Vizije budućnosti - ideje za urbaniste

U Gradskom muzeju u četvrtak su predstavljeni radovi osmoro studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog FTN-a o strategiji razvoja centralne zone Sombora.

Foto 28210Osam radova ove maštovite strategije, izrađene pod mentorstvom prof. dr Darka Reba, direktora Departmana za arhitekturu i urbanizam, kao i Marine Carević, asistenta na ovom odseku FTN, jedan je od rezultata zimus održanog okruglog stola posvećenog novom promišljanju uređenja centra grada, kada je i dogovorena saradnja sa novosadskom visokoškolskom institucijom.
- Arhitektura užeg centra Sombora sadrži lepe građevine od kojih neke datiraju čak iz turskog doba, ali pre svega dominiraju zgrade iz vremena austrougarske vladavine građene u stilu baroka, klasicizma i nešto novijeg secesijskog stila - kazao je prilikom otvaranja izložbe Milan Stojkov, glavni gradski urbanista, na čiju inicijativu su i pozvani mladi stručnjaci da daju svoje sveže ideje kada je u pitanju urbanističko-arhitektonsko tretiranje užeg centra Sombora.
Na to bogato i raznoliko istorijsko i stilsko nasleđe Somborci su izuzetno ponosni i osetljivi, pa je zato veliki izazov i još veća odgovornost za svakog ko se bavi urbanizmom da radi izmene i rekonstrukcije u istorijskom jezgru grada, podsetio je Stojkov.
Zahvaljujući se na pozivu da studenti uzmu učešća u idejnom promišljanju strategije transformacije centralnog područja Sombora, prof. dr Darko Reba je činjenicu da su, sa jednim izuzetkom, mladi stručnjaci po prvi put bili u Somboru, ocenio kao svojevrsnu prednost, jer nisu morali da budu opterećeni ustaljenošću promišljanja centra grada.
@ Pet, 24.06.2016. 02:12
arhitektura departman za arhitekturu i urbanizam fakultet tehničkih nauka gradski muzej izložba kultura marina carević milan stojkov prof. dr darko reba sombor strategija razvoja vizija
Prethodna vest Sledeća vest