Nastavlja se prikupljanje ambalaže pesticida

U okviru projekta koji zajednički realizuju SECPA (Udruženje inostranih proizvođača pesticida u Srbiji) i Poljoprivredna stručna služba Sombor, nastavlja se sakupljanje prazne ambalaže pesticida od individualnih poljoprivrednih proizvođača.

Foto 21586Projekat je počeo 2013. godine na području Sombora, Apatina i Odžaka. Cilj projekta je pronalaženje najboljeg modela sakupljanja ambalaže pesticida od individualnih korisnika pesticida, koji uglavnom nesavesno odlažu praznu ambalažu nakon upotrebe pesticida i na taj način zagađuju čovekovu sredinu i ugrožavaju zdravlje stanovništva. Tokom dvogodišnjeg sprovođenja akcije sakupljeno je 8,8 tona ambalaže.
Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da od samog početka primene pesticida, ambalažu isperu i da je privremeno odlože na bezbednom mestu i sačekaju dan kada će biti organizovano prikupljanje u njihovom mestu. U ponedeljak, 8. juna ambalaža pesticida prikupljaće se u Kupusini, Apatinu, Prigrevici, Svilojevu i Sonti, a u utorak u Laliću, Srpskom Miletiću, Bogojevu, Karavukovu i Ratkovu.
Doroslovo, Stapar, Bački Brestovac, Bački Gračac, Odžaci i Deronje na redu su u sredu, 10. juna. Ostale datume prikupljanja ambalaže možete da vidite na plakatu koji je „prikačen” uz ovu vest, a pravilan postupak ispiranja prikazan je na slici u vesti. 
Praznu ambalažu pesticida nikada ne treba odlagati na polju, bacati u reku i kanale, kontejnere za komunalni otpad, zakopavati ili spaljivati.
@ Pon, 08.06.2015. 01:25
ambalaža apatin odžaci pesticidi poljoprivreda poljoprivredna stručna služba prikupljanje secpa sela sombor udruženje inostranih proizvođača pesticida u srbiji zapadnobački okrug životna sredina
Prethodna vest Sledeća vest