Dan grada Sombora - 17. februar

Sombor 17. februara proslavlja 268 godina od sticanja statusa slobodnog i kraljevskog grada. Tim povodom, od 16. do 19. februara pripremljen je niz manifestacija i događaja.

Foto 7436Na sam Dan grada, 17. februara u 11 časova u Gradskom muzeju Sombor biće otvorena izložba Povelja slobodnog i kraljevskog grada Sombora iz 1749. godine, o dokumentu koji je u zamenu za 150.000 rajnskih forinti u zlatu garantovao dobar stepen autonomije grada u Habsburškoj monarhiji, što je i bio nikada prevaziđeni period napretka Sombora. Svečana akademija „Slobodni i kraljevski grad Sombor 1749 – 2017”, zakazana je za podne u Narodnom pozorištu Sombor. Na akademiji će dr Miroslavu Stojisavljeviću biti uručena Povelja grada za dostignuća u 2016. godini.
Program koji se poklopio sa proslavom Dana grada je i koncert iz ciklusa „Jazzbuka” u Mađarskoj građanskoj kasini. Nastupiće somborski džez sastav The Hat Matters i akademska flautistkinja Milena Jančurić iz Novog Sada, koja je diplomirala i na prestižnom muzičkom koledžu Berkli u Bostonu (SAD). Koncert počinje u 19 časova.
Za Dan grada vrata Galerije „Milan Konjović” biće besplatno otvorena za sve građane, a ljubitelji slikarstva moći će da uživaju u 14. stalnoj postavci pod naslovom „Kontinuitet modernosti u slikarstvu Milana Konjovića”.
Povodom Dana grada Narodno pozorište Sombor građanima poklanja predstavu „Doktor Nušić”.
Proslava 268. godišnjice sticanja statusa slobodnog i kraljevskog grada biće zaključena koncertom Željka Vasića i benda Neverne bebe na Trgu Svetog trojstva, a početak je zakazan za 20 sati.
@ Uto, 14.02.2017. 01:09
dan grada društvo istorija jubilej koncert miroslav stojisavljević povelja grada sombora slobodni i kraljevski grad sombor
Prethodna vest Sledeća vest