Tendencija ka održivoj proizvodnji ćilima

Stapar je tokom vikenda bio domaćin Tkačke kolonije, koja za cilj ima da se staparski ćilim sačuva od zaborava, te da proizvodnja ćilima bude izvor ekonomske samostalnosti žena i revitalizacije sela.

Foto 26000 Ambasada Australije i lično ambasadorka Australije Džulija Fini, pružili su nesebičnu podršku projektu Očuvanje i revitalizacija staparskog ćilima, a kako je navela gošća, za to postoje tri bitna razloga. - Prvi razlog je osnaživanje žena. Verujemo da osnaživanje žena nije samo pitanje ljudskih prava, već ekonomski razlog i potreba. Time što osnažujemo žene, mi im dajemo održivi stalni prihod i time se podržava cela zajednica. Drugi razlog je što čitavom nasleđu u Srbiji nije poklonjeno dovoljno pažnje. Viđali smo primere da, ako ne podržavamo i ne čuvamo kulturnu tradiciju i nasleđe i ne poklanjamo im dovoljno pažnje, da se ono gubi. Treći razlog su ljudi za koje vidimo da su puni integriteta i strastveni u onom šta rade – objasnila je australijska ambasadorka. Nemanja Sarač, član Gradskog veća je rekao da lokalna samouprava od početka podržava ovaj projekat, koji je počeo prošle godine. - Vidljivo je koliko je učinjeno za relativno kratko vreme. Od početka projekta imamo nesebičnu pomoć amabasadorke Australije i pitanje je da li bismo bez njenog ličnog angažovanja uspeli. Žene Pirota su se takođe nesebično angažovale da pomognu ženama Stapara u prenošenju svog znanja. Nadamo se da će vrlo brzo, već sledeće godine, ovaj projekat postati samoodrživ, u smislu da će biti proizveden dovoljan broj ćilima koji će moći da budu plasirani kao diplomatski pokloni i da kao pokloni budu uključeni u protokol grada. Projekat revitalizacije staparskog ćilima uključuje nekoliko bitnih prioriteta za naš grad, i to su revitalizacija sela, osnaživanje žena i zaštita naše baštine – ispričao je Sarač.
Tokom trodnevnog programa održana su dva predavanja i radionice, kako za žene, tako i za decu, a izabran je i najlepši ćilim. Laskava titula raritetnog lepotana pripala je stotinu godina starom ćilimu u vlasništvu Staparke Verice Volić.
@ Pon, 28.09.2015. 14:27
ambasada australije džulija fini gradsko veće nemanja sarač pirot sela sombor stapar staparski ćilim tkačka kolinija verica volić
Prethodna vest Sledeća vest