Foto-impresije po Konjoviću

U petak, 2. oktobra u Galeriji „Milan Konjović” otvorena je izložba „Milan Konjović: 1 slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela” na kojoj su uz 15 dela Milana Konjovića prikazane fotografije inspirisane tim radovima.

Foto 26051Foto 26064Izložba u Galeriji „Milan Konjović” je realizovana u saradnji sa novosadskom „Color Press Grupom”, časopisom „Lepota i zdravlje”, uz podršku pokrajinskog Sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Grada Sombora. Publiku na svečanom otvaranju najpre je pozdravio direktor galerije Peter Mraković, koji je zahvalio institucijama koje su omogućile realizaciju projekta, kao i fotografima, koji su učestvovali u tom poduhvatu. Stvaralaštvo Milana Konjovića i samu galeriju predstavio je stručni saradnik galerije Nebojša Vasić.
- Poslednji crtež koji je uradio ispunio je simboličkim krugovima i u sredinu stavio svoj potpis i rekao da posle toga ne želi više da slika. Time je zatvorio svoj životni i kreativni opus - rekao je Vasić.
Fotografije inspirisane Konjovićevim slikama uradili su odabrani fotografi: Vukica Mikača, Dragan Kujundžić, Aleksandar Radoš, Jaroslav Pap, Đorđe Arambašić, Milica Mrvić, Bojana Andrić, Radivoj Hadžić, Aleksandar Kamasi, Mirko Tabašević, Luna Jovanović, Senja Vild, Boris Bajčetić, Predrag Uzelac i Danilo Mijatović. Oni su tokom leta imali priliku da se upoznaju sa maestrovima stvaralaštvom, a potom su imali zadatak da na temu određene slike načine fotografiju.
Jednu od najinteresantnijih fotografija napravio je foto-reporter novosadskog „Dnevnika” Radivoj Hadžić. On je kazao da se u svom svakodnevnom poslu bavi beleženjem događaja kroz objektiv foto-aparata, pa je za ovu priliku rešio da ne koristi modele ili slične ambijente. Hadžić je fotografisao iskidane, presavijane papiriće raznih boja ukomponovanih u motiv Konjovićeve slike. Tako je dobijena foto-reprodukcija gotovo verna ulju na platnu koje je naslikao Milan Konjović.
Jedan od glavnih pokrovitelja izložbe u Galeriji Milan Konjović je pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, koji je finansirao i druge projekte ove institucije kulture od nacionalnog značaja u Somboru. Izložbu je svečano otvorio pokrajinski sekretar Slaviša Grujić.
- Živimo u veoma volšebna vremena nekog konstantnog rijaliti-šoua, okruženi ružnim slikama, posebnim svetom, za koji ne bih mogao da kažem da pripada ovom ambijentu ili da bi bio srećan da se nađe u ovakvoj atmosferi. Ja ovu izložbu doživljavam kao neku borbu, ne donkihotovsku, jer računam da ovo donosi rezultat, makar kod onog sveta koji to poštuje i duboko veruje u kulturu i umetnost i ne veruje u prostakluk koji moramo da gledamo. Ovde se umetnici trude da podrže svog kolegu umetnika i još jednom daju onaj pečat, koji kaže da mi ovde prepoznajemo nešto što je dobro i nešto što vredi u ovoj zemlji. To nije ono što gledamo i to nije ono čega se grozimo. To nije ona sramota sa kojom se susrećemo svaki dan. Shvatam koliko je teško uzeti na sebe zadatak da se gleda Konjovićeva slika i da se nešto napravi što će neko imati kuraži da pokaže. Nije lako razgovarati sa Konjovićem. To mogu da vam kažem, jer sam razgovarao sa Konjovićem dok sam se bavio novinarstvom. Znam koliko je taj čovek verovao u svoju umetnost i proveo je život verujući u to da umetnost vredi. Siguran sam da bi maestro Konjović danas bio zadovoljan - rekao je pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.
@ Ned, 04.10.2015. 23:58
color press grupa fotograf fotografija galerija milan konjović izložba kultura milan konjović nebojša vasić peter mrakovič pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje reminiscencija slaviša grujić sombor
Prethodna vest Sledeća vest