Letina za dug

Zaposleni u AD „Aleksa Šantić” protestovali su u sredu, 29. juna ispred Skupštine grada zbog najave da će na ime duga za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta biti oduzet rod sa njiva koje to preduzeće obrađuje.

Foto 28284Foto 28281 U preduzeću je trenutno zaposleno oko stotinu radnika, a koristi oko 3000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Prema rečima sindikalaca lokalna samouprava sada želi da naplati dug za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, ali ne u novcu, nego u letini, iako je preduzeće predlagalo da dug odviše stotina hiljada evra plate u tri rate. Za rešavanje problema koji opterećuju AD „Aleksa Šantić” obraćali su se brojnim institucijama, ali kako je kazala Ljiljana Matković, članica Izvršnog odbora Samostalnog sindikata u preduzeću, odgovor nije stigao ni sa jedne strane.
- Dosta zemlje je u pitanju, a hoće da požanju našu pšenicu. Žele sve da nam uzmu, a to za nas znači propast. Mi ne želimo to da dozvolimo. Kompletna proizvodnja je u pitanju, a sada žele da nam naplate ceo zakup, što je više od 650 hiljada evra. Ako se to dogodi, mi više nećemo postojati. Trenutno obrađujemo oko tri hiljade hektara. Lokalna samouprava traži da celokupan rod pšenice isporučimo u njihovo skladište, iako je poznato da mi nemamo drugih prihoda. Niko se nije zapitao šta će biti sa nama koji smo zaposleni u preduzeću - ispričala je Ljiljana Matković, član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata u AD „Aleksa Šantić”.
Članove Izvršnog odbora sindikata primili su gradonačelnica Dušanka Golubović, član Gradskog veća za poljoprivredu Jovan Keča i pomoćnik gradonačelnika Boris Bulović. Razgovor je trajao više od sat vremena.
- Sa gradonačelnicom i većnikom za poljoprivredu smo se dogovorili da ispoštuju naše predloge u vezi sa isplatom zakupa. Tražimo da nam se omogući plaćanje u tri rate, rekli su da će da urade sve što je u njihovoj nadležnosti, da se dogovore sa ministarstvom poljoprivrede. Prvi put smo dobili priliku da razgovaramo sa lokalnom samoupravom, dobili smo obećanja i verujemo im da će ih ispuniti - rekao je predsednik Izvršnog odbora Samostalnog sindikata u AD „Aleksa Šantić” Aleksandar Petković.
Gradonačelnica Dušanka Golubović je nakon razgovora izrazila mišljenje da bi bilo bolje da su se lokalnoj samoupravi obratili direktori preduzeća, koji su ipak ostali ispred zgrade Skupštine grada.
- Smatramo da moramo da uradimo sve što je u nadležnosti lokalne samouprave i svi zaposleni moraju da imaju određenu sigurnost i uslove pod kojima moraju da rade. Ono što nije u našoj nadležnosti prepustićemo resornim ministarstvima da rešavaju. Sindikati i zaposleni svoja prava treba da traže kod svog poslodavca i u tom smislu lokalnoj samoupravi su trebali da se obrate upravo oni, dakle direktori u tom preduzeću. O zahtevu za plaćanje zakupa u tri rate odlučiće ministarstvo poljoprivrede, čija saglasnost je neophodna za sve ono što lokalna samouprava radi u vezi sa zakupom poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini - kazala je gradonačelnica Dušanka Golubović i dodala da će lokalna samouprava, uvažavajući celokupno stanje u ovom preduzeću, dostaviti ministarstvu svoje obrazloženje u vezi sa zahtevom da se dug za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta plati u tri rate.
@ Čet, 30.06.2016. 02:16
ad aleksa šantić aleksa šantić aleksandar marotić aleksandar petković boris bulović društvo državno poljoprivredno zemljište dug dušanka golubović ekonomija gradonačelnik gradsko veće jovan keča ljiljana matković lokalna samouprava poljoprivreda pomoćnik gradonačelnika privatizacija privreda sela sindikat sombor zakup
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Prema rečima sindikalaca lokalna samouprava sada želi da naplati dug za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, ali ne u novcu, nego u letini, iako je preduzeće predlagalo da dug odviše stotina hiljada evra plate u tri rate.
besmisleno je uopšte razgovarati i nekakvoj ODLUCI koja nije zasnovana na zakonu, već je proizvod političkog dogovora... tako ne funkcioniše pravna država, a u celoj priči oko državnog zemljišta nema ni slova P od prava još od početka njegove primene.

A kako su prošli predhodni dužnici i kako je sa njima pronađen "kompromis" i zašto bi Šantić bio drugačije tretiran od drugih neplatiša.?
Dobra je ovo prilika da se prisetimo ZZ Kljajićeva i njihovog duga od 400.000 evra !!   Kako je, i da li je uopšte naplaćen taj dug ?  Može li Šantić da traži iste uslove kao što su to imali drugi ?

Sve u svemu, za sve što se dešava jedini krivac je država koja je svesno dopustila kršenje zakona, a sve dalje su samo posledice i ovakve skandalozne odluke - od slučaja do slučaja !!
Kobra
@ Čet, 30.06.2016. 08:54
Pretpostavljam da je ovakva odluka o nacinu placabnja zakupnine polj. zemljista vaziti samo za AD Aleksa Santic ,za zakupce polj. zemljista koji su ugovore sklapali po lokalnim kaficima kao i za "anonimne" zakupce  ce se naci neki drugi model placanja zakupnine.....jbg...od njih je  vec uzeta provizija .
anonimus
@ Čet, 30.06.2016. 09:21
anonimus
Kada se krece sa kosidbom zita  u Kljajicevu, kako se prica nije placen zakup.Mozda ce se ovde najbolje videti ima li privilegovanih i kako se prica sklapanja racuna po kafanama.
Gorčilo97
@ Čet, 30.06.2016. 10:36
Gorčilo97