Nagrađen krov Kasine

Krov Mađarske građanske kasine nagrađen je kao najbolji krovni pokrivač na kulturno-istorijskim spomenicima.

Foto 28828Mađarska građanska kasina je u prethodne tri godine doživela kompletnu rekonstrukciju, kako iznutra, tako i spolja. Najupečatljivija i najvidljivija novost na popularnoj Kasini svakako je krov od zelenog crepa sa autentičnim i unikatnim šarama, koje su unele živost na uglu Venca vojvode Petra Bojovića i Apatinskog puta. Renovirana je fasada, porušeni su stari i dotrajali objekti unutar dvorišta i na njihovo mesto sagrađeni su novi, čime su značajno prošireni prostorni kapaciteti te stare institucije. Obnovljena je i velika sala sa čuvenim ogromnim ogledalima, kao i ostale prostorije, pa sada to udruženje radi u neuporedivo boljim prostornim uslovima nego ranijih godina.
- Kada smo razmišljali o obnovi krova Mađarske građanske kasine želeli smo da zgrada dobije krov zelene boje, a pojavila se i ideja da se crepovima formiraju motivi karakteristični za mađarski folklor. Zahvaljujući fabrici crepa „Tondach” iz Kanjiže deo krovnog pokrivača dobili smo kroz donaciju, a ostatak sredstava obezbedili smo kroz projekte. Tako je Kasina dobila novi krov, a Sombor jednu estetski vredniju građevinu. Da bi ceo projekat bio realizovan kako valja, mnogo truda uložio je i inženjer Silvester Horvat, koji je vršio nadzor nad radovima – objasnio je sekretar Mađarske građanske kasine Kornel Čelenak.
- Ovi lepi crepovi ukrasili su našu staricu od 150 godina. Sada je kuća postala mnogo lepša, jer se kompleks sastoji od šest objekata. To je pravi ukras grada Sombora – kazao je Horvat Silvester prilikom svečanog uručenja nagrade u Beogradu.
Kompanija „Tondach” je krajem prošle godine organizovala izbor najlepših krovova izvedenih njihovim crepom u nekoliko kategorija, a krov Mađarske građanske kasine izabran je za najlepši u konkurenciji kulturno-istorijskih spomenika. Proglašenje najboljih priređeno je u Beogradu, a nije zanemarljiva ni nagrada od 2.000 evra koja je pripala Mađarskoj građanskoj kasini.
@ Sub, 04.02.2017. 23:34
arhitektura društvo kornel čelenak krov mađarska građanska kasina nagrada silvester horvat sombor tondach urbanizam
Prethodna vest Sledeća vest