Slovenački „IRWIN” u Somboru

U utorak, 15. decembra u 19 sati u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić” biće otvorena izložba slovenačke umetničke grupe „IRWIN”, koja se u muzičkom domenu povezuje sa grupom Laibach.

Foto 26712 Grupa „IRWIN“ je osnovana u Ljubljani 1983.godine. Njeni članovi su Dušan Mandič (1954), Miran Mohar (1958), Andrej Savski (1961), Roman Uranjek (1961) i Borut Vogelnik (1959). Grupa „IRWIN” je dosledna tzv. retro principu, koji „nije stil ili trend u umetnosti već princip razmišljanja, način ponašanja i delovanja“ (IRWIN). Početkom devedesetih umetnički kolektiv NSK transformisao se iz organizacije u „Državu“ u vremenu, u čijem okviru IRWIN deluje kao učesnik ali i kao hroničar vremena beležeći i analizirajući procese koji su nastali nakon pada socijalizma u Evropi. „IRWIN” u svojim radovima uključuje motive iz socijalističkog realizma i iz umetnosti Trećeg Rajha, zatim iz različitih politički angažovanih evropskih avangardnih pokreta uključujući nemački dadaizam, italijanski futurizam i sovjetsko-ruski konstruktivizam, kao i iz religiozne umetnosti i umetnosti na tlu Slovenije u 19. veku.
Ti elementi se kombinuju sa lajtmotivima Laibacha: zastava, orao i crni krst ruskog suprematiste Kazimira Maljeviča. Danas petočlani umetnički kolektiv „IRWIN” zauzima jedno od najznačajnijih pozicija u savremenoj umetnosti Istočne Evrope.
Postavku izložbe čini 36 slika, kolaža i fotografija. Izložba je organizovana u saradnji sa Visconti Fine Art Gallery iz Ljubljane, koja je i vlasnik izloženih dela.
Svečano otvaranje zakazano je za 19 sati u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić”. Izložba će biti postavljena do 28. decembra.
@ Uto, 15.12.2015. 03:16
andrej savski borut vogelnik dušan mandič fotografija galerija kc laza kostić irwin izložba kultura kulturni centar laza kostić laibach likovna umetnost ljubljana miran mohar nsk roman uranjek slike slovenija sombor umetnost visconti fine art gallery
Prethodna vest Sledeća vest