Švajcarska podrška lokalnim parlamentima

Predsednik Skupštine grada Sombora primarijus doktor Zoran Parčetić zajedno sa šest odbornika i sekretarom Skupštine Grada, prisustvovao je seminaru u Nišu, pod pokroviteljstvom Švajcarske agencije za saradnju SDC i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP u okviru projekta „Jačanja nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine RS”.

Foto 29306 Seminar je okupio 400 odbornika lokalnih skupština iz četrdeset pet gradova i opština iz cele Srbije.  Pored plenarnih sesija kao osnovnog načina rada na skupu, rad se odvijao i u grupama na osnovu tematskih celina koje obuhvataju i njihov realni rad i angažman. - Među temama koje su obrađivane na skupu, između ostalih, bile su i one koje se tiču položaja lokalnih skupština kao najvišeg organa vlasti u lokalnoj samoupravi, i to: podrška odbornicima u radu i funkcionisanju lokalnih skupština, uvođenje e-parlamenata, vidovi komunikacije sa građanima i medijima. Somborski predstavnici su imali zapaženu aktivnu ulogu u razgovorima i o temama koje su identifikovane od strane učesnika ovog seminara. Sekretarka Skupštine Grada Sombora Vera Baljak izabrana je u fokus radnu grupu koja će analizirati utvrđivanje potreba lokalnih skupština za podrškom i obukom - objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu. 
Ispred Skupštine Grada Sombora seminaru u Nišu su prisustvovali odbornici Vesna Lalošević, Danijela Dubajić, Dragana Sekulić, Željko Velebit, Zoran Rus i Darko Popović.
@ Čet, 03.11.2016. 03:11
danijela dubajić dartko popović dragana sekulić društvo e-parlament jačanja nadzorne uloge i javnosti u radu narodne skupštine rs komunikacija sa građanima i medijima odbornici sombor vera baljak vesna lalošević željko velebit zoran parčetić zoran rus
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

>>
12
vidovi komunikacije sa građanima i medijima. Somborski predstavnici su imali zapaženu aktivnu ulogu u razgovorima i o temama koje su identifikovane od strane učesnika ovog seminara.
i jel Vama odbornicima konačno postalo jasno da se sa građanima ne komunicira preko BOTOVANJA, već jasnog i transparentnog stavljanja na uvid, kako prihodne tako i rashodne strane budžeta. I šta kažu Švajcarci g. Velebit, na činjenicu da naša skupština, a naročito skupštinski odbori od kojih je tvoj "najaktivniji"  1/2 svog vremena potriše na "izbore i imenovanja"...

Skupština u kojoj se umanju prava odbornika da govore, u kojoj je moguće zakazivanje sednica kad se kome prohte, bez predhodno dostavljenog materijala u smislu vremena za kvalitetnu pripremu, nema šta da traži na ovakvim forumima, a još manje imaju pravo organizatori ovakvih foruma pa bili oni i iz Švice, da pomažu retrogradne lokalne samouprave...

A g. Baljak, neka nam javno pokaže koliko je ovaj "izlet" koštao nas građane, od naknada i dnevnica, pa do računa po usputnim konobama... 

menjano pre 3 godine
Kobra
@ Čet, 03.11.2016. 08:39
Čestitke za Somborske predstavnike Smiley!
Piano
@ Čet, 03.11.2016. 13:50
Sta da pokaze racun ispasce da je Velebit pojeo Nosoroga na Raznju.HaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaSmiley
Gorčilo97
@ Čet, 03.11.2016. 13:56
Gorčilo97
Slika je prejaka. Ne uvecavaj! SmileySmileySmiley
h8r
@ Čet, 03.11.2016. 15:22
h8r
Opet maliciozni komentari... Živo me zanima šta je bilo ko od vas uradio pozitivno za ovaj grad i šta generalno pozitivno čini u svom životu??? Život u hejtu bez pokrića... Da mi se ne gadite, bilo bi mi vas žao
Niko-Neko
@ Čet, 03.11.2016. 17:28
Niko-Neko
Ne treba nikog da čudi što su somborski predstavnici imali aktivnu i zapaženu ulogu u razgovorima jer među njima se nalaze obrazovani i veoma stručni ljudi.
Zima
@ Čet, 03.11.2016. 18:08
Lepo je sto i nas zeleni grad ima značajnu ulogu u ovom projektu!
Gradjanka
@ Čet, 03.11.2016. 18:16
Gradjanka
Secam se kada su zutaci zakazali sednicu u roku od nepunih 24h i posto tadasnja opozicija nije stigla, stavilu su na dnevni red razresenje gradonacelnika, sto naravno nisu izglasali i bili su mirni jos 6 meseci posle toga, jer se ne moze u tom roku ponovo razmatrati razresenje gradonacelnika. 
pokvarenisat
@ Čet, 03.11.2016. 18:52
pokvarenisat
Sta nije stigla? pokusali ste bojkotovati sednicu i???
A u kojoj si tad bio stranci?
anonimus
@ Čet, 03.11.2016. 19:53
anonimus
Kobra
Zaista ste u pravu kada navodite da je potrebno jasno i transparentno stavljanje na uvid trošenje budžetskih sredstava te stoga iznosim sledeće...
Seminar u Nišu je organizovan pod pokroviteljstvom  Švajcarske agencije za saradnju SDC i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP tako da 
 nije stajao poreske obveznike Sombora niti jedan dinar. 
Dnevnica smo se sekretarka Skupštine i ja odrekli a verovatno će to da učine i ostali odbornici. Sve ostale troškove , ili kako Vi kažete "račune po usputnim konobama" smo platili sopstvenim novcem.
Ukoliko želite sve navode možete proveriti u Odeljenju za finansije.
Zoran Parčetić
ZoranP
@ Čet, 03.11.2016. 20:30
Sombor zaslužuje takve predstavnike,velika pohvala za njihovo zalaganje.
Gradjanka
@ Čet, 03.11.2016. 21:21
Gradjanka
Znači nije bio nosorog na meniju? Ko to tamo širi dezinformacije? Ccccc...
kooobac
@ Čet, 03.11.2016. 21:38
kooobac
Kobra
Zaista ste u pravu kada navodite da je potrebno jasno i transparentno stavljanje na uvid trošenje budžetskih sredstava te stoga iznosim sledeće...
Vaš odgovor, iako u Vašem maniru skroman, ali dovoljn da se razume, nagoni me da Vam ukažem na jednu dobru stvar, a to svakako i primećujete, da ste tim malim gestom uneli mir i delimično zatišje na ovaj forum, te valjda sad shvatate koliko jedno jedino obraćanje javnosti Vas koji ste nosioci javnih funkcija može da doprinese smirivanju "ludila" koje već nekoliko dana, rekao bih bespotrebno traje.

Deo ste vlasti koja je odgovorna za tako ružnu sliku i odnos prema građanima, a koji samo žele da znaju, šta im to i kako radi lokalna vlast, kako se troši novac od poreza na naše kuće, stanove, zemlju, automobile... mi na to imamo pravo, imamo pravo da znamo sve, a da zbog toga ne rizikujemo da budemo izloženi najprizemnijem šikaniranju od strane Vaših saradnika, od strane tzv. botova koje angažuju Vaši saradnici, odbornici, poslanici pa i uposlenici gradske uprave sa kojima delite, ne samo zgradu već i odgovornost za sve što čini lokalna vlast.

Ako vas je uvredio moj izraz, "po usputnim konobama" Vama lično se izvinjavam, ali i Vi morate biti svesni svog okruženja, da ste na čelu skupštine koja je do sada aminovala na stotine i stotine zaludnih dnevnica, pređenih kilometara, milione potrošene na kafanske račune, a nama građanima je tako svejedno, da li ste konkretan dinar popili i pojeli Vi, ili ste prihvatili izveštaj o završnom računu budžeta gde se nalaze i milioni potrošeni s naše grbače. 

Dnevnica ste se odrekli verovatno na Vaše insistiranje, jer sam ubeđen i znam, da društvo oko Vas nije sklono takvom odricanju, čak suprotno, pa onda otud i moja opaska na sliku ukupno.

I na kraju, ne želim da se obraćam odelenju za finansije i dodatno se ponižavam zarad informacije koja bi trebala da bude dostupna javnosti i bez posebnih molbi, podnesaka i svega ostalog šta se od nas "znatiželjnih" traži, a za Vašu informaciju, kod Vašeg načelnika za opštu upravu leži nekoliko desetina zahteva za dostavu informacija od javnog značaja, među kojima i jedan s moje strane, čiji zakonski rok je odavno prekrila prašina, a u isto vreme Vaš načelnik uredni svakog 1. prima na svoj račun (ne)zarađenu platu, od poreza i ostalih dažbina koje i ja kao građanin plažam.

 Kao po običaju, malo sam duži od Vas, nisam dovoljno školovan da u par reči kažem sve, pa bih završio pozivom da se češće obratite javnosti, ako ništa drugo, onda zarad ovog primirja koje je Vaš skromni odgovor upriličio svima nama. 
Nadam se da je i čitav Vaš tim botova na pravi način shvatio, da se najprizemnijim napadima na građane ne postiže ništa, a daje ružna slika o gradskoj vlasti, pa i Vama koji "mudro" danima ćutite i dopuštate da brojna pitanja i pokrenute teme ostanu bez odgovora, a dežurni "dobermani" da nekažnjeno atakuju na "mirne" građane... 

S poštovanjem Doktore, pa oglasite se još koji put, i ne samo kad Vas prozivaju lično... zarad mira, lekovito je... Smiley
Kobra
@ Čet, 03.11.2016. 21:50
Gledam ekipu imaju na duši 50 novozaposlenim u g. upravi i javnim preduzećima. Racionalizacija. Zorane tebi lično su na placu radili ljudi zaposleni tada u g.

 upravi a isplaćivano im je u vidu prekovremenog rada. Moždati to nisi znao, mislio si da je moba. 
janbibijan
@ Čet, 03.11.2016. 22:05
AUU KAKVA CRNA MOBA U DANASNJE VREME.TO VISE NEMA NI NA SELU A KAMOLI U GRADU.
lasica
@ Čet, 03.11.2016. 22:21
lasica
Ove dve devojčice garant nemaju pojma o čemu je bilo reči na seminaru, sigurno nebi znale bi ponoviti. Samo kad su se one slikale.
pepa
@ Čet, 03.11.2016. 23:24
pepa
Samo kada svi vi komentarišete o nečemu o čemu nemate pojma......dnevnice su 150 din.to Kobra jako dobro zna, a te devojčice su pročitale i učile iz više knjiga nego što ste vi svi pročitali redova u novinama. Kako vas nije sramota da prozivate bolje od vas,a "činjenice" koje imate su vaša mišljenja stvorena po vašem nahođenju iz kafanskih i uličarskih priča!!!
RK78
@ Sub, 05.11.2016. 11:48
RK78
O,pa to se neko uvredio!
pepa
@ Sub, 05.11.2016. 14:47
pepa
Švajcarsko Bangladeški model. Bojim se da ne postanemo  Zapadno bački  bangladeški kanton
janbibijan
@ Sub, 05.11.2016. 16:57
Nema šta ravnopravna ekipa  4 Žene i 4 muškarca. 
janbibijan
@ Sub, 05.11.2016. 17:00