Neoliberalne težnje podstiču opštu apatiju društva

Institut za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda upriličio je krajem godine u somborskoj biblioteci otvoren razgovor sa temom „Kakvo društvo želimo: između privatnog i javnog”.

Foto 29803 Učesnice tribine, Zorka Milošević, Dragana Đapić i Tanja Adžić, su se u svojim izlaganjima osvrnule na neke od glavnih problema koji pogađaju Sombor, a tiču se posledica privatizacije javnih prostora i gašenja institucija od javnog značaja. Moderator događaja je bio Igor Cvejić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Ubrzo nakon kratkih uvodnih obraćanja usledila je vrlo plodna diskusija u koje uključio i dobar deo prisutne publike. Glavni utisak koji se mogao čuti je da sve učestalije ukidanje javnog prostora predstavlja jedan od važnih faktora koji doprinosi manjku javne rasprave i opštoj političkoj apatiji – koja je vidljiva kako na lokalu, tako i na nivou cele Srbije. Kroz diskusiju se iskristalisala kritika danas dominantne neoliberalne ideologije po kojoj se institucije ili društvene prakse vrednuju isključivo sa stanovišta ekonomske isplativosti.
Učesnici su primetili kako smo zadnjih decenija svedoci „reformi” u kojima se svi vantržišni oblici društvene dobrobiti – kultura i obrazovanje su ovde svakako glavni primeri – negiraju ili umanjuju. U tom smislu, zaključeno je da se u promišljanju alternativa u pogledu toga kakvo društvo želimo ne smeju zanemariti pozitivni aspekti socijalističkog nasleđa u kojem načelo lične dobiti nije bio jedini princip ekonomskog sistema jedne države, niti je princip tržišne vrednosti jedino načelo po kom bi trebalo organizovati odnose u drugim društvenim sferama. Na kraju je prepoznata potreba za samostalnim i samoniklim lokalnim sastancima i debatnim grupama u Somboru koje bi se na otvoren način bavile kako lokalnim, tako i onim temama koje pogađaju celokupno društvo i doprinele prevazilaženju sveprisutne letargije do koje je došlo usled povlačenja građana iz javne sfere.
Izvor: Aleksandra Stojkov | @ Pet, 06.01.2017. 03:57
dragan đapić društvo igor cvejić javni prostori kakvo društvo želimo: između privatnog i javnog kultura obrazovanje otvoreni razgovori sombor tanja adžić zorka milošević
Prethodna vest Sledeća vest