Lemeški kulen - specijalitet zarobljen u birokratiji

U subotu, 25. juna u Svetozaru Miletiću održan je deseti Lemeški kulen fest.

Foto 15121Čuveni lemeški kulen proizvodi se po dva veka starom receptu, a sastojci su samo kvalitetno svinjsko meso, paprika i so. Specifičnost kulena iz Svetozara Miletića krije se u posebnom procesu proizvodnje, koji je neponovljiv na drugom mestu. Kulen se pravi takozvanim toplim punjenjem: meso svinje od 120-150 kilograma se odmah melje, dodaju se začini i puni se u crevo. Posle toga se 24 sata hladi prirodnim putem i tri dana se dimi na bukovini. Posle dimljenja se stavlja u komoru, gde ostaje da zri najmanje šest meseci. Plemenita buđ koja se pojavljuje na crevu daje poseban ukus lemeškom kulenu.
Kristina Kovač je otkrila da je najukusniji kulen onaj koji zri u severnim komorama, jer vetrovi iz pravca Dunava i telečkih brda donose specifične mirise. Posebna je i komora za sušenje: gradi se od žute zemlje ili čerpića, ne sme da bude okrečena, niti u nju treba da se stavlja crep ili beton.
Iako se radi o osvedočenom delikatesu, činjenica da je lemeški kulen dobio i oznaku geografskog porekla, za sada ne donosi očekivani profit, jer nije rešena distribucija na domaćem i inostranom tržištu. Najveća prepreka je upravo način proizvodnje, koji nije definisan u zakonima i pravilnicima. Pre dve godine je formirano stručno telo čiji zadatak je da definiše legislativu za proces proizvodnje proizvoda sa geografskim poreklom, ali se to do danas nije dogodilo.
Na Lemeškom kulen festu posetioci su imali priliku da degustiraju čuveni specijalitet, ali su u ponudi bili i čvarci, slanina, šunka, kobasice i razne druge đakonije iz domaće radinosti. Ovom prilikom kulen se prodavao po nižoj ceni, a kilogram lemeškog kulena može da košta i 20 evra, upravo zbog specifičnog načina proizvodnje.
@ Uto, 28.06.2016. 01:56
društvo gastronomija hrana kulen lemeški kulen lemeški kulen fest manifestacija poljoprivreda sela sombor specijalitet stočarstvo svetozar miletić
Prethodna vest Sledeća vest