Bogićević potvrdio vezu sa zakupcima!

Miroslav Bogićević za Večernje novosti izjavio da je njegov bivši saradnik zakupio Fabriku akumulatora Sombor.

Foto 11258Branimir Tucaković, bivši saradnik gazde Koncerna Farmakom Miroslava Bogićevića, inače vlasnika FAS, novi je zakupac ovog preduzeća. To nam je u petak potvrdio i sam Bogićević. - Tucaković je radio kod mene u Farmakomu i tačno je da je sa Grcima zakupio FAS - kaže za Novosti Bogićević. - Ali, Fabrika akumulatora nije prodata i nije na prodaju. Mnogi pokušavaju da me eliminišu i kad god se pomene prodaja neke firme uvek je dovode u vezu sa mnom. Šapčanin Tucaković je vezan sa Grkom Etimosom Karanosisom preko firme Dem Helas od 4. maja ove godine i novi je zakupac Fabrike akumulatora Sombo (FAS) u stečaju. Ova odluka stečajnog upravnika izazvala je mnogo bure u javnosti, jer je firma Dem Helas osnovana 27. avgusta 2015, dakle samo pre godinu dana. Tom prilikom je, kao osnivački kapital, uplaćeno šest miliona dinara. Kao adresa firme navedena je beogradska opština Voždovac, ali je kao adresa za prijem pošte navedena Mačvanska ulica broj 26 u Šapcu, što je dodatno podgrejalo nagađanja da ova firma ima nekakve veze s propalom imperijom Farmakom MB Miroslava Bogićevića, koja je vlasnik Fabrike akumulatora. Pogotovo što šabačka čaršija tvrdi da je Tucaković Bogićevićev prijatelj. Radnici su nezadovoljni i zato što kompanija Viskol grupa ostaje bez posla, iako je za vreme kratkog zakupa obnovila proizvodnju. 
Prema rečima Zlate Rakić, stečajne upravnice u FAS, sa dosadašnjem zakupcem, novosadskom firmom Viskol grupa, koja je u zakupu bila od juna 2015. godine, i za to plaćala mesečnu kiriju od 10.000 evra, raskunut je ugovor. Ta firma je zapošljavala stotinak radnika i proizvodila sve vrste akumulatora. Međutim, Odbor poverilaca fabrike akumulatora Sombor (FAS), koja je poslovala u sastavu Farkoma MB Miroslava Bogićevića, u februaru je doneo odluku o izdavanju poslovnog prostora. Rakićeva naglašava da poverioci smatraju da taj iznos nije dovoljan, pa su Viskol grupi otkazali ugovor. Ona dodaje da je za zakup fabrike bila je zainteresovana samo jedna firma, i to Dem Helas, i da je ugovor potpisan na četiri meseca, posle čega bi fabrika trebalo da bude ponuđena na prodaju i nađe strateškog partnera. Novi zakupac poslovni prostor mesečno plaća 30.000 evra. Stečajna upravnica kaže da je Viskol grupa za vreme zakupa proizvela 130.000 raznih vrsta akumulatora i da su uglavnom izvozili na tržište Rusije i u zemlje okruženja. To planira i novi zakupac, koji se trenutno nalazi u fazi priprema za pokretanje proizvodnje. 
Na srpskom tržištu, inače, ima oko dva miliona vozila koja moraju da menjaju akumulatore na tri-četiri godine, a ako sa zna da je prosečna cena akumulatora za malolitražno putničko vozilo oko 50 evra, lako je videti o kolikom se, potencijalno, masnom zalogaju radi. 
Izvor: Večernje novosti | @ Ned, 22.05.2016. 03:12
branirim tucaković dem helas etimos karanosis fabrika akumulatora sombor farmakom mb miroslav bogićević privreda sombor zlata rakić
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

- Fabrika akumulatora Sombor iz dana u dan je na sve nižim granama. Ne zna se kada će se okončati stečaj, a već drugi put pada u ruke zakupaca. Sada se, po svemu sudeći, vraća stari vlasnik Miroslav Bogićević, prvi čovek Farmakoma MB u čijem je sastavu FAS. Uz gazdovanje bivšeg Bogićevićevog saradnika iz Šapca Branimira Tucakovića, suvlasnika firme DEM Helas, somborska fabrika opet proizvodi akumulatore, ali sa oko 30 odsto kapaciteta i stotinak radnika koji su pristali da pod nadnicu od 1.000 dinara, koju im isplaćuju svaki dan, dolaze na posao. Iako zaposleni i sindikat ove fabrike smatraju da treba da bude prodata, jer samo tako može da se reši njen problem, pre svega dugovi, loš proizvod i izgubljeno tržište, stari gazda, kako nam je rekao, ne nemarava da FAS ispusti iz ruku. Poverioci, među kojima je nekoliko velikih banaka koje potražuju nekoliko desetina miliona evra, zasada ne znaju šta da rade. FAS je od 2006. godine, kada je prešao u ruke Farmakom MB, nagomilao gubitak od 4,5 milijardi dinara, a od 820 radnika, sada je angažovano oko 100, dok su ostali ili dobili otkaze ili su na prinudnom odmoru - nastavak teksta na sajtu Večernjih novosti
savamajstor
@ Pon, 23.05.2016. 03:30
savamajstor
pod nadnicu od 1.000 dinara, koju im isplaćuju svaki dan


Neistina.
h8r
@ Pon, 23.05.2016. 13:27
h8r