UNS: Insistiranje na sprovođenju Zakona nije pritisak

Saopštenje Udruženja novinara Srbije.

Foto 24954 Udruženje novinara Srbije (UNS) demantuje navode načelnice Društvenih delatnosti Grada Sombora Dušanke Golubović koja je na tribini „Kuda idu sredstva za kulturu, medije, decu i mlade Sombore Grade?!“ na pitanje novinara zašto je novac iz budžeta Grada za sufinaniranje medijskih sadržaja dodeljen preduzeću iz Apatina koje je u blokadi, odgovorila da je „Gradska uprava trpela neviđen pritisak od Udruženja novinara Srbije da se medijima van teritorije Grada Sombora dozvoli da učestvuju na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata“
UNS napominje da nije vršio pritisak, već je u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima tražio od Gradske uprave da pod ravnopravnim uslovima omogući da se na konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja pojave i mediji čije sedište nije na teritoriji Grada Sombora. Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđeno je da pravo učešća na konkursu imaju izdavači medija koji su upisani u Registar medija, kao i pravna lica i preduzetnici koji dostave dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija i da nigde nije navedena odredba po kojoj podnosilac projekta mora imati sedište na teritoriji lokalne samouprave koja raspisuje konkurs. UNS je insistirao da se konkurs Sombora uskladi sa propisima, ali ni na koji način ne može da preuzme odgovornost za to kome će novac biti dodeljen, tim pre što su, mimo Zakona, u komisiji u Somboru bili „medijski stručnjaci”, a ne predstavnici koje je UNS, zajedno sa kolegama iz drugih novinarskih i medijskih udruženja, predložio. Sombor je jedina od 37 lokalnih samouprava u Srbiji koju je UNS kontaktirao i koja je insistiranje UNS-a na sprovođenju Zakona nazvala pritiskom. UNS ističe da Grad Sombor nije izmenio uslove konkursa kako je tražio UNS, a ni takve svoje nezakonite uslove nije poštovao, pa je novac dodelio preduzeću čije sedište nije na teritoriji Sombora, a koje je pritom u blokadi skoro godinu dana. UNS pita načelnicu Dušanku Golubović da li je i ko vršio pritisak da novac za projektno sufinasiranje medijskih sadržaja iz budžeta grada Sombora bude dodeljen blokiranom preduzeću iz Apatina, čiji je vlasnik stranački kolega somborskog gradonačelnika? UNS takođe pita somborske vlasti da li je javni interes građana Sombora da njihovim novcem budu namireni poverioci pomenutog preduzeća i poboljšana njegova likvidnost, umesto sufinansiranja medijskog sadržaja?
@ Pon, 01.06.2015. 23:53
apatin društvo dušanka golubović mediji medijski konkurs novinar odeljenje za društvene delatnosti politika sombor uns - udruženje novinara srbije
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Znači, doneli su odluku koja krši zakon, pa su prekršili tu svoju odluku. Ovi nas baš zajebavaju i baš ih briga. 
Polupismen
@ Uto, 02.06.2015. 00:33
I nikom ništa ! Kao i do sad. I vuci siti i ovce na broju.
Možda bude novi konkurs, mada ne mora da znači a odgovarati neće niko sigurno.
Svako se zavali u svoju fotelju i sve se zaboravi za dva dana eventualno tri.
To što se zakoni ne poštuju, pa koga to još briga?  
fchaba
@ Uto, 02.06.2015. 01:03
fchaba

Dakle da rezimiramo: većnik Sarač i načelnica Golubović su slagali da je vršen pritisak da se medijima sa strane dozvoli učešće na konkursu. 

Grad je mimo Zakona formirao komisiju za konkurs. 

Grad je mimo Zakona i svog raspisanog konkursa, dodelio sredstva stranačkom povereniku iz Apatina. 

Grad nije bio u stanju da se oglasi bilo kakvim saopštenjem. Na šta ovo liči? Sram Vas bilo, Vi ste jedna grupa lopova i lažova. 

Donosite odluke kako Vama odgovara i na štetu građana Sombora, a sve u Vašem interesu. 

OSTAVKE LOPOVI I LAŽOVI. OSTAVKE.

Pedagogue
@ Uto, 02.06.2015. 08:17
evo sad ce. obraza nemaju, sta bi ih drugo nateralo?
dvnitycker
@ Uto, 02.06.2015. 11:52
dvnitycker
Duda nije dorasla mestu načelnice i to je to.
Istaknuto žut
@ Uto, 02.06.2015. 20:02
Istaknuto žut