„Heimatbuch” premijerno u petak

Uobičajenom „pretpremijernom” konferencijom za medije u Narodnom pozorištu Sombor najavljena je predstava koja će premijeru doživeti u petak, 16. oktobra.

Foto 26170 Reditelj Gorčin Stojanović postavio je na scenu komad Kaće Čelan „Heimatbuch”, ljubavnu priču između Nemice, zatočenice gakovačkog logora i logorskog čuvara posle Drugog svetskog rata. Komad je prvi put izveden u Subotici 1989. godine u KPGT-u. 
- Reč je o komadu koji se neposredno tiče i ovog grada i ovog podneblja, ali i svih ljudi preko kojih je prešla istorija, na način kao preko likova u ovom komadu. Kaća Čelan je rođena u Ratkovu, gimnaziju je završila u Odžacima, studirala je književnost, teatrologiju i glumu u Sarajevu, a njeno daleko poreklo je iz srca Bosne, iz Kreševa. U komadu se i ona pojavljuje, na samom kraju, u liku devojčice. Ceo komad je sačinjen od fragmenata sećanja na priče koje je čula kao dete iz kolonističke porodice. Njen život u Ratkovu je bio snažno obeležen činjenicom da je njena najbolja drugarica bila Nemica, čija porodica nije otišla u Nemačku, već se vratila u Ratkovo, odnosno onda još Parabuć i doživela sudbinu kakvu je doživela. Reč je o komadu koji afirmiše ljudskost i nema nikakve feljtonističke pretenzije, nije angažovana predstava - rekao je reditelj Gorčin Stojanović. Predstave sa tematikom vezanom za Sombor biće obavezni deo naredne dve pozorišne sezone, najavio je upravnik Narodnog pozorišta Sombor.
- „Heimatbuch” je prvi komad iz ciklusa koji će činiti četiri predstave koje korespondiraju sa prostorom koji omeđava Sombor, sa ljudima koji čine Sombor, sa umetnicima, stvaraocima, uopšte sa Somborom - rekao je Mihajlo Nestorović. Te četiri predstave biće postavljene na scenu Narodnog pozorišta Sombor tokom ove i naredne sezone. Nakon 12 godina u somborskom pozorištu će ponovo zaigrati Aleksandar Đurica, koji je dobro poznat po predstavama „Buđenje proleća”, „Ruženje naroda u dva dela”, „Bogojavljenska noć”, „Putovanje u Nant”. On će u „Heimatbuchu” igrati Adama Šmita.
- Zaista mislim da za ovaj komad nema boljeg mesta od somborskog pozorišta, nekako mu pripada. Postoji nešto u toj multikulturalnosti i multietničnosti koju Sombor nosi sa sobom, to se oseti u gradu. Mislim da će somborska publika umeti da prepozna to što smo želeli da im kažemo - rekao je Aleksandar Đurica. U predstavi igra i mlada glumica Milica Mima Trifunović, koja je već gostovala na sceni somborskog teatra u dve predstave.
- Ja sam jako malo znala o samoj temi, o Podunavskim Švabama. Rođena sam u Valjevu i nemam veze sa Vojvodinom, a ovu temu nisam mogla ni u školi da obrađujem, tako da mi je bilo značajno da saznam neke stvari koje su se dešavale u mojoj zemlji - ispričala je Milica Mima Trifunović. U podeli uloga učestvuje i doajen somborskog pozorišta David Tasić Daf.
- Najzad se desilo i to da posle sto trideset i nešto premijera u somborskom pozorištu zaigram dedu - šaljivo je prokomentarisao najstariji glumac u predstavi.
Scenograf predstave je Gorčin Stojanović, kostimograf Lana Cvijanović, a lektor dr Ljiljana Mrkić Popović. U predstavi igraju Aleksandar Ðurica, Tatjana Šanta, Milica Janevski, Branislav Jerković, Ivana V. Jovanović, Milica Mima Trifunović, Marko Marković, Srđan Aleksić, Mihajlo Nestorović, Olgica Nestorović, Dragana Šuša, Nemanja Bakić, David Tasić Daf.
Premijera predstave zakazana je za petak, 16. oktobar u 20 sati na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, dok je pretpremijera dan ranije, u isto vreme i na istom mestu.
@ Sre, 14.10.2015. 01:32
gorčin stojanović heimatbuch kaća čelan kultura predstava premijera sombor
Prethodna vest Sledeća vest