Nema gašenje pruge Sombor - Vrbas

Odlukom Infrastrukture železnice, pružni pravac ka Somboru biće izdvojen sa spiska pruga na kojima prestaje da funkcioniše saobraćaj.

Foto 18905Ova pruga i dalje ostati aktivna u sistemu Železnica Srbije. Ovakav ishod rezultat je razgovora predstavnika Vrbasa, Kule i Sombora sa predstavnicima Infrastruktura železnice. Član Opštinskog veća Vrbasa zadužen za saobraćaj Goran Pejović je izjavio da je neko iz neznanja u isti koš stavio i prugu Vrbas - Bečej, kojoj nedostaje 30 kilometara šina i prugu Vrbas - Sombor koja je aktivna i koju pored putnika koriste i privredni subjekti kao što je šećerana u Crvenki. - Sa Kulom i Somborom definisali smo zajednički stav i uputili zahtev Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinastvo i saobraćaj. Posle toga je organizovan sastanak predstavnika lokalnih samouprava i železnice. Lokalne samouprave su ukazale na strateški značaj železnice za privredni razvoj i prevoz stanovništva i založile se da pruga Vrbas - Sombor bude izuzeta sa liste ili da se prolongira rok, što smo uspeli da ostvarimo. Proces preuzimanja upravljanja prugama od strane opština opterećen je mnoštvom pitanja kojima nedostaju odgovori i koje moramo čuti pre nego što se izjasnimo hoćemo li preuzeti tu obavezu ili ne. Pitali smo da li će upravljanje prugama biti povereno postojećem JKP ili pravimo novo javno preduzeće, da li ćemo dobiti saglasnost Vlade na zapošljavanje novih lica, da li postoje na tržištu rada lica kvalifikovana za taj posao, da li ćemo i kada dobiti licencu, koju sada ima jedino „Infrastruktura železnice”, da li svaka opština za sebe to radi ili može i više opština da formira zajedničko preduzeće, da li postoji outsourcing model ukoliko ne budemo mogli da formiramo sopstveno preduzeće i ko bi nam taj vid usluge mogao pružiti. Najvažnije pitanje bilo je koliko to sve košta? Na većinu ovih pitanja nismo dobili odgovor - rekao je za zvanični sajt Vrbasa, član opštinskog veća Goran Pejović.
@ Čet, 10.11.2016. 03:21
goran pejović infrastruktura železnice opštinsko veće vrbas pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinastvo i saobraćaj privreda pruga saobraćaj šećerana crvenka sombor vrbas - bečej vrbas - sombor vrbas.net železnica
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

i založile se da pruga Vrbas - Sombor bude izuzeta sa liste ili da se prolongira rok
Da l' plakati ili se napiti?
Braćo naprednjaci i sestre naprednjakinje, jako se retko dešava da se država odriče nekog prava u korist lokalne samouprave. Umesto da ste preuzeli tu prugu i dgovorili koncesiju vi ste kukali zbog ove odluke i uspeli da se ona poništi.

O tempora, o mores!

Polupismen
@ Čet, 10.11.2016. 21:25
Imaš i pametnih komentara
lasica
@ Sub, 12.11.2016. 18:16
lasica