Izložba foto-zapisa dr Radivoja Simonovića

U utorak, 6. oktobra u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu će biti otvorena izložba „Zapisi u vremenu - fotografije dr Radivoja Simonovića”.

Foto 26088 U Etnološkom odeljenju Muzeja Vojvodine u Novom Sadu čuva se više od 1.400 staklenih negativ - ploča dr Radivoja Simonovića, od kojih je, za potrebe ove izložbe, napravljen izbor koji ilustruje svu raznovrsnost etnoloških i kulturno – istorijskih motiva zabeleženih u Bačkoj, Baranji, Slavoniji, Sremu i Banatu. Autor izložbe je Bogdan Šekarić, viši kustos muzeja.
Za izložbu je korišćena arhivska građa sakupljena u Rukopisnom odeljenju Matice srpske, Galeriji Matice srpske, Muzeju grada Novog Sada i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Dopunskim terenskim istraživanjima, sprovedenim u cilju muzeološke obrade Simonovićeve fotografske zbirke, obuhvaćena su naselja: Ledinci, Kamenica, Rakovac, Beočin, Čerević, Banoštor, Vrdnik, Irig, Rivica, Bešenovo, Bešenovački Prnjavor, Bukovački salaši, Bač i Gložan, kao i manastiri: Krušedol, Velika Remeta, Beočin, Novo Hopovo, Jazak, Bešenovo, i Rakovac. Istraživanja je svojom fotografskom kamerom dokumetovao Ilija Ramić. Jedan deo etnološke građe sakupljen tokom ovih istraživanja prikazan je uporedo sa Simonovićevim fotografijama, da bi se videle promene nastale u materijalnoj i duhovnoj kulturi posle više od jednog veka.
Doktor Radivoj Simonović je rođen 17. avgusta 1858. godine u Ledincima, u Sremu. Osnovnu školu je završio u Sremskoj Kamenici a Gimnaziju u Novom Sadu. Doktorirao je medicinu u Beču a zatim, kao vojni lekar radio u Češkoj, Hercegovini i Trstu. Kada je skinuo vojničku uniformu zaposlio se u Milni na Braču, zatim je jedno vreme lečio banjske goste u Lipiku da bi najveći deo svoz života i radnog veka proveo u Somboru u kojem je umro 21. jula 1950. godine.
Doktor Radivoj Simonović, poznati somborski lekar je načinio neprocenjivo fotografsko blago za geografska, istorijska, etnološka i druga naučna istraživanja. Oduševljen životnim delom dr Radivoja Simonovića, poznatog naučnika, planinara i fototrafa, svojevremeno ga je Jovan Skerlić nazvao - „somborski Ruso”. Nakon toliko godina od smrti dr Simonovića nije sagledano do kojih granica dospeva veoma razgranato i raznovrsno stvaralaštvo ovog intelektualca, koji se osim medicinom bavio i etnografijom, sociologijom, istorijom, geografijom, filologijom, planinarstvom i fotografijom. Još kao učenik novosadske Gimnazije mladi Simonovoić je sa svojim profesorom Šandorom Popovićem, 1876. godine, počeo da krstari po Fruškoj gori i sakuplja materijal za geološka ispitivanja. Ljubav prema istraživanju nepoznatog nije ga napustila do kraja života. Kao pouzdanog istraživača, koji sve svoje radove bogato ilustruje sopstvenim originalnim fotografijama, prihvataju ga naučnici širom Evrope, objavljuju mu radove u enciklopedijama, naučnim knjigama, časopisima. Postaje najbliži saradnik velikog naučnika dr Jovana Cvijića... Najviše ga zanima divlja priroda i ljudi u njoj, pa se vere po najvišim vrletima Velebita, Dinare, Biokova, sve do Triglava. Prema nekim podacima, u SANU, beogradskim muzejima i fakultetima nalazi se sačuvano preko 15.000 fotografija i originalnih staklenih fotografskih ploča, formata 13 puta 18 centimetara, snimljenih kamerom dr Simonovića.
@ Pon, 05.10.2015. 22:50
dr radivoj simonović etnologija fotografija istorija izložba kultura muzej vojvodine novi sad sombor
Prethodna vest Sledeća vest