Uzurpirane livade, močvare, trstici

Na teritoriji Sombora do sada je evidentirano 8.810 hektara bespravno zauzetog državnog poljoprivrednog zemljišta, za šta bi od korisnika trebalo da bude naplaćeno oko 1,9 miliona evra.

Foto 22056Skupština grada Sombora donela je nedavno odluku o naplati dugovanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno za dugove nastale nelegalnim korišćenjem državnih oranica ubiranjem roda za račun grada, pokrajine i republike.
Prema ranijoj preporuci Vlade Srbije o naplati korišćenja uzurpiranog državnog zemljišta do sada je naplaćeno 1.071.523 evra, a očekuje se naplata još 843.095 evra, objasnio je član Gradskog veća za poljoprivredu Jovan Keča.
- Odeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj je u roku koji je preporučila Vlada Republike Srbije, primilo 236 izjave i dopune izjava od strane poljoprivrednih proizvođača, pravnih i fizičkih lica, za ukupno 8.810 hektara, od čega su 234 prijave i dopune prijava podnete u roku, a dve su zavedene nakon naznačenog roka i naplaćene su u trostrukom iznosu. Svi predmeti su u obradi, što podrazumeva naplatu i izradu vansudskih poravnanja – kazao je Jovan Keča.
Poljočuvarska služba Grada Sombora još uvek radi na utvrđivanju nelegalnih korisnika državnog poljoprivrednog zemljišta, jer su pored oranica svih klasa, uzurpirane i livade, pašnjaci, trstici i močvare.
- Prema evidencijama o zasejanim kulturama, koje postoje u okviru prijava svakog pojedinca, u zapisnicima Poljočuvarske službe, kao i u zapisnicima Republičke poljoprivredne inspekcije, koja vrši evidentiranje svih parcela u vlasništvu države, manji deo površina od oko 2.480 hektara posejan je strnim žitima. U ove površine ne ulazi površina od oko 2.300 hektara, koja je prijavljena od strane AD „Graničar“ Gakovo u stečaju. Površina od 743 hektara koja je bila posejana strnim žitima već je plaćena od strane uzurpatora. Ostali deo površine posejan je kulturama koje će se ubirati na jesen ove proizvodne godine – rekao je Jovan Keča.
Keča je objasnio da će žetvu useva u ime grada obavljati angažovana lica u skladu sa Odlukom o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini Republike, odnosno Grada Sombora. Radna grupa koja je već formirana odlukom gradonačelnice vršiće izbor žeteoca, koji će biti plaćani nakon skidanja useva, ne iz budžeta grada, već od ubranog roda.
@ Pet, 08.07.2016. 01:48
društvo državno poljoprivredno zemljište ekonomija gradsko veće jovan keča poljoprivreda sombor
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

U ime grada obavljati angažovana lic.
Bravo evo u Kljajicevu angazovani clanovi saveta MZ verni poslusnici koji su dali otkaze cistacici i dvojici radnika,koji nece da pokrecu teme oko groblja,bazena,vodovoda sve polako ali sigurno prodase.Za sta? Evo lep primer vec su sklopili dil sa opstinom sad kose posle ce da vodu nose i td.A nama dragi mestani Kljajiceva neostaje nista drugo nego da nemo posmatramo kako su nas clanovi saveta za koje smo glasali  prodali zarad svoga licnog interesa.
Gorčilo97
@ Pet, 08.07.2016. 09:21
Gorčilo97
Keča je objasnio da će žetvu useva u ime grada obavljati angažovana lica u skladu sa Odlukom o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini Republike, odnosno Grada Sombora. Radna grupa koja je već formirana odlukom gradonačelnice vršiće izbor žeteoca, koji će biti plaćani nakon skidanja useva, ne iz budžeta grada, već od ubranog roda.
Keča jedino nije objasnio, ko će i na koji način da vrši kontrolu prinosa, odnosno, koliko je žita zaista i požnjeveno... evidencija požnjevenog žita nije pod kontrolom, a prvi podaci nagoveštavaju veoma slab rod, od 10-15 meteri po jutru... Keča može zamajavati one koji nikad nisu bili na njivama... 

PS: Vaga i olovka skidaju usev bolje i efikasnije od najmodernijih kombajna... 

Kobra
@ Pet, 08.07.2016. 16:04
A kako to rade u Inđiji :


Инђија уклања жито са нелегалних њива
ИНЂИЈА -

Председник општине Инђија Владимир Гак наложио је да се заустави неовлашћено коришћење државног пољопривредног земљишта и у складу са тим почело је скидање усева са спорних парцела.Ја постављам питање, како је могуће да неко противправно користи преко милион и 230 хиљада метара квадратних, а да нико из претходне власти не зна за то?", рекао је Гак за ТВ Шид.

Kobra
@ Sub, 09.07.2016. 14:56