Predstavljena integrativna art psihologija

Podružnica psihologa zapadno-bačkog okruga je održala još jedan u nizu svojih planiranih sastanaka. Specijalni gost skupa bila je profesor doktor Snežana Milenković, autorka Integrativne art psihoterapije. Među učesnicima se našao i Aleksandar Hinić, načelnik službe za tretman u Kazneno-popravnom zavodu u Somboru

Foto 29353 Sastanku su prisustvovali psiholozi angažovani u različitim institucijama i organizacijama na teritoriji Grada Sombora. Snežana Milenković, koja je po prvi put gostovala na sastanku Podružnice u Somboru, je poseban akcenat predavanja dala sopstvenom pristupu u psihoterapiji, koji je razvila tokom svoje višedecenijske psihoterapijske prakse, a koji nosi naziv „Integrativna art psihoterapija” (IAP). Ovaj jedinstveni psihoterapijski modalitet posmatra čoveka kao jedinstvenu celinu, koji pored duševnog i telesnog obuhvata i duhovni aspekt rada, a koji je u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima kvantno informacione medicine i neuronauke. Integrativna art psihoterapija je terapijski pristup u radu sa klijentima koji uključuje kreativnu upotrebu umetničkih medija (slikanje, crtanje, vajanje, muziku, pokret, igru, dramu, priču, poeziju, film, video, kao i kombinovane tehnike...), kao terapijskih sredstava verbalne i neverbalne, simboličke komunikacije. - Zahvaljujući ovom pristupu stiče se veća mogućnost da se kreativno suočavamo sa teškoćama u životu, da sagledamo njegovo bogatstvo izraza i mogućnosti i da otvorimo sopstvene puteve kreativnosti koji vode do rešavanja problema, odnosno, promene, uz naglasak da savladavanje teškoća može biti način da sazrevamo, a otvaranje ka bogatstvu života vraća nas izvoru vlastite snage. Pristup omogućava jedinstvo telesnog, duševnog i duhovnog u čoveku, te ima široku primenu. IAP je namenjena svima onima koji imaju svakodnevne probleme življenja, koji imaju afiniteta prema ovakvom obliku izražavanja, koji hoće da oslobode svoje kreativne potencijale, koji veruju da je promena ne samo moguća, već i neophodna - navela je profesorka tokom svog predavanja. Može da se primenjuje u radu sa decom, mladima, odraslima, u radu sa različitim vulnerabilnim grupama, u radu sa pismenima ili nepismenima. Jer, IAP nas vraća izvoru sopstvene snage - spontanosti, prirodnosti, životnosti i kreativnosti. 
Domaćica skupa, Saša Stojšić, predsednica UG Psihozon, je predstavila udruženje, odnosno mali centar za mentalno zdravlje u kojem se realizuju različiti psihološki i kreativni programi, projekti i aktivnosti. Ona je ovom prilikom pokazala edukativne, razvojne igračke za decu, koje se u Psihozonu koriste u okviru različitih programa, kroz rad sa decom različitog uzrasta, uključujući i decu sa poteškoćama u razvoju. Mnoge od prezentovanih igračaka nose i naziv „Dobra igračka”. Set ovih igračaka je tokom ove jeseni predat i školama na teritoriji grada, OŠ 22. oktobar u Bačkom Monoštoru i OŠ Bratstvo -Jedinstvo u Somboru. 
Meira Mrđenov, predsednica Podružnice psihologa zapadno-bačkog okruga, ukratko je predstavila rad Podružnice. Vrlo aktivna strukovna organizacije se redovno okuplja na sastancima i razmatra teme od posebnog značaja za psihološku struku, razmenjujući iskustva i prateći najnovija naučna dostignuća iz različitih oblasti psiholoških nauka, kroz interstrukovno i intersektorsko, ali i intrasektorsko povezivanje i saradnju. 
@ Čet, 10.11.2016. 02:54
aleksandar hinić društvo integrativna art psihologija kazneno - popravni zavod meira mrđenov podružnice psihologa zapadno-bačkog okruga saša stojšić snežana milenković sombor ug psihozon
Prethodna vest Sledeća vest