Posete selima bolje planiraju budžet

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović nastavila je posete somborskim selima, pa je ovoga puta gradska delegacija boravila u Bačkom Monoštoru.

Foto 29495Foto 29493 Gradonačelnica je istakla da se sastanci održavaju sa predstavnicima Saveta mesne zajednice jer bi Mesna zajednica trebala biti mesto gde građani mogu da iskažu svoje potrebe i probleme.
- Osim direktora javnih preduzeća koji mogu da odgovore na pitanja koja se odnose na komunalne probleme, sa nama je i načelnica okruga u čijoj su nadležnosti inspekcije, jer probleme građana pokušavamo da rešimo kroz različite nadležnosti. Važno je da nam kažete šta vi vidite kao potencijal Monoštora, u kom pravcu bi se mogao razvijati kako bi napravili zajedničke planove. U toku su i pripreme budžeta za narednu godinu i značajno je da što bolje planiramo kako će teći aktivnosti i šta možemo finansirati, pa ćemo sledeće godine imati manje problema prilikom realizacije, a imaćemo i jasniju sliku oko toga šta konkretno možemo da promenimo i poboljšamo – kazala je gradonačelnica Dušanka Golubović.
Stipan Benić  zahvalio se na dolasku i pohvalio praksu posete selima jer, kako je rekao „problemi će se lakše rešavati kada se vide na licu mesta, slika će biti celovitija i shvatićete o čemu govorimo”.  
Najveći problem Monoštoraca, rečeno je na sastanku, jeste odlaganje fekalnih voda, jer su postojeće septičke jame prezasićene fekalijama. Mesnoj zajednici je potrebna finansijska pomoć u izradi projektno-tehničke dokumentacije za prečistač fekalnih voda, jer u svim dosadašnjim pokušajima nisu uspeli da obezbede sredstva za navedene namene. Direktor JKP „Vodokanal” Strahinja Šljukić je kazao da je problem odvođenja fekalnih voda prisutan u svim selima, te da je potrebno izraditi strategiju rešavanja problema odvođenja  fekalnih voda.
Problem su i  divlje deponije kojih je mnogo i u toku je organizovanje akcije za njihovo uklanjanje, za šta je potrebna i pomoć JKP „Čistoća”, oko čega je odmah ostvaren i dogovor.
Monoštorci su izrazili potrebu da se put do kampa Crvenog krsta naspe tucanikom, ako ne postoje mogućnosti da se asfaltira i naveli još nekoliko potreba oko čijeg načina rešavanja je postignut dogovor na licu mesta. 
Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ je posebno naznačen kao potencijal razvoja Bačkog Monoštora, a to su i brojne manifestacije koje se održavaju tokom godine, a posebno „Bodrog fest.“ Izražena je potreba da se ova manifestacija ne finansira samo preko konkursa, već kao manifestacija od većeg značaja za grad. Gradonačelnica je kazala da se radi mapiranje manifestacija, kako bi se napravili prioriteti prilikom kreiranja budžeta, te da je potrebno izraditi i kalendar manifestacija  kako ne bi došlo do podudaranja vremena održavanja. 
Nakon sastanka u prostorijama Mesne zajednice, gradonačelnica sa saradnicima je posetila školu, ambulantu, zabavište, kamp Crvenog krsta. Sastanku su prisustvovali i Ivan Marjanović, zamenik predsednika Saveta i dr Dalibor Forgić, član Saveta MZ „Bački Monoštor“.
@ Pet, 25.11.2016. 08:14
bački monoštor bodrog fest društvo dušanka golubović gornje podunavlje gradonačelnica mesna zajednica politika sela sombor stipan benić turizam
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

>>
12

Obilazak mesnih zajednica na terenu najbolji je način za sagledavanje predstojecih problema i u konsultaciji sa građanima pronaći rešenje za njihovo prevazilaženje. Smiley

Famous
@ Pet, 25.11.2016. 08:21

Neophodna je strategija ruralnog razvoja seoskih mesnih zajednica, jer svako selo pojedinačno zaslužuje duboku analizu i osmišljavanje života u njemu !

Jakho
@ Pet, 25.11.2016. 08:31

Problemi ne mogu da se reše svi od jednom ali treba da se radi po jedan Smiley

Jakho
@ Pet, 25.11.2016. 08:32
Niste kadri organizovati paprikaš na trgu, a hoćete nečiji život da osmišljavataSmiley
lepi džoni
@ Pet, 25.11.2016. 08:34

Gradonačelnica je i najavila da će redovno obilaziti mesne zajednice i na licu mesta sagledavati probleme sa kojima se suočavaju naši građani !

Extrem
@ Pet, 25.11.2016. 08:37
Extrem

Svaka radna poseta mesnim zajednicama doprinosi jačanju poverenja u lokalnu samoupravu, uspostavljanje bolje saradnje i efikasnijem rešavanju problema u seoskim sredinama.

Kapucino
@ Pet, 25.11.2016. 08:45
Kapucino
Jujuju sta je botova na ovom sajtu. Stvarno ne znam koga ce da ubede u ovo sto pisu, malo mi ih je i zao, toliko cimanja samo za sendvic i eventualno sokic. Ljudi, imajte obraza!
mardzina
@ Pet, 25.11.2016. 08:55
mardzina

Stanovnici treba sami da iznose svoje probleme, daju predloge i ideje.Sigurno da ima i nezadovoljnih, a upoznavanjem s onim što muči meštane i donošenjem odluka koji bi radovi bili prioritet od onih naizgled sitnih- zamena svetiljki, uređivanje školskih igrališta, postavljanje klupa i ograda, oživljavanja kulture pa do krupnijih adaptaciije i sl. je ključ uspešne saradnje i onoga šta i sami građani znaju da mogu da očekuju.

Skockan
@ Pet, 25.11.2016. 09:10
Skockan
Skockan to je u vreme žutih radila direkcija i nem potrebe da se gradonačelnica smara s klupama, pregorelim sijalicama, pokidanim ogradama i "krupnijim"(nisam siguran da znam na šta si to mislio) adaptacijama.
lepi džoni
@ Pet, 25.11.2016. 09:22

A zašto da ne, zašto se nebi malo iz svog kabineta izmestila s svojim timom u neko od sela u opštini ?Ogranizuje prijem građana i lično razgovara o problemima koji ih muče ? Šta je tu loše ?Ovom praksom interesovanje meštana sigurno da bi bilo veliko, a isto tako neke mesne zajednice lokalnu samoupravu još uvek doživljavaju kao stranca, a svi su na istom zadatku, a to je boljitak života građana. To je čisto navedeono da i mali problem zamene sijalice do onog krupnog npr. adaptacije nekog prostora ili sl. je svakako nešto što može da muči žitelje nekog sela.

Skockan
@ Pet, 25.11.2016. 09:40
Skockan
Ogranizuje prijem građana i lično razgovara o problemima koji ih muče ? Šta je tu loše ?
mnogo toga je loše, a
ozbiljan pokazatelj da ona sama ne sme pred građane je činjenica da niko ne zna kad će i koje selo da poseti njena ekipa. To su unapred pripremljene posete i razgovori sa odabranim "meštanima" i samo pripremljene teme. 
Glavni problemi se ne pominju niti ima načina da se sa gospođom razgovara, a to što na ulici zaustave nekog zbunjenog prolaznika nije prava slika već najobičnije poziranje za kamere.

I šta na kraju građani imaju od njenog obilaženja kad sve i dalje ostaje po starom, šta je to i gde pomereno za ovih pola godine koliko je na čelu grada ?
Jedino što je uspela da uradi, jeste skidanje useva sa blizu 1000 ha, od Šantiža pa do Telečke, a da još nije našla za potrebno da obavesti Javnost, koliko je ubrano, ko je to radio i po kojoj ceni, i gde je ubrano žito, suncokret, soja i kukuruz završilo.
obican posmatrac
@ Pet, 25.11.2016. 12:25
lepi džoni sami rekoste da ona ne treba da se bavi obilascima ! 

obican posmatrac tako da ništa ne može biti staro, ako se ide novim putem. Razgovori gradonačelnice s meštanima sela je praksa koja se sprovodi kako bi se u budućnosti,a kroz direktan kontakt saznali prioriteti i problemi koje treba reštiti, ali sigurno i da se čuju predlozi koji bi trebalo da se uvrste u opštinske planove. SmileySmiley

Tarantula
@ Pet, 25.11.2016. 13:04
Razgovori gradonačelnice s meštanima sela je praksa koja se sprovodi kako bi se u budućnosti,a kroz direktan kontakt saznali prioriteti i problemi koje treba reštiti, 
zašto je tebi potrebno više puta ponavljati, sam bog zna. Gospođa ne razgovara sa građanima već sa odabranim društvom koji unapred dobiju o čemu se može a o čemu ne. 
Samo da je pratila SOinfo ili neko iz njenog okruženja, mogla je izvući desetine tema i problema, ali ona se time ne bavi jer je to isuviše krupno ili je čak i sama deo tih problema.
Ako ne baš svih, ali ovo sa skidanjem useva debelo je na njenoj grbači, ona je organizator na papiru !
obican posmatrac
@ Pet, 25.11.2016. 14:21
Zar gradonacelnica nema preceg posla od obilazaka sela? Toliki pomoćnici, zamenici i kojekakve funkcije i pored toga ona ide u obilaske sela. Ajde se malo uozbiljite krajnje je vreme! Zaustavite putujući cirkus!
Lepi
@ Sub, 26.11.2016. 00:02
Lepi zašto da i ne ide ?! Žena ništa ne prepušta slučaju ! Isla je sa svojim timom, a kasnije će ona lakše da koordinira, ima sliku i uvid šta je urađeno i šta treba da se uradi.
Tarantula
@ Sub, 26.11.2016. 08:46
obican posmatrac opet ti..pa dobro možda ponekada i treba, ali nezameri ! 

Mada ja tu ne vidim šta treba da mi ponavljas kada je sve jasno kao dan, a očigledno da možda tebi treba da se ponovi..pa evo..idemo..ukratko.. selo je važno resursno i tržisno podrucije, a problemi nisu samo agrare prirode..to ti je valjda jasno i…gradonačelnica sa svojim timom i sama lično želi da se upozna s problemima meštana i na taj način da se stvori bolja slika na koji način formirati ruralne budzete na nivou lokalnih samouprava !

Tarantula
@ Sub, 26.11.2016. 08:51
U čije ime ta gradonačelnica ili kako je neko nazvaše žena obilazi  sela, Žena stvarno ništa ne prepušta slučaju bila je G-17 pa ds a sada je SNS. Uvek uz pobednike. Poverenik podelio deci funkcije da bi lagano upravljao njima. Golubica, lažna bunjevka, tobožnja pravobraniteljka ... Tonemo

janbibijan
@ Sub, 26.11.2016. 23:37
Tarantula, jedva čekam da i to vidim,da li će se ista uraditi! Meni ovo sve deluje prazno,jer ako ona ovo ne može da poveri nikom drugom znači da je tim los.Šta će joj tim na koji ne može da se osloni. To nije posao jednog gradonačelnika,ima ona bitnijih stvari. Ona treba da da nalog i njoj treba neko da podnese izveštaj a ne ona da radi za sve njih.
Lepi
@ Sub, 26.11.2016. 23:43
Lepi zašto da i ne ide ?! Žena ništa ne prepušta slučaju ! Isla je sa svojim timom, a kasnije će ona lakše da koordinira, ima sliku i uvid šta je urađeno i šta treba da se uradi.
pratim ovu temu, obilasci, lociranje problema.  Mi, ili imamo površno izveštavanje ili su te posete površne i kurtoazne, da se kao stvori slika kako to rukovodstvo eto brine brigu i o selima, ma hajde !
Molim Vas lepo, pa kako će se rešiti problemi vode, a čak 7 ili 8 sela nema ispravnu vodu, a pritom u timu Gradonačelnice čovek koji je vinovnik tih problema?
Mislim da je to neozbiljan pristup, mislim da je to više bežanje od problema, jer polazeći od sebe i da sam ja na mestu mlade gradonačelnice, u mom timu ne bi bilo mesta za nekog ko je deo problema, već ljudi koji imaju viziju i znanje da probleme rešavaju. Ovde ja to ne vidim., možda ona to hože i želi, ali sa ovakvim ljudima oko sebe poput gospodina Šljukića, nema šanse da to i realizuje.
Valter
@ Ned, 27.11.2016. 00:38
Valter
Gledaj samo ovaj tim sa slike,ovaj prvi u žutoj jakni kao da je silom tu i jedva čeka da ide kući,načelnica će kao nešto da zapiše,gradonačelnica sluša i tu je Nonković vizionar  sa nekom fiks idejom.
Lepi
@ Ned, 27.11.2016. 11:54