Obeležen Dan oslobođenja Sombora od fašizma

Polaganjem venaca na spomen obeležja i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Sombor obeležen je 21. oktobar, Dan oslobođenja Sombora od fašizma.

Foto 26249 Foto 26242Vojnicima i građanima palim za slobodu Sombora odata je počast polaganjem venaca na spomen obeležja na groblju crvenoarmejaca, na partizanskom groblju i na groblju bugarskih vojnika. Cveće sećanja položeno je i na spomenik žrtava fašizma na Vidovdanskom trgu. U ime grada Sombora vence je položio predsednik Skupštine grada Borislav Staničkov, Ambasadu Ruske Federacije predstavljao je drugi sekretar ambasade Igor Bojko, Ambasadu Republike Bugarske savetnik Dimitar Canev i potpukovnik Petar Petrov. Vence su položili i predstavnici 1. Centra za obuku Vojske Srbije, SUBNOR-a i Udruženja ratnih vojnih invalida, te Komunističke partije.
Nakon polaganja venaca na spomen obeležja u Narodnom pozorištu Sombor održana je svečana akademija povodom Dana oslobođenja od fašizma, koja je počela himnom „Bože pravde“, koju je otpevao crkveni hor „Sveti car Konstantin i carica Milica”. U okviru programa prikazan je i kratki film „Sombor živi“ autora Milana Đurđevića. Svečanoj akademiji su prisustvovali predstavnici ambasada Ruske Federacije i Republike Bugarske, članovi SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida, verskih zajednica, Zapadnobačkog okruga, opština Kula, Odžaci i Apatin. Svečani govor održao je predsednik Skupštine grada Sombora Borislav Staničkov, koji je podsetio da su antifašizam i antinacizam humanistički pokreti, koje ne treba izjednačavati sa bilo kojom ideologijom.
- Danas se navršava 71 godina od osvajanja slobode Sombora. Često se i danas postavlja pitanje da li je nacizam leva ili desna ideologija. Ova lažna dilema perfidno se podmeće, da bi se umanjilo sve ono što su nacističko-fašistički zločinci uradili ili se izjednačili sa kasnijim zločinima u socijalističkim zemljama. Antifašizam i antinacizam su humanistički pokreti i ne treba ih izjednačavati sa bilo kojom ideologijom. To nije stvar pripadnosti levici i desnici, iako su ideje levice bliže antifašizmu. Moramo imati u vidu da su se u Drugom svetskom ratu mnogi desničari borili protiv fašizma, kao i sveštena lica i vernici. Zabrinjava međutim, uspon ekstremne desnice u evropskim, razvijenim zemljama, pošto svaki ekstremizam proizvodi i izaziva nesreću. Falsifikat se kad-tad otkrije i zato treba podsetiti da se za vreme Drugog svetskog rata pod rukovodstvom Komunističke partije u Somboru stvara pokret otpora u kome učestvuje Svetozar Marković Toza, Radivoj Ćirpanov, Kamenko Gagrčin, Vera Gucunja, Dušan Staničkov, Erne Kiš, Jožef Flosberger i drugi. Mnogi rodoljubi pali su u herojskoj borbi protiv okupatora ili su odvedeni u koncentracione logore. Ipak, najviše Somboraca poginulo je po oslobođenju Sombora, u završnim borbama protiv okupatora na Dunavu, u Batinskoj bici i na Dravi u Bolmanskoj bici. To govori o herojstvu, solidarnosti, nesebičnosti i humanizmu naših predaka. 
Razvoj i napredak jednog društva uslovljen je ekonomskom snagom, ali sama ne garantuje progres. Potrebno je ulagati u obrazovanje i kulturu, da bi ekonomska snaga bila upregnuta u napredak. Napredak gradova i opština u Srbiji u mnogome zavisi od milosti centralnih vlasti, koje će nam uputiti stranog investitora uz finansijski podsticaj države. Grad nije imao mnogo naklonosti centralnih vlasti u ovim poduhvatima. Sombor je bio najrazvijeniji za vreme decentralizacije vlasti u nekadašnjoj SFRJ, kada je sam raspolagao svojim dohotkom. Moramo se uključiti u utakmicu, za naklonost centralnih vlasti i uporno ukazivati na komparativne prednosti koje ima naše područje. Jasno je da to mogu samo obrazovani i kvalitetni kadrovi, koji na žalost napuštaju naš grad i državu – rekao je predsednik Skupštine grada Sombora Borislav Staničkov.
Gradonačelnik Sombora Saša Todorović nije prisustvovao obeležavanju Dana oslobođenja Sombora od fašizma, jer se trenutno nalazi u Izraelu, u Tel Avivu, na svetskoj konferenciji gradonačelnika, kao jedini predstavnik Srbije.
- Budite ponosni na naše pretke koji su te 1944. godine oslobodili naš grad i omogućili da živimo u normalnoj, pristojnoj državi dobrih ljudi. Ja sam na putu sa jednim veoma značajnim zadatkom, da obezbedim potencijalne investicije za grad Sombor, da bi smo i na taj način mnogo bolje živeli i bili ono što svi želimo: grad koji će se prepoznavati po svojoj tradiciji, multietničnosti i multikonfesionalnosti i pre svega grad koji će biti privredni lider ne samo ovog regiona, nego i šire regije – poručio je gradonačelnik Sombora Saša Todorović putem video snimka pripremljenog pre njegovog putovanja u Izrael.
Dodelu Oktobarske nagrade Ivanu Paviću, predsedniku Pokreta Gorana u Somboru obrazložio je predsednik komisije za dodelu Oktobarske nagrade Vasa Relić.
- Dobitnik je mnogih nagrada, kao što su povelja za izuzetan doprinos akcija za unapređenje i zaštitu životne i radne sredine u Beogradu 1982. godine i Pančićeva omorika kao znak priznanja za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju goranskih aktivnosti u decembru 2010. godine. Navedene nagrade izdvojene su iz mnoštva drugih, a nepomenutih priznanja, koja je kroz predani rad današnji laureat zaslužio, što upućuje da je komisija ovoga puta bila u dosta lagodnoj situaciji upravo kada je u pitanju dodela najvećeg priznanja grada Sombora.
Naime, vidljivo je da su sva navedena priznanja, koje je Ivan Pavić dobio iz specifične oblasti, ali za grad Sombor svakako najdragocenije, a to je očuvanje, unapređenje i zaštita društvene, životne i radne sredine, kroz ozelenjavanje, ali i edukovanje i usmeravanje novih naraštaja put tih aktivnosti. Ivan Pavić to nije činio samo na prostoru svoga grada, u kome je postao i ostao prepoznatljiv primer za ugled svojim sugrađanima, inače poznatim po tome koiko se ponose zelenilom ovog grada, nego je to preneo i na širi prostor ne samo zemlje Srbije – kazao je Vasa Relić, obrazlažući u ime komisije dodelu Oktobarske nagrade grada Sombora Ivanu Paviću.
- Drago mi je da sam za svoj rad dobio ovu nagradu. Ipak, to nije samo moja zasluga. Da bi to realizovali, moralo je da učestvuje mnogo ljudi. Tako smo stvorili vrednost u oblasti zaštite čovekove sredine. Tu su bili i gorani, i radnici mnogih preduzeća, i vojska je učestvovala, mnogo dece. Mnogo hvala gradu, jer sam ipak dobio priznanje od zelenog grada i nastojaću da radim dok god budem u mogućnosti – kazao je kratko Ivan Pavić, ovogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade grada Sombora.
@ Čet, 22.10.2015. 03:46
21. oktobar dan oslobođenja od fašizma društvo ivan pavić oktobarska nagrada sombor
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović nije prisustvovao obeležavanju Dana oslobođenja Sombora od fašizma, jer se trenutno nalazi u Izraelu, u Tel Avivu, na svetskoj konferenciji gradonačelnika, kao jedini predstavnik Srbije.
Bopraviti u Izraelu više od dve sedmice, iako konferencija traje bart-bratu najviše 3 dana, u situaciji kada grad gotovo da nema grejanje ili je ono na kašičicu, kada skupština menja kompletno rukovodstvo vitalnog JKP, kada se preko drugih JKP zadužuju građani za novih MILION evra, kada više od polovine seoskih sredina nema zdravu pijaću vodu, pa ni u dane koji su rasporedom određeni ( 3 od 7 u nedelji ) nije ništa drugo, do neodgovornost, a pre svega dokaz da gradonačelnik već odavno nije na čelu našeg grada, da je samo maneken koji ume dobro da priča... mada u poslednje vreme nema novih priča, sve liče jedna drugoj... 
Grad Sombor vode "volonteri", zamenici, poverenici koji su se uselili i ne izlaze iz gradonačelnikovog kabineta... 

Naravno, u ovakvim prilikama, postavlja se i logično pitanje, ko plaća "medeni mesec" našeg gradonačelnika na mramornom moru, i ko je još u sastavu "delegacije"...

I kad smo već na ovoj temi, možda je i prikladno što ne prisustvuje samom obeležavanju godišnjice oslobođenja, a usput i predsednika skupštine Staničkova bi trebalo bar da je sramota što je na čelu skupštine grada, koji je na dnu lestvice onih gradova po izdvajanjima za rad boračke organizacije, za obeležavanje ovakvih i sličnih datuma antifašističke tradicije Srbije... 

Kao jadan primer neshvatljivog odnosa, navedimo, da samo na zloupotrebe službenih vozila van radnog vremena ( Volonter, gradonačelnik i njegov zamenik ) potroše novca koliko boračka organizacija za 5.godina, pa i više... sramota, malo je reći sramota... 
Kobra
@ Čet, 22.10.2015. 10:12
Možda je gradonačelnik posle  predstaljanja Srbije i Sombora otišao  na HADŽILUK !!!


Stradija-nac
@ Čet, 22.10.2015. 21:52