Umesto Urbanizma i Direkcije dobijamo turističku prugu

Grad Sombor će na narednoj sednici Skupštine doneti odluku o likvidaciji javnih preduzeća Urbanizam, odnosno Direkcije za izgradnju grada, koja su i pored svih loših stvari iz obrazloženja za gašenje, ipak zadovoljavajuće radila svoj posao. To se posebno odnosi na Urbanizam koji je u pola veka postojanja sigurno ispunio svoju obavezu zaštite spomenika kulture, odnosno područja Venca, sačuvavši tako jednu od preostalih prepoznatljivosti Sombora.

Foto 17767Foto 1806Odustajemo li ovakvim postupcima od očuvanja i prepoznatljivog urbanističkog nasleđa još niko sa sigurnošću ne može da potvrdi, ali sve sluti da smo na putu da po ko zna koji put platimo kaznu za svoju kratkovidost. Urbanizam će biti jedan u nizu nelogičnih poteza koji se dešavaju kako bi se zadovoljile sujeta i u više navrata dokazano, kratkotrajna politička misija. 
Potvrda toga stiže iz Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i to u vidu neverovatnog projekta vrednog ni manje ni više nego sedam (7) miliona evra! Gotovo istovremeno sa gašenjem Urbanizma objavljena je informacija o predstavljanju završene „Studije opravdanosti za pretvaranje napuštene pruge Sonta - Apatin - Sombor - Bački Breg” u turističko-muzejsku prugu Specijalnog rezervata prirode Gornje podunavlje?! Preduzeće od izuzetnog značaja za očuvanje najočuvanijeg gradskog jezgra u Srbiji prestaje da postoji zbog duga od deset miliona dinara, ali zato na drugoj strani neko „u naše ime” na sva zvona predstavlja potpunu fantaziju tešku skoro milijardu dinara, čija bi reinkarnacija bila započeta sredstvima EU, da bi dalje finansiranje preuzele lokalne samouprave Grad, pokrajina i republika?! Na sreću promoteri tog železničkog poduhvata zaboraviše da putni pravac prošire do Vrbasa, obzirom da se kvalitet pruge i aktuelna brzina kretanja vozova na tom pravcu sigurno mogu svrstati „u čistu egzotiku”. Pruga od Sonte do Bačkog Brega, a potom i do Baje disfunkcionalna je skoro pola veka. Na pojedinim delovima čak ne postoji ni najmanji trag da su se tu nekad kretali šinobusi, koji će verovatno za potrebe ovdašnjeg „šarganskog čuda” bili isterani iz depoa praktično „uništenog” somborskog železničkog čvora. Možda sam u zabludi, ili možda ipak svesno zaobilazim činjenicu da će nova turistička linija somborskom čvoru vratiti stari sjaj, s početka prošlog veka, baš kao što će i neki „budući” Urbanizam, uspeti da oporavi „zaštićeno gradsko jezgro” koje će nikad dokazano Odeljenje za komunalne poslove grada Sombora „sačuvati”. Povrh svega, sa gašenjem Urbanizma i Direkcije pomenuto Odeljenje objediniće nadležnosti i postati „apsolutista” po pitanju planiranja i gradnje. Moćno je to zamišljeno.
Iako se dva dana pre gašenja javnog preduzeća Urbanizam teško može bilo šta promeniti, treba se još jednom vratiti na činjenično stanje, koje je nam je uputio uzbunjivač iz redova zaposlenih. - Grad Sombor nije prihvatio predloženu racionalizaciju, niti realan okvir za očuvanje preduzeća. Gospodin „tri mandata” VD direktora Boris Đurković je sve vreme plasirao lažne izveštaje i dug od 8,5 miliona dinara na kraju 2015. godine, zaposlenima, prikazao kao gubitak od 100.000 dinara. Već u završnom računu, mart 2016. dug je dostigao 9,5 miliona dinara, što znači da je za samo tri meseca preduzeće uspeo da zaduži za dodatnih milion dinara. Njegova poslovna politika se svodila na „probijanje” računovodstvenih konta, stalna zaduživanja, stvaranje negativnih poslovnih rezultata, ali i zapošljavanje podobnih ljudi, koje su vrlo brzo imenovani za „rukovodioce”. U prethodnoj godini je vršio sprovođenje javnih nabavki, za koje bi se moglo reći da nisu usklađena sa propisima niti sa statutom preduzeća, a na sve, pod nepovoljnim uslovima za preduzeće sklopio je ugovor o pružanje knjigovodstvenih usluga sa preduzećem „Saveti SB” d.o.o. iz Sombora, a zatim zaposlio ekonomistu da obavlja iste poslove. Takođe, zaposlio je drugog pravnika, odnosno sklopio ugovor sa advokatom, dok je na drugoj strani smanjivan broj stvarnih stručnjaka. Direktor Đurković još uvek nije uspeo da nostrifikuje diplomu, koja po našem saznanju verovatno ima rang naše srednje škole i pitanje je da li se može uopšte potvrditi, što bi praktično značilo da je pune dve godine vodio preduzeće bez potrebnih kvalifikacija. Mobing nad zaposlenima, omalovažavanje i podcenjivanje iskusnih i zlata vrednih radnika je bila jedini njegova radna „obaveza” - piše u pismu uzbunjivača, koji je želeo da javnost upozna sa „razlozima” za gašenje JP za prostorno i urbanističko planiranje i zaštitu spomenika kulture „Urbanizam”. Hoće li se neko od nadležnih, najzad, pozabaviti proverom ovih navoda?
@ Uto, 29.11.2016. 04:42
boris đurković direkcija za izgradnju grada jp urbanizam nostrifikacija diplome odeljenje za komunalne poslove privreda pruga saveti sb sombor sonta - apatin - sombor - bački breg - baja srp gornje podunavlje turističko-muzejska pruga uzbunjivač vd direktora zaštita spomenika kulture
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

>>
12
Urbanizam samo neće funkcionisati u formi u kojoj je do sad. Prosto nema potreba da se budzet grada iscrpljuje metodama zutih. Ovakve stvari nemaju veze jedna sa drugom... Mešanje baba i žaba Smiley
Gradjanka
@ Uto, 29.11.2016. 08:29
Gradjanka
Ne lupetaj Urbanizam je osnovan posle II svetskog rata.
lepi džoni
@ Uto, 29.11.2016. 08:46

Nije to ničija sujeta ono što nije dobro treba menjati ! 

Kapucino
@ Uto, 29.11.2016. 08:48
Kapucino

Sombor je decenijama unazad poznat po svojim prirodnim i kulturnim resursima, to treba malo više i bolje turistički afirmirati, jer i sam grad ima višestruke koristi od istog, a ovaj projekat muzejske pruge bi bio dobar i treba da se iskoristi najbolje što može !

Jakho
@ Uto, 29.11.2016. 08:50
Jakho ukoliko je tako zaista bi i trebalo.Turizam kao delatnost nosi niz specifičnosti, a i složen je proces koji zavisi od velikog broja aktera i pun izazova, ovo treba da se maksimalno iskoristi. Ovaj projekat pruge ne bi bio loš jer ipak je Priobalje Dunava zaštićeno kao Specijalni rezervat Gornje Podunavlje i tragovi istorije su prisutni na svakom koraku to treba iskorisiti maksimalno.

Piano
@ Uto, 29.11.2016. 09:01

To je državna firma koju treba da čuva ceo zaposelni kolektiv ! Svi su „tobože” ćutali, bez borbe predaja i sada tu pristižu pisma ko i kako ! 

Extrem
@ Uto, 29.11.2016. 09:13
Extrem
Extrem urbanizam je godinama samo gomilao gubitke, pa nije to od juče, e a sada odjednom svi nešto šuškaju i navode ? I kriju se iza nekih pisama ? 
Pa tamo ne rade maloletnici i teletabisi ? Toliko mobinga, a niko ne prijavljuje ?! Uvek postoji i druga istina !


Famous
@ Uto, 29.11.2016. 09:36
„ Urbanizam samo neće funkcionisati u formi u kojoj je do sad. Prosto nema potreba da se budzet grada iscrpljuje metodama zutih. Ovakve stvari nemaju veze jedna sa drugom... Mešanje baba i žaba Smiley

otvorice se nova firma s istim opisom poslova samo ce u njoj striktno raditi SNS dziberi.napreDNO
levicasombor
@ Uto, 29.11.2016. 09:58
levicasombor
levicasombor ta praksa žute demokratije i otvaranje nelegalnih firmi gde mnoge još ni inspektorat za rad ne može da pohvata danas ne pije vodu !


Skockan
@ Uto, 29.11.2016. 11:31
Skockan
Sombor ima turistički potencijal i treba iz toga izvući maksimum!
Smoki
@ Uto, 29.11.2016. 11:34
Smoki
Taj finansijski mag od tv mehanicara ali clan SNS-a je znaci unistio Urbanizam. napreDNO
levicasombor
@ Uto, 29.11.2016. 11:42
levicasombor
Skockan ta praksa žute demokratije i otvaranje nelegalnih firmi još i danas košta građane !

Extrem
@ Uto, 29.11.2016. 13:01
Extrem
levicasombor koje dezinformacije za obmanjivanje građana i praksu iznošenja istih, danas imate na meniju iz Vaše žute kuhinje  ?Smiley

Extrem
@ Uto, 29.11.2016. 13:03
Extrem
ko ce raditi planove detaljne regulacije ubuduce?
Sta ce biti sa urbanistima i arhitektama?
novakovic
@ Uto, 29.11.2016. 13:45
Žuti kao da sede u zasedi i nestrpljivo iščekuju svaki dvosmilen naslov Smiley
Niko-Neko
@ Uto, 29.11.2016. 15:55
Niko-Neko
Au, ako samo polovina istina o radu direktora i o poslovanju, onda postavlja se pitanje odgovornosti Nadzornog odbora, a i osnivača !
Ko su članovi Nadzornog odbora ? Zašto Osnivač nije smenio diregtora čim je obljavjen završni račun? Zašto nije smenjen Nadzorni odbor koji kontroliše rad direktora? Nakon likvidacije, dosadašnji direktor biće preuzet u Gradsku Upravu ili u JP Prostor? Nonkoviću verovatno fali još  jedan ovakav vrhunski stručnjak Smiley A što se tiče "turističke pruge" ... potrošiti na to 7 miliona evra ... to je apsurd !! 
ŠtockHolm
@ Uto, 29.11.2016. 19:50
Nonkoviću verovatno fali još  jedan ovakav vrhunski stručnjak
takav mu sigurno fali, ima da se usreći !  
Jel to onaj što je najavljivan kao Australijsko čudo za preporod Sombora ?  
Valter
@ Uto, 29.11.2016. 20:52
Valter
Ovi iz SNS ce nas potpuno uništiti.
poklopac
@ Uto, 29.11.2016. 21:17
Neveravatno je koliko vas botova je registrovano samo u jednom danu kako bi zarad "viših ciljeva" velikog vođe razvodnjavali svaku ozbiljnu priču. Odosmo mi u tri lepe kada nam taka ekipa vedri i oblači.
kontras
@ Uto, 29.11.2016. 22:43
kontras
Prema svim informacijama do kojih sam dosao ovo je sve delimicno tacno, pa protumaceno na pogresan nacin... 

Ali napiano je i sledece:

otvorice se nova firma s istim opisom poslova samo ce u njoj striktno raditi SNS dziberi.napreDNO

Okle ti ovakve nebuloze?! Sta je cilj tvog pisanja ovakvih lazi? Da lazima plasis ljude i upozoravas na "losu vlast"? 
E, aj nam se javi za par dana/nedelja kada se formira to tvoje famozno preduzece i kada se napuni kadrovima SNS pa da zajedno prokomentarisemo, 
pa ko je lago nek pred svima ovde pojede g..na!

Ovde je postavljeno par dobrih pitanja. Neki normalan coek se mora zapitati.
Ako je bilo bilo kakvog mobinga,zasto nije pokrenut ili makar najavljen proces/tuzba u tom smislu? Rec je o JP ne o nekom robovlasnickom privatnom preduzcu, ovde su radnici ipak zasticeni ko neka ugrozena vrsta kada su takve stvari u pitanju.
Ako je istina da je laziran finansijski izvestaj,kako to da ga je odobrio nadzorni odbor,koji inace nije bio naklonjen tom direktoru?
Otkud spinovanje da ce taj isti direktor bilo gde da predje? 
E a kad predje aj se ti nama javni pa da opet vidimo koj ce od nas da pojede ta ista g...?


draganche
@ Uto, 29.11.2016. 23:30
draganche