Gerontološkom centru potrebne popravke

Dom penzionera na Prvomajskom bulevaru izgrađen je osamdesetih godina prošlog veka, tako da je objektu preko potrebno osavremenjivanje. Domu za negu i stara lica na Apatinskom putu odobrena su sredstva za sanaciju i rekonstrukciju.

Foto 29359Foto 29358 Od izgradnje Doma penzionera na Novoj Selenči nije mnogo ulagano u njegovu rekonstrukciju. Vodovodne i električne instalacije su do sada prilično dotrajale, dograđeni treći sprat godinama stoji nedovršen, a krov prokišnjava na više mesta.
Pre otprilike dva meseca došlo je do smene direktora, umesto Ljubomira Lilića za v.d. direktora postavljen je Zoran Drča.
- Kada sam preuzeo dužnost, obišao sam objekat da se upoznam sa stanjem i samo letimičan pogled je bio dovoljan da se vidi da mnogo toga nije na mestu. Zbog toga sam pozvao inspekcijske službe da pregledaju objekat i utvrde nedostatke koje treba popraviti. Rezultat toga je zabrana rada kuhinje, ali naravno nema govora da fekalije cure u hranu ili nešto slično. Problem je u tome, što je konstrukcija zgrade takva da su cevi za odvod vode iz sanitarnih čvorova na plafonu kuhinje, povrh svega to su metalne cevi. To nije problem od juče, objekat je tako izgrađen. Da bi se cevi zamenile potrebno je isprazniti devet prostorija, odnosno apartmane i ambulantu na prvom spratu. Sanitarna inspekcija je naložila osnivaču, odnosno Vladi AP Vojvodine da otkloni uočene nedostatke. Naša želja je da nam osnivač omogući preko potrebnu kompletnu rekonstrukciju kuhinje – ispričao je v.d. direktor Zoran Drča. Iako kuhinja ne radi, penzioneri smešteni u objektu uredno dobijaju obroke. Za doručak i večeru poslužuju se tzv. hladni obroci, a ručak se priprema u kuhinji objekta na Apatinskom putu i prevozi do zgrade na Prvomajskom bulevaru.
Direktor Gerontološkog centra Sombor je kazao da nema govora o tome da će objekat da izgubi dozvolu za rad, jer je u toku licenciranje tih ustanova širom države, pa je zbog toga neophodno tačno utvrditi kakvi su nedostaci u zgradi. Problematična je i ventilacija kuhinje, trpezarija, odnosno sala za ručavanje je izgrađena bez grejanja, pa je prema mišljenju novog direktora neophodno rešiti i taj problem.
- Pozvali smo i građevinsku inspekciju, koja je pregledala zgradu i izveštaj bi trebalo da dobijemo u četvrtak, 10. novembra. Veliki je problem nedovršeni treći sprat, koji jeste pun golubova, tu nema šta da se krije i to je pitanje koje mora da se reši – rekao je direktor Zoran Drča i istakao da je njegov cilj da se rad ustanove postavi tako da u potpunosti bude u skladu sa propisima, normama i zakonima o socijalnoj zaštiti.
Inače, površina zgrade na Prvimajskom bulevaru je preko 7.000 m2, zajedno sa nedovršenim trećim spratom, a samo troškovi grejanja i električne energije mesečno iznose oko 3 miliona dinara. Pored toga, Gerontološki centar potražuje i oko 6,5 miliona dinara, a među dužnicima su korisnici koji su smešteni u objektima, sportski klubovi, javne ustanove, lokalna samouprava, itd.
Ipak, ima i dobrih vesti. Fond za javna ulaganja Republike Srbije odobrio je oko 30 miliona dinara za sanaciju i rekonstrukciju Doma za negu i stara lica na Apatinskom putu. Predviđeno je da se uradi rekonstrukcija fasade demit fasadom, te da se obnovi krov, što će poboljšati energetsku efikasnost zgrade. Osim toga, biće rekonsktruisana i kupatila, objasnio je direktor Gerontološkog centra.
@ Pet, 11.11.2016. 01:45
apatinski put direktor dom penzionera dom za negu i stara lica društvo gerontološki centar građevinska inspekcija kuhinja penzioneri prvomajski bulevar rekonstrukcija sanitarna inspekcija socijalna zaštita sombor zoran drča
Prethodna vest Sledeća vest