Krivolov najveća opasnost

Bezdanski ribolovci bili su domaćini neformalnog sastanka sa predstavnicima podunavskih i podravskih ribolovačkih udruženja iz Mađarske i Hrvatske, kako bi unapredili zaštitu ribljeg fonda.

Foto 28499 U subotu, 30. jula u Bezdanu je održan neformalnih sastanak predstavnika ribolovačkih udruženja iz Mađarske, Srbije i Hrvatske. Glavne teme skupa bile su zaštita životne sredine i razvoj sportskog ribolova. Jednoglasni zaključak je da je u rekama i kanalima sve manje ribe, zahvaljujući krivolovu i nedisciplinovanim sportskim ribolovcima. - Imamo aktivnih članova koji se pridržavaju propisa, ali postoji i sloj sportskih ribolovaca, koji ne bi mogli tako da se nazovu. Ne pridržavaju se pravila, koriste se svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, To nam jako smanjuje riblji fond. Na žalost, vode su nam skoro prazne. Moramo nešto da preduzmemo i da oporavimo riblji fond - kazao je Ištvan Horvat, predsednik Udruženja sportskih ribolovaca „Šaran” u Bezdanu. Osim nekontrolisanog izlova, teškoće stvara i neusklađenost zakonske regulative o vodama i ribolovu.
- Svaka država, pogotovo u Evropskoj uniji. donosi svoje propise o ribolovu u slatkim vodama i oni nisu usklađeni. Konkretno, ovde je najveći problem Dunav, reka koju dele Hrvatska, Mađarska i Srbija. U zakonima o ribolovu najdalje je otišla Mađarska. Oni su postigli ono što bih želeo da postigne Hrvatska, a verujem i Srbija. Mađarska ima najbolju zaštitu ribljeg fonda. Od 1. januara ove godine ribari ne mogu da ribare na Dunavu. Dakle, oni su potpuno ukinuli ribare. Kod nas imamo situaciju da ribari ne prijavljuju ulove, niko ih ne kontroliše, a ne plaćaju to što je ulovljeno - kazao je Anđelko Martinčević, predsednik Zajednice ribolovačkih udruženja Baranje i potpredsednik Saveza ribolovaca Hrvatske. Prema mišljenju sportskih ribolovaca iz sve tri države podunavlja i podravlja, najvažnije je obrazovanje mladih sportskih ribolovaca, kako bi u budućnosti imali savesne pecaroše, jer bez toga uskoro neće biti ni ribolova.
@ Pon, 01.08.2016. 01:24
anđelko martinčević bezdan hrvatska ištvan horvat krivolov mađarska ribolov sela sombor srbija udruženje sportskih ribolovaca "šaran"
Prethodna vest Sledeća vest