Nizak vodostaj i narednih dana

Nema većih problema sa plovidbom na Dunavu u Srbiji. Najbliža kritična tačka je u blizini Bačke Palanke, kod hrvatskog mesta Mohovo - kažu stručnjaci iz bezdanskog preduzeća Yu agent.

Foto 25565 - Prema trenutnom vodostaju, koji je u stagnaciji sa manjim promenama poslednjih nedelju dana, najmanja dubina Dunava kroz Srbiju je oko 240 cm. Minimum koji zadovoljava kapacitete većine brodova na Dunavu je 250 cm gaza ili više, što bi se moglo nazvati idealnim uslovima, ali se plovi i sad kada su uslovi mnogo lošiji, ali sa smanjenim kapacitetima i po prilagođenim cenama - kaže Aleksandar Botka iz Yu agenta, napominjući da prognoza za naredne dane ne ukazuje na drastičnije promene nivoa Dunava. 
Kako je objasnio Botka, problemi sa plovidbom najizraženiji su u donjem toku u bugarsko - rumunskom sektoru. Kod mesta Svishtov na Bugarskoj strani Dunava je kritično. Prolaz je ograničen na 180 centimetara, a to prilično utiče na kapacitet transporta žitarica koje se izvoze iz Srbije, a koje mahom gravitiraju ka morskoj luci Konstanca - napominje naš sagovornik, ukazujući da je zbog plitkog gaza moguće na reci zateći neke nesvakidašnje događaje. Tako su četiri rumunska gurača, uz pomoć blago pretovarene barže, pokušali da prodube plovni put Dunava u ugroženom sektoru.
@ Pon, 03.08.2015. 02:48
aleksandar botka bačka palanka bugarska društvo dunav mohovo plovni put rumunija sektor sombor svishtov yu agent
Prethodna vest Sledeća vest