Kažnjen zbog zatočenih ptica pevačica

Prekršajni sud u Somboru osudio je 27. jula L.S. iz Sombora na plaćanje novčane kazne od 75.000 dinara zbog hvatanja i držanja u zarobljeništvu, kao i nuđenja na prodaju ukupno devet strogo zaštićenih ptica.

Foto 25574 Osuđeni je prijavljen pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine zbog držanja para krstokljuna (Loxia curvirostra), ali su prilikom inspekcijskog pregleda kod njega zatečene i dve žutarice (Serinus serinus), dve zebe (Fringilla coelebs), dva čiška (Carduelis spinus) i jedan češljugar (Carduelis carduelis), sve strogo zaštićene vrste u Srbiji. Ptice su tom prilikom oduzete i prebačene u prihvatilište za divlje životinje zoo vrta na Paliću, radi oporavka i kasnijeg puštanja u prirodu.
Zanimljiva je beskrupuloznost L.S, koji je trgovinu divljim pticama javno oglašavao putem jedne popularne internet stranice za kupovinu i prodaju, na osnovu čega je i prijavljen. Takođe, kako je nakon inspekcijske kontrole saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, češljugar je u trenutku kontrole bio u posebnom kavezu i kao mamac za druge divlje ptice pevačice. L.S. je povratnik u izvršenju ovog prekršaja, jer je i pre nekoliko godina bio osumnjičen za hvatanje i prodaju divljih zaštićenih ptica - saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Po Zakonu o zaštiti prirode, kao i međunarodnim ugovorima koje je Srbija potpisala, strogo je zabranjeno hvatanje ptica iz prirode, držanje u zarobljeništvu i trgovina njima.
@ Uto, 04.08.2015. 23:45
društvo društvo za zaštitu i proučavanje ptica srbije hronika krivolov krstokljun prekršajni sud ptice sombor zeba
Prethodna vest Sledeća vest