Putovanje kroz Rakićevo stvaralaštvo

U Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja svečano je otvorena retrospektivna izložba radova Dragana Rakića, somborskog umetnika, jednog od najznačajnijih predstavnika nove skulpture u Vojvodini, osnivača važnih umetničkih asocijacija i radionica i profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji je prerano preminuo 2009. godine.

Foto 28767Foto 28764Svečano otvaranje izložbe „Dragan Rakić, jedan, one, uno, ein, umetnost, istraživanja, aktivizam 1989 - 2009” okupilo je veliki broj saradnika, prijatelja i poštovalaca stvaralaštva Dragana Rakića, u somborskoj javnosti zapostavljenog umetnika, koji je bio član značajnih umetničkih asocijacija, a pored toga mnogo je učinio i za razvoj savremene umetnosti u Somboru.
- Dragan Rakić je kroz dvadesetogodišnje stvaralaštvo ostavio nemerljiv uticaj na domaću scenu, ali i šire, budući da je pripadao jednoj od najutacijnijih umetničkih asocijacija na ovom prostoru, asocijaciji „Apsolutno”. Posle izložbe u Novom Sadu, mi smo sada u Draganovom gradu, otvaramo njegovu izložbu u prostoru koji je jako voleo. Ova izložba ima nekoliko nivoa, prati umetnički razvoj Dragana Rakića - kazao je Čedomir Janičić, koautor izložbe i kustos Gradskog muzeja Sombor. On je dodao da je sledeći zadatak da se nađe način da se izložba postavi i u Beogradu, jer je to treći grad koji je važan u stvaralaštvu Dragana Rakića.
- Rakićev umetnički radje od samog početka bio utvrđen na visokom stepenu konceptualizacije, zasnovane na proučavanju, razumevanju veoma širokog spektra kulture i istorije umetnosti i literature, ali i tehničkih i prirodnih nauka, elektronike, biologije, fizike, mehanike, matematike - kazala je između ostalog mr Suzana Vuksanović, koautorka izložbe i muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.
Postavka će trajati do 23. septembra. U okviru izložbe će biti organizovan i prateći program, 12., 20. i 21. septembra, koji će biti održan u prostoru Galerije savremene umetnosti Gradskog muzeja.
@ Pet, 02.09.2016. 01:57
čedomir janičić dragan rakić galerija savremene umetnosti gradski muzej izložba kultura mr suzana vuksanović muzej savremene umetnosti vojvodine sombor umetnost
Prethodna vest Sledeća vest