Princ Čarls poželeo staparski ćilim

Tradicionalne rukotvorine iz Srbije i žene koje čuvaju stare tehnike impresionirale su princa Čarlsa i vojvotkinju Kamilu, a britanski prestolonaslednik tokom posete izložbi u Novom Sadu zatražio je da odmah kupi staparski ćilim - prenela je pres služba Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Foto 27381Foto 27380 Predsednica udruženja Etno mreža i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, koja je s predstavnicima ambasade Australije bila domaćin prinčevskom paru na izložbi, kaže da su gosti iz Britanije prilikom obilaska štandova ocenili da ovako kvalitetne proizvode od pustovane vune kakve ima Etno mreža gotovo nigde nisu videli. Takođe, posebno su se interesovali za rukotvorine u tehnici tkanja poput staparskog i pirotskog ćilima, kao i za pletene knjaževačke dvopređne čarape.  
- Princ je želeo da kupi ćilim i bio je iznenađen što ni u Beogradu nema etno galerije gde mogu da se kupe rukotvorine i tradicionalni proizvodi sa geografskom oznakom i imenom porekla što bi stvorilo izvor prihoda za brojne porodice i nezaposlene žene iz svih krajeva Srbije – istakla je Violeta Jovanović.
Staparski ćilim je, uz pirotski, najpoznatiji autohtoni srpski ćilim. Nastao je u domaćoj radinosti u selu Stapar u Bačkoj, na severozapadu Vojvodine, u 18. veku. Staparski ćilimi su obično tkani u paru, na specifičnom širokom horizontalnom razboju. „Zlatno doba“ staparskog ćilimarstva bile su poslednje decenije 19. i prva polovina 20. veka, sa preovlađujućim cvetnim motivima. Danas je tkanje ćilima u Staparu gotovo izumrlo.
@ Pet, 18.03.2016. 02:27
društvo etno mreža folklor istorija naled novi sad princ čarls razboj rukotvorine sela sombor stapar staparski ćilim stari zanat tkanje violeta jovanović
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Lepa vest,naš narod je izuzetno nadahnut i treba podržati i naći načine da se ovako lepe rukotvoorine plasiraju u svet.
teo402
@ Sub, 19.03.2016. 18:43
teo402
A jel vas bezmozge neko istruisao da uz svoja redovna kenjkanja sa papira i uobičajene mantre poput "svaka čast Vučiću" i "žuti lopovi" pišete i po koji afirmativan komentar na neke leve vesti da ne bi izgledalo providno? Javite "instruktoru taktičaru" da je uspelo, nije providno, zaista.
zerx
@ Sub, 19.03.2016. 19:02
Moram da priznam da mi je onaj Pixel mnogo smešan lik. Nekako je uspeo da pre mnogo godina radi deo kampanje za Đinđića, pa na osnovu toga prodaje svoje usluge po regionu. Naravno, kada onome što nikada ne spava spomeneš da si bilo šta radio za Đinđića, automatski te zapošljava. I ovde je očigledno savetovao botove da komentarišu i druge teme, a ne samo politiku, kako bi se stvorio privid da iza nikova stoje obični građani, a ne stranačka vojska. Ali, kad taj posao rade biseri iz SNS dobiješ komentare kao što je ovaj iznad ili one od meni omiljenog nika Sofijam:

Posetiću izložbu.

Smiley Raduje me da je stigla prolećna kolekcija !!


I dok se Sofijam raduje prolećnoj kolekciji, ja razmišljam kako da se posle izbora odužimo čoveku. Pixele, ti si naš idol!
Polupismen
@ Sub, 19.03.2016. 19:06
U pravu je Sofijam, stigla je nova prolećna kolekcija idijota, ona, teo402 i ostali registrovani nalozi kojima je šifra zaboravljena, novoregistrovani i oni što će tek biti registrovani do 24.04. Smiley
zerx
@ Sub, 19.03.2016. 19:13