Otvorena Gimnazija o Milutinu Milankoviću

U sklopu programa Otvorena Gimnazija, u utorak,15. decembra, živom rečju, slikom i filmom predstavljen je velikan svetske nauke Milutin Milanković (1879-1958).

Foto 465Učenicima i profesorima obratio se Đorđe Nešić, profesor i književnik, upravnik Kulturno-znanstvenog centra Milutin Milanković u Dalju.
Na manje od 50 kilometara od Sombora, na slavonskoj obali Dunava, stoji rodna kuća jednog od najumnijih Srba uopšte. Školovan u Osijeku (Klasična Gimnazija) i Beču (studije tehnike i doktorat u 25. godini života), blistavu karijeru u „carstvujuščoj Vijeni” prekinuo je svojom odlukom, da bi se 1910. godine preselio u Beograd. Epohalna otkrića u oblasti klimatologije i nebeske mehanike bila su ispred svoga vremena, pa je puno priznanje stekao tek dvadeset godina posle smrti. Za Sombor ga vezuje prijateljstvo sa Veljkom Petrovićem, kome je poslužio kao inspiracija za pripovetku „Moloh”.
Danas se u domu porodice Milanković, klasičnom zdanju iz XVIII veka, nalazi izuzetna postavka postignuća i životopisa ovog znamenitog Daljca. To „jezgro neumrlog duha” zaslužuje da bude posećeno i nedvosmisleno uvaženo.
Izvor: Gojko Mišković | @ Pet, 18.12.2015. 02:56
dalj đorđe nešić gimnazija veljko petrović istorija kultura milutin milanković nauka obrazovanje otvorena gimnazija sombor
Prethodna vest Sledeća vest