Upravljanje otpadom u vikend naselju

Bezdansko udruženje građana „Moja Baračka” promovisaće kroz projekat odgovorno ponašanje građana, pre svega vikendaša, u rukovanju sa otpadom u tom naselju, koje se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje”.

Foto 25660Pokrajinski sekretarijat za graditeljstvo, urbanizam i zaštitu životne sredine odobrio je, na nedavno okončanom konkursu, projekat „Zeleni vilenjak - plan upravljanja otpadom u Baračkoj - Gornje Podunavlje“. Nosioc projekta je nedavno osnovano udruženje „Moja Baračka” koje okuplja vikendaše dunavskog naselja kod Bezdana. U udruženju kažu da je ovo prvi signal posle dužeg perioda da i državne institucije prepoznaju problem u činjenici da naselje u zaštićenom području nema nijedan kontejner i nijednu javnu kantu za otpatke.
- Da li ćemo smeće bacati u Dunav ili u prirodu ili, pak, odvoziti do kontejnera u Somboru, Novom Sadu i dalje, kako bi „Gornje Podunavlje” opravdalo status zaštićenog rezervata prirode 1. kategorije - na ekološkoj je svesti i savesti vikendaša. Posle više od godinu dana, smatramo da smo položili ispit, ali i da je trajno rešavanje problema hitno. Zahvalni smo pokrajinskom sekretarijatu koji je to prepoznao i nadamo se da će i druge državne institucije pokazati dobru volju - kažu u udruženju „Moja Baračka”. U okviru projekta, između ostalog, planirano je postavljanje kontejnera, tabli sa porukama o čuvanju prirode, kao i nekoliko kanti za otpatke duž obale Dunava.
@ Čet, 03.09.2015. 01:43
baračka bezdan društvo dunav ekologija moja baračka sela sombor specijalni rezervat prirode gornje podunavlje udruženje građana upravljanje otpadom vikend naselje zaštita životne sredine
Prethodna vest Sledeća vest