Nema zainteresovanih za Aleksa Šantić

Agencija za privatizaciju proglasila je neuspešnim postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju kapitala preduzeća AD Aleksa Šantić.

Foto 6504- Komisija za sprovođenje postupka, proglasila je neuspešnu prodaja preduzeća AD Aleksa Šantić jer u predviđeno roku nije pristigla nijedna prijava za učešće u postupku javnog nadmetanja radi prodaje kapitala subjekta privatizacije - objavljeno je na sajtu Agencije za privatizaciju. Procenjena vrednost kapitala koja je bila predmet prodaje iznosila je 802.465,85 evra. Na prodaju je bilo ponuđeno preduzeće, sa dve farme svinja, silosom, skladištem, mešaonom stočne hrane, sušarom. Po navodimo dnevnog lista Dnevnik, menadžment je već imao i kupca voljnog da izdvoji tražene iznos, ali je do poništavanja prodaje došlo pošto se niko, pa ni postojeći zainteresovani strani ulagač, nije javio, pre svega zbog traljavog agencijskog vođenja celog postupka i zbog toga što je sam poziv bio nedovoljno jasan i konkretan u svojim ključnim odredbama. Kakva će na kraju biti sudbina preduzeća i 217 zaposlenih zna samo Ministarstvo privrede. Pitanje je da li  do kraja godine i krajnjeg roka za privatizaciju u Srbiji ima vremena za još jedan pokušaj prodaje. 
Inače, obaveze ovog našeg poljoprivrednog preduzeća dostigle su cifru od tri milijarde dinara. Više od 650 miliona dinara AD Aleksa Šantić duguje Razvojnom fondu Vojvodine. Komercijalnim poveriocima su „kratki” 345 miliona dinara, a na to se nastavljaju obaveze prema ostalim državnim institucijama (robne rezerve) 222 miliona. Ostale obaveze preduzeća iznose 405 miliona dinara. Za poreske obaveze i doprinose se duguje 108 miliona, a samoj Poreskoj upravi preko 20 miliona dinara. Prvi deo imovine AD Aleksa Šantić prodat je u aprilu ove godine, za oko osam miliona evra, preduzeću „Agriser”, u vlasništvu italijanskog sistema Ferero. Kupac se tom prilikom obavezao na preuzimanje 50 radnika Aleksa Šantić AD, kao i na investiciono ulaganje u zasade lešnika na celokupnoj zemlji.
@ Pon, 14.12.2015. 00:43
ad aleksa šantić agencija za privatizaciju agriser dnevni list dnevnik ferero javno prikupljanje ponuda ministarstvo privrede poljoprivreda privatizacija privreda sombor
Prethodna vest Sledeća vest