Vatrogasci iz Gajsfelda pomogli kolegama u Bačkoj

Dobrovoljna vatrogasna društva iz Svetozara Miletića i Stanišića dobila su vrednu donaciju u vatrogasnoj opremi, koju su prikupile kolege iz Austrije i Nemačke.

Foto 29333Foto 29332 Inicijator prikupljanja pomoći bio je Ralf Menc (Ralph Menz), nemački vatrogasac i novinar koji živi u Somboru, inače osnivač i autor „Sombor Bloga”, koji redovno objavljuje priče na nemačkom jeziku iz Zapadne Bačke i ostatka Vojvodine. Naime, Ralf Menc je prošle godine u austrijskom magazinu za vatrogasce „Brandhajs” (Brandheiβ) objavio reportažu o DVD Stanišić i opisao u kakvim teškim uslovima rade vatrogasci dobrovoljci iz tog somborskog sela. Za priču se zainteresovao zamenik komandanta vatrogasne brigade iz Gajsfelda (Geisfeld) iz Austrije, Hans-Peter Šturman (Hans-Peter Sturmann), koji je ubedio svoje kolege da prikupe opremu, koja može da bude od koristi kolegama u Srbiji. U akciji su učestvovala brojna austrijska vatrogasna društva i humanitarne organizacije, a pridružilo im se i nemačko vatrogasno društvo iz Kirhajma (Kirchheim) kod Minhena.
Opremu za dobrovoljne vatrogasce iz Stanišića i Svetozara Miletića doneli su Hans-Peter Šturman i Jirgen Fandl (Jürgen Fandl). Prijatelji iz Austrije doneli su zaštitnu odeću, čizme i sigurnosne kaiševe, što je veliki napredak u opremljenosti vatrogasaca iz Svetozara Miletića. Donatorima iz Austrije zahvalili su se predsednik DVD „Svetozar Miletić” Antun Surnić i sekretarka društva Soka Dujčik.
Pošto je zahvaljujući angažovanju Ralfa Menca DVD „Stanišić” već ranije dobilo donaciju u zaštitnoj opremi, u to selo su ovoga puta stigla tehnička sredstva, poput izolacione opreme, koja omogućava ulazak u objekat koji gori. Austrijskim i nemačkim kolegama u ime DVD Stanišić zahvalili su se predsednica društva Dragana Đapić i Oto Olah.
@ Uto, 08.11.2016. 00:34
antun surnić austrija brandheiβ dobrovoljno vatrogasno društvo dragana đapić društvo geisfeld hans-peter sturmann jürgen fandl kirchheim nemačka oto olah ralph menz sela soka dujčik sombor sombor-blog.de stanišić svetozar miletić vatrogasci
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Postavlja se pitanje ko ,kako,treba da procita ovu vest, s ponosom ili pognute glave zbog sramote?
Ponosni treba da budu vatrogasna drustva kojima je donirana oprema jer su uspeli da nadju nekog ko ima razumevanje za njihove probleme ,nekoga ko je puno truda ulozio da se sakupi  oprema,oprema koja je neophodna za donekle normalno funkcionisanje Dobrovoljnih Vatrogasnih Drustava ,doniranu opremu ce u buduce moci da koriste pripadnici u tekstu pomenuta dva DVD-a i zahvaljujuci toj zastitnoj opremi bice povecan stepen fizicke zastite dobrovoljnih vatrogasaca tokom vatrogasnih intervencija( koje na zalost nisu retka pojava u nasoj opstini).
Gradska vlast a donekle i pojedinci u sektoru za vanredna desavanja treba da se stide kada citaju tekstove ovog tipa,naime znamo sumornu cinjenicu da Gradska vlast  iz budzeta izdvaja za Vatrogasni Savez Grada Sombora (sastavljen od 11 DVD-ova) celih 1.000.000dinara i da od je tog iznosa svaki DVD dobio 61.000 din .Postavlja se pitanje sta jedan DVD moze na godisnjem nivou da kupi od zastitne opreme za 61000 ? kako moze iz navedenog iznosa da se odrzavaju vozila i oprema koja je stara i po 50 godina i sad kako pripadnici DVD-ova s ovakvom opremom treba da pruze svojim sugradjanima adekvatnu protivpozarnu zastitu? i  kad sam vec spomenuo sektor za vanredna desavanja 1 pitanje i za njih :da li oprema u skladistima treba da strune zbog starosti u istima ili bi trebalo istu da date DVD-ima ? neshvatljivo je da pomoc koja se dobija na izvolte ,bez naknade ,od strane dobrovoljaca u najmanju ruku nepostuju sluzbe kojima je u interesu da imaju odlicnu  saradnju s dobrovoljnim vatrogascima a razlog je nadam se jasan.
anonimus
@ Uto, 08.11.2016. 17:24
anonimus