sportskom savezu predloge, a sportski savez formira komisiju koja ih ocenjuje. Kada ih oceni, predlog dostavlja lokalnoj samoupravi koja na gradskom veću opredeljuje budžetska sredstva - kazao je Peruničić.
Tribini je prisustvovao veliki broj predstavnika sportskih organizacija koji su diskutovali o novim odredbama zakona.
Tribini organizovanoj u prostorijama Sportskog saveza Grada Sombora prisustvovale su gradonačelnica Dušanka Golubović i članica Gradskog veća Antonija Nađ Kosanović, te predsednik Sportskog saveza grada Sombora Dragan Maksimović.
– Sombor kao grad brigu o sportu započinje na nov i kvalitetan način. Sombor raspolaže brojnim sportskim objektima i klubovima i potrebna je dobra saradnja sa pokrajinom i republikom, kako bi zajedno realizovali ciljeve u sportu - kazala je gradonačelnica Dušanka Golubović.
@ Sub, 18.03.2017. 10:06
antonija nađ kosanović dragan maksimović društvo državni sekretar dušanka golubović gradonačelnica gradsko veće predrag peruničić predsednik sportskog saveza grada sombora programsko finansiranje sombor sport sportski savez zakon o sportu
Prethodna vest Sledeća vest