Usvojen rebalans, izabrani novi većnik i tri direktora

Odbornici Skupštine grada Sombora na maratonskoj sednici usvojili su drugi rebalans budžeta, zamenjen je jedan član Gradskog veća i imenovali su tri nova v.d. direktora.Foto 28068U obrazloženju predloga o drugom rebalansu gradskog budžeta, većnik za finansije i privredu, Sava Dojić je istakao da je novi proračun gradske kase uslovila, pre svega, raspodela namenskih transfera iz budžeta viših nivoa vlasti, zatim zbog zahteva pojedinih budžetskih korisnika, ali i zbog činjenice da je došlo do izmena određenih zakona i pratećih akata koji utiču na funkcionisanje i rad budžetskog sektora. Kako je istakao Dojić, ukupna sredstva budžeta su 2.703.985.200 dinara. Procena ostvarenja tekućih prihoda zadržana je istom nivou, što znači da bez sredstava transfera iznose 2.603.909.000 dinara. Što se rashoda tiče, troškovi Gradske uprave su smanjeni za 3,23 miliona dinara, dok je komunalna oblast ostala bez 21,1 miliona dinara. Troškovi održavanja puteva su umanjeni za 9,5 miliona dinara. Ono što je još evidentno je i povećanje subvencija pojedinim javnim komunalnim preduzećima. Tako je „Parking servis Sombor” dobio dodatnih milion dinara za otplatu nabavljene opreme, dok je „Energana” premirana sa 7,5 miliona dinara kako se cena grejanja ne bi povećavala. Drugim rebalansom ustanove kulture dobile su 4,57 miliona dinara više. Procentualno, najviše sredstava iz budžeta odlazi na plate i ostala izdvajanja za zaposlene – 20,92 odsto, na usluge po ugovoru i specijalizovane usluge odlazi 15,85 odsto, dok transferi iznose 14,86 odsto. 
Nakon usvajanja rebalansa gradskog budžeta odbornici su konstatovali ostavku člana Gradskog veća Vladislava Živanovića (SPO) i tajnim glasanjem izabrali Nemanju Sarača (SPO) za novog većnika za oblast kulture i obrazovanja. Odbornici opozicije su kritikovali predlog, odnosno izbor gradonačelnice. Odbornica Dunja Prokić istakla da je ovo primer stranačkog potkusurivanja, dok su odbornici Pokreta „Dosta je bilo” Dragan Nikodijević i Srđan Marjanović konstatovali da je ovo dokaz da vlast nema nikakvog plana, te da se ne može kreirati većničko mesto prema postojećim kadrovima.
U nastavku sednice odbornici su usvojili izmene i dopune Poslovnika o radu Skupštine grada, te predloge Odluka o drugim izmenama i dopunama o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, prve izmene i dopune Odluke o merama i načinu i uslovima trajnog uništavanja ambrozije, druge izmene i dopune Odluke o držanju kućnih ljubimaca na teritoriji grada Sombora. Nakon toga usvojeni su i Plan detaljne regulacije obilaznice oko Kljajićeva, izmene i dopune Plana generalne regulacije naseljenog mesta Telečka, kao i Predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije putničkog pristaništa na Dunavu kod Bezdana.
Na kraju današnjeg zasedanja promenjeni su članovi školskih odbora u sedam srednjih i 21 osnovnoj školi, a nakon toga imenovana su tri nova vršioca dužnosti direktora. Prvo je konstatovana ostavka Silvije Kranjc na mesto direktora Centra za socijalni rad. Njena funkcija poverena je diplomiranom pravniku Branislavu Hadži Bojaniću, inače zaposlenom u Centru za socijalni rad. Srđan Aleksić je razrešen dužnosti direktora Kulturnog centra „Laza Kostić” na predlog Nadzornog i Upravnog odbora te ustanove. U predlogu za razrešenje stoji da je direktor svojim nestručnim, nesavesnim i nepravilnim radom zanemario izvršenje svojih obaveza. Takođe je utvrđeno, kako se navodi, da pečat ustanove nije u skladu sa Statutom ustanove, iz čega proizilazi da je direktor svoju dužnost obavljao suprotno odredbama Statuta. Njegovo mesto preuzeo je Saša Milić iz Sombora. Dužnosti direktora Direkcije za izgradnju grada Sombora razrešen je Momčilo Backović. I u ovom slučaju presudnu ulogu imao je Nadzorni odbor preduzeća, koji je konstatovao nezakonitost u radu. Njega je na mestu direktora nasledio Branko Rilke, koji je već vodio to javno preduzeće. Inače, današnje rasprave su protekle u brojnim replikama vladajuće većine i malobrojne opozicije. U njima su uglavnom prednjačili odbornici opozicije Siniša Lazić (DS) i Dunja Prokić (SRP). U redovima vladajuće većine najaktivniji odbornik je bio Đorđe Grujić (PUPS).
@ Pet, 07.10.2016. 00:47
budžet društvo javno komunalno preduzeće odbornici politika rebalans skupština grada sombora sombor
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Kad naprednjak piše izveštaj sa sednice onda to izgleda ovako.
Polupismen
@ Pet, 07.10.2016. 14:30
odbornici su konstatovali ostavku člana Gradskog veća Vladislava Živanovića (SPO) i tajnim glasanjem izabrali Nemanju Sarača (SPO)
nastavlja se odliv mozgova, nakon svakog izbornog ciklusa odlaze mladi i perspektivni... neočekivan odlazak bivšeg gradonačelnika, a taman je počeo da podiže grad na noge... zatim put NS odlazi još jedan viđeniji među nama, Jaro Kuzmanović, i ko zna hoće li se stvoriti uslovi da se ikad i vrati... a sad evo i Živanović pakuje kofere put NS... na Sinišu smo već i zaboravili, osta nam Sombor pust i mator... Smiley

Kobra
@ Pet, 07.10.2016. 20:48
Interesantane poruke, pročitajte gospodo odbornici:  Trebaju li nam ovakvi ljudi, ili ćemo zapošljavati JARE, ŽIVANOVIĆE, MILIĆE, TODOROVIĆE... 

"A mi ne možemo ništa da uradimo jer zakon ne dozvoljava nova zapošljavanja. U narodu koji je bolestan, ne može da se zaposli lekar zbog stotine nosača fascikla po administracijama koji moraju da budu namireni posle izbora jer su uspešno odradili kampanje. 
Doktorka Danica Grujičić
Kobra
@ Sub, 08.10.2016. 10:51
imam za tebe kobrice jedno pitanje koje nema veze s ovom temom.  Pita me jedan prijatelj juče: znaš li ti da li u Somboru postoji i radi prvi gej radio u Srbiji? Pošto ne slušam radio, ne znam je li to istina.
vajat erp
@ Ned, 09.10.2016. 08:22
ne znam za radio, ali znam da dogodine neće biti parade, osim vojne... 
Kobra
@ Ned, 09.10.2016. 10:08
znači ti već znaš da smo završili sa EU i da se okrećemo Evroazijskoj uniji? Mnogi od nas to su govorili već odavno. Lepo je rekao onaj divni čovek dr Arčibald Rajs još daleke 1928: Nemcima ste otvorili vrata i raširenih ruku ih dočekujete, a oni će vas opet napasti ako budu imali prilike.
Povtrdile su se 1941. godine te proročanske reči, a 1991. Nemaci su prvi priznali  otcepljenje Hravstke, 1999. su bili među onima koji su nas bombardovali... Onda Vučić kaže da su nam oni najbolji prijatelji. Sad vidimo šta to znači jer su upravo Nemci bacili oko na Trepču. Nikad im nisam verovao.
vajat erp
@ Ned, 09.10.2016. 21:47
znači ti već znaš da smo završili sa EU i da se okrećemo Evroazijskoj uniji? 
mi bi se pre svih okretanja bilo kome, trebali najpre okrenuti sebi samima... da se pogledamo između sebe... od EU naravno da nema ništa, to nikad i nije bila priča zasnovana na stvarnosti, a mnogo je toga od nas skriveno !

 Lepo je rekao onaj divni čovek dr Arčibald Rajs još daleke 1928:
Retko pametan i plemenit čovek, koji je svoj život podario Srbiji, neći reći uzalud... nije imao kome da otvori oči, i danas smo slepi...

Onda Vučić kaže da su nam oni najbolji prijatelji.
možda njemu jesu, ali i sam zna reći da u svetu vladaju samo i jedino interesi, a i Trepča je nečiji interes... znači da sam sebi skače u usta !!


Kobra
@ Ned, 09.10.2016. 22:00
Prica se po gradu da su sledeci na redu za let iz opstine Milic i Bulovic, gradonacelnica nije zadovoljna radom.Previse su napredni i nemaju zutoga u sebi ni malo.Ko ce na kraju ostati u opstini od cistih  Naprednjaka videcemo.
Gorčilo97
@ Pon, 10.10.2016. 08:16
Gorčilo97
@vajat erp
Pojma ti nemas lipi moj :)
h8r
@ Pon, 10.10.2016. 12:17
h8r
Po meni, unutarašnja previranja, naprasne smene, nespremnost užeg kruga oko gradonačelnice da slepo slušaju direktive i klimoglavo izvršava naloge, često i suprotne zakonu, mogući su povodi za nešto što sledi... 
Ako je tačno, a šuška se, da je na redu eliminacija Milića iz GV, onda je jasno da je "obračun" sa restlovima i zaostavštinom ex gradonačelnika u toku, te da Dušanka nije više spremna biti puki izvršilac i nemi posmatrač svega lošeg nasleđenog, ali i nastavljanja loše politike i bahatosti... menjano pre 3 godine
Kobra
@ Pon, 10.10.2016. 23:30
Gradonacelnica mi deluje dosta postenija i pravednija od predhodnika (pobegulje).Morace da se zavede red nemoze grad da vodi ako oko sebe ima ljude koji nemaju  vrednost da se nalaze po opstinskim kancelarijama a kamoli da odlucivaju o sudbini nase dece.Vrednost pojedinaca je nula i narod se cudi kako su oni uopste mogli da se nadju na pozicijama koje su itekako vazne za grad.
Gorčilo97
@ Uto, 11.10.2016. 08:58
Gorčilo97
Gradonacelnica mi deluje dosta postenija i pravednija od predhodnika (pobegulje)
da je to stvarno tako, ne bi se brukala i pred građane izašla sa onakvim drim-tomom od GV... da se razumemo, to što je ona pristala da joj neko drugi sastavlja tim i određuje šta će da radi, šta će da prikriva i prećutkuje ( posebno o radu prošlog "tima" ) kome će da namešta tendere i nastavlja već uhodane poslove poput poljočuvarske službe, bez predhodne kontrole toka sredstava, samo potvrđuje da ni njene namere nisu iskrene...
Jedino što je dobro, to je da svakim danom postaje svesnija u šta se "uvalila" i šta zapravo radi ili odrađuje na štetu ovog grada... 


Kobra
@ Uto, 11.10.2016. 09:38
Lažna Bunjevka kolo vodi. Bulović i golubica bili u g-17 Lažna u Spo , Svi bilu u Ds- u. Naled  u kom je golubica član upravnog odbora dovodi investitore iz

 Bangladeša. Opšta ludnica. Grad tone, funkcije se umnožavaju. 
janbibijan
@ Uto, 11.10.2016. 22:19
dok je „Energana” premirana sa 7,5 miliona dinara kako se cena grejanja ne bi povećavala.
pritom, i pored upitnih dotacija za "energanu" penzioner-direktor ima platu od 170.000...  
Kobra
@ Čet, 03.11.2016. 10:30
Sve lopov do lopova.
poklopac
@ Čet, 03.11.2016. 11:20
Sta ste vi doneli i napravili dobro za ovaj grad sem sto ste napunili svoje dzepove!?!?!! Kako vas nije sramota kritikovati ovu vlast jer ste svi vi unazadili Sombor za 20 godina!!!!!
totalnonebitan
@ Čet, 03.11.2016. 12:34
totalnonebitan
auuuuuuuuu.... plata 170.000!!! A što treba da se radi da bi neko imao toliku platu????!!!!
kooobac
@ Čet, 03.11.2016. 17:52
kooobac
Moras da radis 25h na dan!!!!
h8r
@ Pet, 04.11.2016. 00:00
h8r
Ko SUPERMEN?
kooobac
@ Pet, 04.11.2016. 09:56
kooobac