Tomić: Kafileriji treba pomoć

Večernje novosti su objavile autorski tekst Borislava Tomića, direktora Veterinske ustanove Proteinka iz Sombora. On navodi da je somborsko preduzeće jedini aktivni pogon za preradu animalnog otpada u Srbiji koji u sadašnjem kapacitetu ne može da odgovori povećanje količine sirovine. Tomić kaže da neprijatni mirisi ne ugrožavaju zdravlje građana i očekuje da će država prepoznati stratešku važnost Proteinke i uložiti potrebna sredstva za modernizaciju. Tomić se nada da će po ovom pitanju biti pokrenuta šira društvena akcija.

Foto 28315 - Olujne kiše, nevreme, ali i letnje suše koje se najavljuju i očekuju, pokreću i probleme sa nagomilanim otpadom animalnog porekla. Veterinarska ustanova Proteinka iz Sombora, praktično je jedina kafilerija u našoj zemlji koja trenutno posluje. To u velikoj meri otežava proces bezbednog uništenja i uklanjanja uginulih životinja sa područja cele države. Bilo je najava da će se obnoviti i postrojenje za uništavanje životinjskog otpada u Ćupriji, ali od toga, nažalost, još nema ništa. U državnoj Veterinarskoj ustanovi Proteinka u pogonima koji praktično rade bez zastoja, preradi se svakog dana 50 tona životinjskog otpada i konfiskata iz klanične industrije. Ali, postojeći kapaciteti nisu dovoljni, jer dnevno čak 40 tona ostane neprerađeno. Kada sam došao 2013. na čelo državne fabrike, zatekao sam oko 11 miliona dinara gubitka. Od tada smo uspeli da vratimo dugove, značajno pojačamo kapacitete i nivo proizvodenje. Poslujemo bez komercijalnih kredita, bez subvencija države, plate su nam redovne, ispunjavamo sve obaveze prema dobavljačima. Ali, sirovina je sve više i zbog ograničenih kapaciteta i dotrajale opreme, u fabrici ne može više da se prerađuje animalni otpad. Sačinili smo i elaborat i svu tehničku dokumentaciju da povećamo kapacitete.
Potrebna nam je nova oprema i transportna sredstva, a investicija bi vredela od tri do četiri miliona evra koje Proteinka ne može sama da obezbedi. Sve činimo da se uključi i država, kako bismo kroz neke pristupne fondove obezbedili novac da dupliramo kapacitete rada. Svesni smo, takođe, da Vlada Srbije štedi svaki evro, kako bi još više poboljšala stanje javnih finansija. Ali, specifičnost posla koji obavljamo, stavlja Proteinku u red firmi od strateške važnosti za Srbiju. Toga su svesni i našu zaposleni. Iako je naša oprema u fabrici, pre svega filteri, davno prevaziđena, mirisi koji se ispuštaju u atmosferu ne prete da ugroze zdravlje građana. To je najvažnije i zato postojimo. Građani Srbije svakako treba da se zapitaju - šta bi se dogodilo kada bi stala proizvodnja u Proteinki. To bi izazvalo nesagledive posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu, a opasnost od zaraznih bolesti postala bi realnost. Zato je važno da oči javnosti i Vlade budu uprte u nas, jer zapravo malo građana Srbije zna da postojimo, a kamoli kakav zahtevan i težak posao obavljamo. Gotovo da je nemoguće opisati u kakvim uslovima rade zaposleni o kojima se ne piše, koji se ne pominju, a od kojih zavisi zdravstvena bezbednost nacije. Smatram da je potrebno pokrenuti širu društvenu akciju. Ne smem ni da pomislim šta bi se dogodilo da Proteinka stane samo jedan dan!
Po zakonu iz 2008. svaka lokalna samouprava dužna je da na svojoj teritoriji organizuje bezbedno sakupljanje životinjskih leševa. Dakle, svaka opština trebalo bi da ima objekat ili sabirni centar gde bi se odlagali leševi, kao i vozilo koje bi prikupljalo životinjske leševe od individualnih gazdinstava. Od 157 opština i gradova u Srbiji, dosad su to realizovale jedino Kikinda, Pančevo i Vršac. To stvara velike probleme, jer građani nisu ni upoznati sa procedurom prikupljanja otpada. To za medije uglavnom nisu važne teme i preko njih se olako prelazi. Prerada otpada, naime, nije šou biznis! Ukoliko bi kafilerija u Ćupriji proradila, uz povećan kapacitet Proteinke, i uz dve privatne kafilerije u Bačkoj Topoli i Zrenjaninu, veliki deo životinjskog otpada u Srbiji bi bio uništen. Dovoljno je da 154 opštine i gradova samo poštuje zakon, pa da građani budu sigurniji da životna sredina neće biti zatrovana. Ako makar jedna opština izvuče pouke iz ovog teksta, biće nam svima bolje.
Izvor: Novosti - Mr Borislav Tomić | @ Uto, 05.07.2016. 00:39
animalni otpad borislav tomić ćuprija kafilerija privreda sombor veterinarska ustanova proteinka
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

I šta nam sad Žika ima da keže na sve ovo ??   ili je Žika svoju priču završio do sledeće kampanje, po starom dobrom Žikinom običaju !!!

Kobra
@ Uto, 05.07.2016. 09:19
Slusaj Tomicu, noc sa 02.07 na 03.07.2016 gradjani Sombora ce ti tesko zaboraviti. Psovali su ti sve po spisku, cisto da znas mozda si ti spasavao Srbiju ali si nama jebao oca.
JerryD
@ Uto, 05.07.2016. 10:11
JerryD
radnici proteinke, podrzani od somboraca, treba da stupe u strajk dok se ne obezbedi novac za novu opremu. 

dvnitycker
@ Uto, 05.07.2016. 21:28
dvnitycker
zakljucak ?
Znaci Sombor je postao definitivno DEPONIJA  za konfiskate iz ČITAVE   SRBIJE ?
Posto je PROTEINKA toliko USPEŠNA, sto se oseti po MIRISU  ( MIRIŠE na DOBRO),  najbolje je da preuzme kafileriju iz Ćuprije i 
ZABORAVLJNO JE.  NAMERNO !!
U Inđiji je izgradjena kafilerija, uz državne SUBVENCIJE, KOJA NE RADI  zbog  ČEGA ?
Taj problem rečavajte, a ne DOVOZITE  još vise otpada i Sombor.
Inače POSTUPAK prerade klanicnog otpada na PROTEINKIN nacin je odavno NAPUŠTEN u EU. kojoj toliko BRZOOOOO jurimo.
Raspitajte se kako Mr Tomiću.
 Može i u INĐIJI  !!!

Stradija-nac
@ Sre, 06.07.2016. 06:49
svako ZAŠTO, ima svoje ZATO !
proteinka je pre svega unosan biznis za organizatore takvog posla, ali pre svega za klaničare čiji uticaj koliko vidimo nije mali... jer, u slučaju da "proradi" pogon u Inđiji, nema više provizije, lažnih papira o količini prikupljenog otpada, a time i jasnije evidencije koliko se i na koji način odvija klanički biznis... sprega inspekcije i klaničara jača je od svih izazova i zakona koji se ne poštuju...
Strašno je što  nekontrolisane količine prerađenog otpada završavaju po okolnim ciglanama, privatnim tovilištima svinja kao jeftin dodatak stočnoj hrani van svake kontrole!

A to što "smrducka", a ne smrducka samo Vama po Selenči jer doguralo je i po selima kad "zafurnjaju"  okolne ciglane, važno je da nije opasno po zdravlje, kako nam reče mr.Tomić !!
Kobra
@ Sre, 06.07.2016. 07:42
Ekapija - Kafilerija u Ćupriji radim punim kapacitetom - u 2015. ostvarena dobit od milion dinara
savamajstor
@ Ned, 10.07.2016. 22:28
savamajstor
U državnoj Veterinarskoj ustanovi Proteinka u pogonima koji praktično rade bez zastoja, preradi se svakog dana 50 tona životinjskog otpada i konfiskata iz klanične industrije. Ali, postojeći kapaciteti nisu dovoljni, jer dnevno čak 40 tona ostane neprerađeno.

Šta li rade sa ovim "neprerađenim" količinama?!?
Orvelijanac
@ Pon, 11.07.2016. 16:02
Резултат слика за crveni karton
Kobra
@ Ned, 31.07.2016. 11:56
A uskoro i potpuno zatvaranje Proteinke.Izgleda da ce se praviti nova Fabrika koju ce graditi Kinezi u nekoj manje osetljivolj opstini.Naravno nekome nece smetati neprijatan miris al ce imati radno mesto.A Kinezi za  uzvrat ce  uzimati sve kostano brasno i naravno 10.000 evra po novom radnom mestu .Tako dragi Somborci tj ovi na sluzbi za zaposljavanje mogu ocekivati novi priliv radnika sa otkazima u rukama.
Gorčilo97
@ Ned, 31.07.2016. 18:04
Gorčilo97
Evo jedan nesvakidasnji predlog kako da se rese crkotine oko fabrike.
Nek lovci lepo u Gornjem Podunavlju nahvataju jedno 50 šakala koji se inace hrane crkotinama.
Nek ih istovare u krug kafilerije, pa ce oni da pociste teren dok si reko keks, a Somborci ce dobiri jednu novu dimenziju povezanosti sa prirodom, kad budu u urbanoj sredini culi zvuke zavijanja divljih pasa :).

Naravno ograditi kafileriju sa zicom, da kucile ne pobegnu :)
Ovaj predlog ne kosta nista, cak moze pruziti zabavu lovcima. Šakala imamo koliko hocete.


novakovic
@ Pon, 01.08.2016. 12:52