Planinarska priča iz komšiluka

Promocija knjige Đorđa Balića „Jankovac: planinarska priča” biće priređena naredne sedmice u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”.

Foto 29821 Knjiga „Jankovac: planinarska priča” objavljena je krajem 2015. godine u čast 120. godišnjice organizovanog planinarskog delovanja u Slavoniji. Autor Đorđe Balić piše o Jankovcu na Papuku kao ishodištu osječkog planinarstva, ali i o porodici plemića Jankovića i Kamilu Firingeru, svestranom Osječaninu i poznatom planinaru. Izuzetna lepota doline Jankovac godinama okuplja i očarava brojne planinare, koji dolaze sa svih strana Slavonije i regije. Knjiga opisuje kako je nastala ta najlepša dolina, smeštena na severnim obroncima Papuka, koja je kroz svoju dugu i zanimljivu istoriju bila i ostala omiljeno izletište planinara i svih ljubitelja prirode.
Đorđe Balić je rođen 1949. godine u Osijeku. U svojoj profesionalnoj i društvenoj karijeri bio je ovlašteni građevinski inženjer i stalni sudski veštak za građevinarstvo, medijator, trener medijatora i planinarski vodič društvenih izleta. Đorđe Balić se u planinarski savez učlanio 1978. godine, a potom je bio, pored ostalog, predsednik osječkog planinarskog društva „Zanatlija”, sekretar Slavonskog planinarskog saveza (SPS), član predsedništva Planinarskog saveza Hrvatske. Od 2010. urednik je web-portala SPS-a. U svojoj planinarskoj karijeri učestvovao je u realizaciji mnogih inicijativa i akcija, te dobio nekoliko planinarskih priznanja.
Na promociji knjige, koja je zakazana za utorak, 17. januar, u 18 sati, pored autora Đorđa Balića govoriće i dr Gojko Mišković. Organizator promocije je Planinarsko-alpinistički klub „Celtis” u saradnji sa Gradskom bibliotekom „Karlo Bijelicki”.
@ Sre, 11.01.2017. 00:31
alpinizam dr gojko mišković đorđe balić gradska biblioteka "karlo bijelicki" hrvatska jankovac kultura pak celtis papuk planinarenje sombor turizam
Prethodna vest Sledeća vest