Javne nabavke godišnje „odnesu” 800 miliona dolara

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava upriličio je novo u nizu predavanja, ovog puta tema je bila Građansko društvo i pravosuđe: ka više transparentnosti i borbe protiv korupcije u javnoj potrošnji.

Foto 29257 Nedavno održani seminar ove nevladine organizacije na Tari kvalitetom sadržaja i sveukupnom atmosferom potvrdio je visoki renome organizatora, kao pouzdane adrese koju uvažavaju kako međunarodni, tako i akteri u samoj Srbiji. Od prvih dana usredsređen na kontrolu utroška javnih finansija i ovoga puta je dokazao da je to glavni izvor sistemske korpucije koji neguju predstavnici političke „elite”, bez obzira na to čiji stranački dres nose. Uz stalno prisustvo dokazanih znalaca profesora Miroslava Prokopijevića i Milorada Bjeletić, nalazimo za potrebno da istaknemo doprinos dr sci Vladimira Vasiljeva, čiji pristup jasno ukazuje na benefite koje praksa Evropske Unije donosi svim segmentima društva u Srbiji. Reč je o već potvrđenom efektu na ukupni ambijent novijih država-članica EU (Mađarska, Slovačka, Češka, Bugarska, Rumunja). Materijal sa ovog seminara, koji možete preuzeti u prilogu vesti, toplo preporučujemo svim mislećim građanima, jer je to doprinos vladavini znanja i prinicipa meritokratije. To je zapravo jedina strategija na putu ka boljem životu u Srbiji.
Naša zemlje je i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja, rangirana kao 71. na svetu u 2015! Kako su objasnili predavači, i dalje stoji stara računica, ako je BDP u 2015. bio 36,51 milijardi dolara, a najmanje 15 odsto su javne nabavke, pa najmanje 15 odsto „nestane” - to je oko 820 miliona dolara (ili 745 miliona evra)! A šta je sa relativno novim, oblicima javne potrošnje, kao što su privatno-javna partnerstva i koncesijama, državna pomoć i međunarodni bilateralnih ugovori investicijama? Uprkos značaju, dugoročnom finansijskom uticaju i činjenici da su posledica političkih odluka, ta vrsta trošenja i nametanja obaveza državi i građanima Srbije, ostaje bez nadzora nezavisnih institucija, sudstva, ali i civilnog društva i javnosti. Projektom „Građansko društvo i pravosuđe...” želimo da povećamo učešće civilnog društva u ostvarivanju transparentnosti i borbi protiv korupcije u merama javnih institucija nadležnim za javnu potrošnju, i to u javnim nabavkama, privatno-javnim partnerstvima i koncesijama, državnoj pomoći i međunarodnim bilateralnim ugovorima o investicijama, da razvijemo održivi mehanizam za saradnju između organizacija civilnog društva za borbu protiv korupcije, javnih tužilaca i ostatka pravosuđa za uspešnu primenu Strategije za borbu protiv korupcije u javnim finansijama Srbije.
Iako je seminar obilovao kvalitetnim predavanjima stručnjaka u ovoj oblasti za potrebe izveštaja moraju se istaći nepravilnost u javnim nabavkama koje je u kontrolama uočavala Državna revizorska institucija: naručilac nije sproveo postupak JN, nije zaključio ugovor, a izvršio je plaćanje, naručilac nije traži dozvolu nadležnog organa za obavljanje delatnosti, postavljani su nedozvoljeni dodatni uslovi za učešće, kao nedozvoljene tehničke specifikacije, te navođene jedinične cene, bez količina. Ne postoje dokazi o izvršenju usluga, a izvršeno je plaćanje, primećeno je nedozvoljeno zaključenje višegodišnjih ugovora i nedozvoljene izmene ugovora.
Izvor: Gojko Mišković | @ Pon, 31.10.2016. 02:26
društvo državna revizorska institucija građansko društvo i pravosuđe: ka više transparentnosti i borbe protiv korupcije u javnoj potrošnji javna potrošnja javne nabavke milorad bijeletić miroslav prokopijević privatno-javna partnerstva sombor strategija za borbu protiv korupcije tolični centar za demokratiju
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

>>
123
i na kraju, logično se nameće pitanje: kako je moguće da i pored svih saznanja, apela, ukazivanja, problem korupcije u JN i dalje ostaje netaknut, a još manje rešen ili smanjen na "podnošljiv" nivo ?

naručilac nije sproveo postupak JN, nije zaključio ugovor, a izvršio je plaćanje, naručilac nije traži dozvolu nadležnog organa za obavljanje delatnosti, postavljani su nedozvoljeni dodatni uslovi za učešće, kao nedozvoljene tehničke specifikacije, te navođene jedinične cene, bez količina. Ne postoje dokazi o izvršenju usluga, a izvršeno je plaćanje, primećeno je nedozvoljeno zaključenje višegodišnjih ugovora i nedozvoljene izmene ugovora.

sve ove navedene primere korupcije imamo i ovde kod nas, u našem gradu, ali nema reakcije, ZAŠTO, i kako je to moguće ?

Zar treba da ponovo navodimo primer višegodišnje korupcije sa ugovorom o poljočuvarskoj službi, i ZAŠTO se tim problemom niko ne bavi, a posebno g. Mikić koji je za to i doveden na mesto zamenika načelnika. Kakav je njegov učinak za ove dve godine na polju otkrivanja korupcije, vidimo, odnosno NIKAKAV, nula... da li je opravdao svoja primanja koja se već mere u milionima, svakako NIJE.

Višegodišnji ugovori koji se pominju kao eklatantan primer korupcije, pored ove već legendarne poljočuvarske službe, naizraženije je verovatno u našim JKP Čistoći i Vodokanalu, a posebno sa istim UG na obavljanju izmišljenih poslova, i to traje već godinama, samo se menjaju iznosi ugovora, odnosno uvežavaju se iz godine u godinu.

Tim problemom nije se bavila administracija pod Sašom Todorovićem, time se ne bavi ni nova gradonačelnica, osim u delu gde se akrteri korupcije stavljaju pod zaštitu, od Toplane do Vodokanala, pa i same gradske uprave.


Kobra
@ Pon, 31.10.2016. 07:41
Kobrice jel imas ti imalo morala?
Pa hajde da budes iskren jednom makar pa kazes, koliko si novaca u eurima dobijao u ciglani da potpises da je sve u njaboljem redu?
Prava si postenjacina, za primer!
A Mikic je pravi covek na pravom mestu, koji je ceo zivot stitio interese drzave i radio za istu!!!!
Docice na red i kobra centar i ciglana...

pobednik
@ Pon, 31.10.2016. 12:12
pobednik
I jos jedno pitanje upuceno vecitim postenim kriicarima!??
Da li znate da je Sinisa Lazic u svoje vreme vladavine javnom nabavkom opremio skupstinsku salu (razglas,mikrofoni,zvucnici) preko neke tamo ocigledno sklj firme iz Novog Sada koja je odmah posle primopredaje opreme brze bolje ugasena!!!
Oprema katastrofa, zbog gasenja firme nije imao ko da radi servis itd... A voleo bih da saznam koja je cifra bila!!!!!??!!!???!!!
I opet kobra veciti kriticar pa po malo kritikuje Lazica da se ne vidi da radi za njega ili kobra po potrebi ko da vise!!!! 
E moj kobrice dok ti vozis kombajn i primas invalidsku penziju neko u nju ni otici ne moze!!! Posteno nema sta!!! Pokri se usima i pstttt
pobednik
@ Pon, 31.10.2016. 13:03
pobednik
pobednik
zaista si po-bednik, potvrđuješ to svakim novim postom...

priča o Siniši i njegovom "žutom preduzeću" bila je, koliko se sećam predizborna priča, upravo vasa-naša, i šta se desilo nakon smene Siniše ?   gde su te silne krađe i zašto se ne procesuiraju ? dalč nema materijala ili je sve bila laž i prazna priča, ili što je još izvesnije, neko je nekog izreketirao... to ćeš nam valjda pojasniti.
Zašto je korupcionaška poljočuvarska služba iz vremena Siniše samo nastavila da radi nakon njegove smene, jopš žešće i drastičnije u smislu netransparentnosti i odlivu novca iz budžeta, umesto da bude preispitana, krivci pronađeni i kažnjeni, a grad obeštećen... Ali ne, nije Mikić i društvo uspeo da za dve godine pronađe ništa, a sve šupljo ko taraba, naprosto CURI...

Mrzi me da nabrajam dalje, ovo je samo primer nečinjenja, a valjda će se jednog dana obestiniti i tvoje reči, da će sve doći na red, kad već nije bilo dovoljno 2,5 g, da se bar počne...  


Kobra
@ Pon, 31.10.2016. 15:52
Pobednil : Vidis da ga istina boli ???
Ateista
@ Pon, 31.10.2016. 19:17
Kobra: Pocisti prvo svoje dvoriste pa onda gledaj u tudje!!!
Pricas prepricane price od polu mozgana koji su ti napunili glavu budalastinama !!!
Ateista
@ Pon, 31.10.2016. 19:19
Kobrica ima javnu nabavku preko PIO fonda, svoju invalidsku penziju zaradjuje verovatno tako sto vozi kombajn!!!!
Samo mi nije jasno kako je to u skladu sa zakonom!!!!??
pobednik
@ Pon, 31.10.2016. 19:22
pobednik
Po zakonu je!!! Tako kazu njegovi mentori iz "NASE SELO NAS GRAD""
Kreator
@ Pon, 31.10.2016. 19:26
Kreator
Po meni je sramotno spominjati Lazica!Njegova zuta banda koliko je samo javnih nabavki provukla za Heterlend i ostetila grad?
Kreator
@ Pon, 31.10.2016. 19:40
Kreator
Kreator:To su milioni u pitanju!!! Mogu ljudi da vole ili ne vole rad Sns-a ali se pokazalo da se ustedelo dosta.A po meni Mikic i Golubovicka su najzasluzniji za to !!!
Ateista
@ Pon, 31.10.2016. 19:43
Sns radi dobru pricu.Slazem se ovo za Mikica,taj covek ne daje parodna nikom.
Kreator
@ Pon, 31.10.2016. 19:45
Kreator
Što napadate kobru kad je u pravu 100% pa vi iz SNS ste svi isti ream vas bilo.

poklopac
@ Pon, 31.10.2016. 19:57
Da se ne zaboravi koliko je Silnisa javnih nabavki radio za nekog tamo Pileta ili kako ga vec zovu, pa da je imao javnu nabavku u svom dvoristu od koje je "kupio" i etno kucicu oda tadasnjih postenih Pajticevaca i Jesicevaca!!!!! 

pobednik
@ Pon, 31.10.2016. 19:58
pobednik
očigledan deficit među botovima... Momir i Bulović izgleda da imaju problem da okupe iole pismene i bar donekle upućene u teme...

čitajući vas ovako kao novo registrovane botove, prosto čovek da se zapita, dal je to stvarna slika vlasti, ili neko podmeće SNS-u ovako debilnim komentarima, navodno u ime SNS Smiley

Kad bi se iz neke "kuhinje" vršila kontrakampanja, onda bi to izgledalo upravo ovako kako to rade SNS botovi poslednjih nedelja... zar vas Pixel nije naučio bar osnovnom pravilu na forumima, a to je da uvek imate na umu da vas čitaju i neopredeljeni glasači... uveren sam da ste se dobrom delu ogadili... 
Kobra
@ Pon, 31.10.2016. 20:24
A sta je sa Javnom Nabavkom za skidanje useva sa uzurpiranih drzavnih oranica u Somborskoj opstini.Ko je tu uzeo procenat.
Gorčilo97
@ Pon, 31.10.2016. 20:25
Gorčilo97
Kobra
Nemaju pojma,nebi bilo lose da preuzmes da vodis taj internet tim.Idi dogovori se sa Vucicem i preuzmi to vidis da ovi nemaju pojma,nisu u nista upuceni,neznaju ko je sta maznuo ko sta radi, nemaju informacija.Ne znaju da i u redovima SNSa ima lopova gorih od onih iz prethodne vlasti bar 100%.Njima je najveci problem tvoja kuca a stranka sto propada velikom brzinom to njima nista ne znaci.
Gorčilo97
@ Pon, 31.10.2016. 20:34
Gorčilo97
E kobrice jel ti treba maramica da obrises suzice? 
S obzirom da si radio kampanju za tamo neka sela, pa za zute, i ko zna koga jos , i da su oni super prosli na izborima. Evo ja cu i dalje da nastavim da budem takav kakvog me citas, a SNS ce i dalje da bude najpostenija i najjaca stranka i radice samo u interesu gradjana i svoje drzave!

A javne nabavke nikada nisu bile transparentnije nego sada!!!! 

Sva sreca pa citaju i vide!!!

Dzaba ti pljuvanja kada priznajes da si prevarant i da varas i drzavu i gradjane kobrice!!! 


pobednik
@ Pon, 31.10.2016. 20:41
pobednik
S obzirom da si radio kampanju za tamo neka sela, pa za zute, i ko zna koga jos , i da su oni super prosli na izborima. Evo ja cu i dalje da nastavim da budem takav kakvog me citas, a SNS ce i dalje da bude najpostenija i najjaca stranka i radice samo u interesu gradjana i svoje drzave!
pobednik
Foto 26881Foto 26880Foto 26879Foto 26878
Smiley
Kobra
@ Pon, 31.10.2016. 20:43

po-bednik, samo za tebe, natoči do vrha... 
Foto 27552Foto 27632
Kobra
@ Pon, 31.10.2016. 20:47
jesi li to kupio od para koje si dobio javnom nabavkom u ciglani kobrice ?

pa uslikao da prozivas ljude!?

ili si dobio od sela tih ili vec kojih partija da delis po selu, a sada prozivas nekog drugog!!

pa ko tebi moze da veruje kada sam kazes da imas nelegalnu kucu, invalidsku penziju a vozis se kombajnom... 


Smiley
pobednik
@ Pon, 31.10.2016. 21:06
pobednik