„Žuta zemlja” zajednička veza

Na inicijativu Šandora Rauša, potpredsednika županije Bač-Kiškun, u ponedeljak je u mađarskom naselju Madaraš, održan sastanak kome su pored domaćina iz pograničnih sela u Mađarskoj prisustvovali i predstavnici grada Sombora, MZ „Stanišić“ i MZ „Riđica“. Razgovaralo se o kulturno-turističkoj saradnji.

Foto 25065Foto 25064 Na sastanku se razgovaralo o uspostavljanju kontakata između naselja sa obe strane granice i utvrđivanju postojećih potencijala za privrednu, kulturnu i turističku saradnju. Prirodna osobenost ove regije ogleda se u postojanju specifičnog zemljišta, tzv. „žute zemlje“, koja je jedinstvena u Evropi. Prema rečima učesnika skupa, na teritoriji Mađarske nalazi se oko 30 hektara takve zemlje, dok se u Srbiji nalazi preko 130 hektara. Specifičnost ove geološke regije sastoji se u tome što ona predstavlja jedinstveni ekosistem na kome rastu posebne biljne vrste, kao što su šafran, iris, divlji lan. Sa druge strane „žuta zemlja“ zbog svog specifičnog sastava, nije pogodna za zemljoradnju, te kao takva nije interesantna poljoprivrednicima i ostavljena je za ispašu stoke. Na inicijativu pograničnih naselja u Mađarskoj i tamošnje stručne javnosti, veliki deo od pomenutih 30 hektara je stavljen pod zaštitu države što je omogućilo detaljano arheološko i geološko ispitivanje tog zemljišta čime su otkriveni fosilnih ostaci mamuta, kao i tragovi nekadašnjeg rimskog puta i vojnih objekata. 
- Budući da su pogranična mesta i u Mađarskoj i u Srbiji ekonomski devastirana, interes obe države mora biti saradnja, zaštita životnog okruženja i unapređenje uslova za život u svim naseljima. To je moguće samo kroz zajedničku saradnju i nastup pred evropskim IPA fondovima. Srbija je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji, dok je Mađarska članice EU, što je činjenica koju treba iskoristiti – rečeno je, između ostalog na održanom skupu.
Nakon radnog dela sastanka, učesnici su obišli arheološki lokalitet, gde je pronađen skelet mamuta, kao i mesta gde su vršena testiranja „žute zemlje“. Dogovoreno je da naredni sastanak bude održan u Somboru, krajem juna.
Osim inicijatora sastanka, potpredsednika Županije Bač-Kiškun Šandora Rauša, sastanku u Madarašu su prisustvovali predstavnici pograničnih naselja Kaćmar (Katymár), Bačalmaš (Bácsalmás) i Madaraš (Madaras). Grad Sombor su predstavljali pomoćnici gradonačelnika Atila Pribila i Milan Rakas, Etelka Pekter ispred MZ „Stanišić”, te Marko Gundić i Monika Drobina ispred MZ „Riđica”.
Izvor: Zelena energija i organska poljoprivreda - razvojne prilike - projekat sufinansira: Ministarstvo kulture i informisanja | @ Čet, 11.06.2015. 02:25
atila pribila bačalmaš društvo etelka pekter evropska unija kaćmar madaraš mađarska marko gundić milan rakas monika drobina politika riđica saradnja sela sombor srbija stanišić
Prethodna vest Sledeća vest