U Prihvatnom centru mahom žene i deca

Prihvatni centar u kome su od vikenda smeštene izbeglice iz Avganistana posetila je danas gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Foto 29331Foto 29330 Prihvatni centar za izbeglice, odnosno migrante, iako nije do kraja završen, preuzeo je na upravljanje Komesarijat za izbeglice. Prostor u kome su smeštene izbeglice na putu za Nemačku je funkcionalan, pa je u njega tokom vikenda smešteno 122 ljudi. Najviše je žena i dece, i svi oni sada čekaju da nastave putovanje ka Zapadnoj Evropi. U Somboru su dobili priliku da se odmore i srede dok ne dobiju dozvolu da uđu na teritoriju Mađarske.
- Od juče je komesarijat za izbeglice premeštanjem migranata u ovaj centar preuzeo upravljanje nad njime. Zbog toga smo imali i sednicu Saveta za migracije, gde smo konstatovali da je bezbednosna situacija na zadovoljavajućem nivou i da će svako iz svoje oblasti, bilo da je reč o policiji ili zdravstvu, Crvenom krstu, preduzeti sve da naši građani mirno spavaju. Pratićemo tok situacije, jer ovo neće biti kratkotrajan boravak migranata kao što je do sada bio, nego će trajati nešto duže. Na nama je da preduzmemo sve mere da se građani osećaju bezbedno, ali i da migranti dobiju sve ono što im je potrebno - kazala je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
Prihvatni centar izgrađen je na mestu nekadašnjeg vojnog objekta u Šikari zahvaljujući donaciji Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke i nemačke humanitarne organizacije „Help”. Grad Sombor je za izgradnju obezbedio zemljište i komunalnu infrastrukturu.
- Trenutno su tu smeštene porodice iz Avganistana koje su evidentirane i dobile su dokumentaciju koja je bitna za dalji regularan prelazak u Mađarsku i nastavak putovanja ka Nemačkoj. Oni će ovde boraviti oko mesec dana i trenutno imamo smešteno 122 lica: 27 žena, 28 muškaraca i 68 dece. To malo prevazilazi kapacitete centra, ali pošto su u pitanju deca, smeštaj je lakši. Ovo je maksimalan broj ljudi kojima možemo da garantujemo higijenu, čistoću i bezbednost - izjavio je Zlatko Milićević, somborski poverenik Komesarijata za izbeglice.
O izbeglicama u Somboru brine i lokalni Crveni krst, koji je od njihovog prijema u Prihvatnom centru.
- Crveni krst je izvršio sve neophodne pripreme za obezbeđivanje tri obroka dnevno za migrante koji su pristigli u Prihvatni centar. Ono što moram istaći je da su hranu obezbedili Crveni krst Srbije i humanitarna organizacija Help iz Beograda - kazala je Biljana Klipa, sekretar gradske organizacije Crvenog krsta.
Prihvatni centar za migrante posetili su i Goran Milić, član Gradskog veća za oblast međunarodne saradnje i saradnju sa republičkim i pokrajinskim organima i Boris Bulović, pomoćnik gradonačelnice za urbanizam i zaštitu životne sredine.
@ Pon, 07.11.2016. 23:50
avganistan biljana klipa crveni krst deca društvo dušanka golubović goran milić grad sombor gradonačelnica gradsko veće izbeglice komesarijat za izbeglice migranti prihvatni centar savet za migracije šikara sombor zlatko milićević
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Prihvatni centar izgrađen je na mestu nekadašnjeg vojnog objekta u Šikari zahvaljujući donaciji Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke i nemačke humanitarne organizacije „Help”. Grad Sombor je za izgradnju obezbedio zemljište i komunalnu infrastrukturu.

Prihvatni centar za izbeglice, odnosno migrante, iako nije do kraja završen
a zašto još nije završen ?   nestale pare ili švabe uskratile donaciju?


Kobra
@ Uto, 08.11.2016. 22:16
Mozhda se ovo cheka? 

Vulin potpisuje sporazum o bespovratnoj pomoći Nemačke Srbiji
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin potpisaće sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) Sporazum o bespovratnoj finansijskoj pomoći Savezne Republike Nemačke Republici Srbiji, u vezi sa implementacijom Programa jačanja socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom, u sredu, 9. novembra, u 14 časova, u Palati Srbija, Bulevar Mihajla Pupina 2, "plavi" salon, istočni ulaz. Ovaj program sprovode Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nemačka razvojna banka - objavljeno na sajtu Vlade Srbije. 
savamajstor
@ Uto, 08.11.2016. 23:09
savamajstor
Programa jačanja socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom,
meni to više liči na program otkupa kuća po Vojvodini, nešto slični kao što se radi i za izbeglice sa teritorije bivše yuge, u koje će biti smeštene izbeglice dok im se ne reši pitanje statusa u Nemačkoj... to može potrajati godinama a smeštaj u prihvatilištima nije rešenje. paralelno sa NSZZ se radi i program da zainteresovani pronađu i posao dok traje njihov izbeglički status.  


Kobra
@ Sre, 09.11.2016. 19:57
Dajte im i socijalu i dečiji dodatak da osete lepotu življenja u Somboru.Mozda odluče da nikuda ne idu odavde.
pepa
@ Čet, 10.11.2016. 13:46
pepa